VIP ACTIE

Word een VIP!
dagen uren min sec
Europa - 31 juli 2020 - Aandelen

AEX vindt de weg omhoog

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft vrijdag, na een terughoudende start, de weg omhoog hervonden. Rond half twaalf won de AEX 0,9 procent op 554,16 punten.

De beurzen vonden de weg omhoog na enkele beter dan voorziene bedrijfscijfers en erg sterke kwartaalresultaten van grote Amerikaanse techbedrijven. Dit bleek genoeg om de zorgen omtrent de onzekere economische verwachtingen vanwege de coronacrisis even terzijde te leggen.

Vanochtend kwamen er uit China nog positieve geluiden over een herstel van de industrie in het land in juli, maar deze kwamen wel na tegenvallende macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten op donderdag. Zo kromp de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal op jaarbasis met 9 procent.

Volgens marktanalist Ranko Berich van Monex Europe is de krimp het startpunt van een lang en mogelijk haperend herstel voor de Amerikaanse economie, zeker vergeleken met gelijkwaardige economieën waar de virusuitbraak beter onder controle lijkt.

Berich wees ook op de toename van de werkloosheidsuitkeringen in de VS en een reeks aan andere data die suggereren dat de tweede coronagolf het voorzichtige economisch herstel dat aanvankelijk zichtbaar was, nu doet vertragen.

“De negatieve berichten over een mogelijke tweede golf, maken het zicht op een V-vormig herstel steeds troebeler, vooral nu het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt tot stilstand is gekomen”, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Ook Frankrijk meldde vanochtend een flinke terugval van de economie met 13,8 procent in het tweede kwartaal. De Spaanse economie liep zelfs met 18,5 procent terug.

Technologiefondsen waren vanochtend in trek, nadat onder meer Apple en Amazon.com donderdagavond met winstcijfers kwamen die ver boven de verwachtingen van analisten lagen.

Het muntpaar euro/dollar koerste op 1,1847 en de olieprijzen stegen met 0,7 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging ASMI aan kop met een koerswinst van 4,7 procent. ArcelorMittal en Adyen wonnen 3 tot 3,5 procent. Unilever noteerde onderaan met een verlies van 0,7 procent.

In de AMX werden de cijfers van Altice met applaus ontvangen. De Franse kabelaar koerste 6,8 procent hoger. Volgens de analisten van Credit Suisse waren de omzetontwikkelingen bij Telecom conform verwachting, maar de omzet bij de divisie Construction lag hoger en ook sneed Altice dieper in de kosten dan verwacht. Het koersdoel werd opwaarts bijgesteld van 4,00 naar 4,20 euro bij handhaving van het Neutraal advies.

Ook cijfers van Basic-Fit konden de goedkeuring van beleggers wegdragen met een winst van zelfs 7,2 procent. ING sprak van een indrukwekkende ledenaanwas. Basic-Fit zag volgens analist Marc Zwartsenburg “slechts” 9 procent van de leden hun abonnement opzeggen in het tweede kwartaal waarin de lockdown-maatregelen van kracht waren. “Dit is minder dan normaal”, aldus Zwartsenburg, die evenwel stelde dat dit ook deels kan komen door de kredieten of vergoedingen die leden nog op hun kaart hebben staan.

Air France-KLM blijft daarentegen in de hoek zitten waar de klappen vallen. De kwartaalcijfers werden onthaald met een koersdaling van 1,2 procent. De luchtvaarder kan zich volgens ING opmaken voor een traag herstel, zeker als het gaat om de winstgevendheid. In Europa starten de vluchten weer wat op, maar intercontinentale vluchten blijven ver onder het oude niveau. ING stelt dat dit vooral geldt voor het Verre-Oosten en Noord en Zuid-Amerika, die doorgaans flink bijdragen aan de winst.

Onder de kleinere aandelen won Brunel 6,3 procent na cijfers. Voor KBC waren de cijfers sterk genoeg om het aandeel op de kooplijst te zetten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.