Europa - 17 juni 2020 - Beursbrink

AEX stijgt verder

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs wist woensdag de openingswinsten verder uit te bouwen. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,9 procent op 564,98 punten.

In heel Europa trokken de beurzen vanochtend aan, waarbij de hoop op meer stimulering wereldwijd de aandelenmarkten goed deed, ondanks toenemende zorgen over nieuwe corona-uitbraken in Beijing en de Verenigde Staten en oplopende geopolitieke spanningen tussen China en India en op het Koreaanse schiereiland.

Eerder vanochtend wezen futures nog op een licht lagere opening voor de Amsterdamse beurs, maar in navolging van de Amerikaanse futures vonden de aandelenmarkten de weg omhoog. Op dinsdag was al sprake van een flinke rally, na sterke detailhandelsverkopen uit de Verenigde Staten en woorden van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve, die aankondigde dat meer stimulering mogelijk nodig is om de Amerikaanse economie weer op de rails te krijgen.

Ook berichten dat de Amerikaanse president Donald Trump werkt aan een infrastructuurplan van 1 biljoen dollar blijven de beurzen goed doen, ondanks dat analisten waarschuwen dat de uitrol van een dergelijk pakket vermoedelijk niet meer zal plaatsvinden voor de presidentsverkiezingen in november.

Verder houden beleggers zich vast aan positieve berichten over de behandeling van ernstig zieke coronapatiënten. Een studie aan de Universiteit van Oxford toont aan dat het middel dexamethason de kans op sterfte bij ernstig zieke coronapatiënten met een derde doet dalen.

Wel worden de ontwikkelingen omtrent het aantal nieuwe besmettingen in delen van de Verenigde Staten en in Beijing nauwlettend in de gaten gehouden. Volgens berichtgeving uit China, zou het land 60 procent van de vluchten hebben geschrapt, om een verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Ook werden lokaal maatregelen aangescherpt.

Marktanalist Jeffrey Halley van OANDA waarschuwde voor de verregaande gevolgen van een lockdown in Beijing, omdat de stad in vele opzichten het epicentrum van China is. “De economische implicaties zouden enorm zijn voor China en daarmee voor de rest van Azië”, aldus de analist.

Hoewel beurzen wereldwijd flink herstelden van de klap die de coronacrisis teweeg bracht, vragen veel deskundigen zich af of beleggers niet teveel op de muziek vooruitlopen.

Analisten wezen verder op oplopende spanningen tussen China en India. India meldde twintig doden na een treffen met Chinese militaire in het Himalayagebied. Ook tussen Noord- en Zuid-Korea lopen de spanningen op, nadat een communicatiekantoor in Zuid-Korea werd opgeblazen door Noord-Korea.

De euro/dollar noteerde woensdagochtend op 1,1256. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag werd de munt verhandeld op 1,1263. De olieprijzen maakten een pas op de plaats.

Stijgers en dalers

In de AEX lagen de financials er goed bij met winsten voor ABN AMRO en ING die opliepen tot 1,5 procent. Galapagos won 3,0 procent en Just Eat Takeaway.com schreef 2,5 procent bij. Delivery Hero kocht 0,8 miljoen aandelen van de Nederlandse maaltijdbezorger bij, waarmee het belang in Just Eat Takeaway.com uitkomt op circa 10,6 procent. Delivery Hero kocht aandelen bij, nadat het belang in Just Eat Takeaway.com verwaterde tot 10,2 procent als gevolg van de kapitaalverhoging van de Nederlandse maaltijdbezorger.

IMCD leverde juist 0,3 procent in.

In de AMX won PostNL 15,3 procent na een positieve handelsupdate. PostNL verwacht dat de winstontwikkeling in het tweede kwartaal flink sterker zal zijn dan vorig jaar, hetgeen ook tot een verbetering van de vrije kasstroom zal leiden. Op basis van de verwachte resultaten over het eerste halfjaar en de huidige ontwikkelingen, paste PostNL de outlook voor 2020 aan. Het postbedrijf rekent erop sterk boven de eerder aangegeven bandbreedte van 110 miljoen tot 130 miljoen euro uit te zullen komen. Zowel ABN AMRO als ING reageerde positief op de update van PostNL. Volgens ING staat de deur voor een hervatting van een dividenduitkering open. “Een interim-dividend voor 2021 lijkt inmiddels vrijwel zeker nu”, aldus de bank.

Signify volgde op gepaste afstand met een winst van 5,5 procent. SBM Offshore verloor 0,5 procent.

Onder de kleinere aandelen won Kendrion 4,2 procent.

Het lokaal genoteerde TIE Kinetix steeg 4,7 procent. Peter van Schaick verhoogde zijn belang in TIE van 15 naar bijna 27 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments