Europa - 21 september 2020 - Beursbrink

AEX start lager aan handelsweek

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting lager van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 0,7 procent.

Afgelopen week kwam de index op weekbasis nog nauwelijks van zijn plaats met een slotstand op vrijdag van 550,85 punten.

Rentebesluiten uit de Verenigde Staten, Japan en het Verenigd Koninkrijk konden beleggers afgelopen week niet inspireren, terwijl een ban door Washington op de populaire Chinese apps WeChat en TikTok de handelsspanningen deed oplopen. De nationale veiligheid zou in het geding zijn doordat Beijing via de apps toegang zou hebben tot gebruikersgegevens in de VS.

De ban, die vandaag in zou gaan, werd zondag in ieder geval tijdelijk uitgesteld door een rechtbank in San Francisco, omdat het de vrijheid van meningsuiting mogelijk te veel zou inperken. Veel Chinees sprekende Amerikanen zijn voor hun communicatie erg afhankelijk van WeChat, zo luidde het verweer. China verbiedt al veel langer Westers apps en sociale media waardoor WeChat vrijwel de enige mogelijkheid is tot communicatie met vrienden en familie in China.

Het Amerikaanse download- en updateverbod voor de onder jongeren razendpopulaire app TikTok werd dit weekend eveneens uitgesteld, nu het Chinese moederbedrijf ByteDance een principeakkoord heeft bereikt met Oracle en Walmart, zodat TikTok in Amerikaanse handen komt.

President Donald Trump meldde zaterdag dat hij in principe akkoord gaat met de deal en het Amerikaanse ministerie van handel stelde de ban op de app met een week uit tot 27 september. Indien de deal tussen TikTok, Oracle en Walmart inderdaad wordt beklonken, kan de ban verder worden uitgesteld of zelfs helemaal opgeheven.

De waardering van de TikTok app wordt door eigenaar ByteDance geschat op 60 miljard dollar.

Wall Street deed vrijdag stap terug. In New York verloren de hoofdindices vrijdagavond grofweg 1 procent.

“De markt is ongeïnspireerd na de recente vergaderingen van de centrale bank”, aldus hoofdstrateeg Robert Greil van Merck Finck Privatbankiers. De markt wacht volgens hem nu op de volgende ronde steunmaatregelen. Die kunnen zowel door de centrale banken als de politiek worden gelanceerd. Het wachten is vooral op een nieuw Amerikaans steunpakket, aldus Greil.

De kans op een spoedig stimuleringspakket is echter niet groot omdat Democraten en Republikeinen in een impasse zitten over een nieuwe ronde van coronasteun, ondanks dat president Trump aandringt op een akkoord. Een nieuw coronasteunpakket moet de economie verder aanjagen en de koopkracht van Amerikanen een impuls geven.

Beleggers wachten ook op een coronavaccin. Trump zei vrijdag dat hij denkt dat een vaccin uiterlijk in april voor iedereen in de VS beschikbaar is, maar consensus hierover ontbreekt.

In Azië, waar de Japanse beurs vandaag en morgen de deuren gesloten houdt in verband met een feestdag, noteren de hoofdindices vanochtend lager. Sydney en Shanghai dalen ongeveer een half procent, terwijl de Hang Seng index in Hong Kong de grootste daler is met krap een procent.

De in Hongkong genoteerde banken HSBC en Standard Chartered staan met verliezen tot 3 procent flink onder druk. Samen met onder meer JPMorgan en Deutsche Bank worden de banken volgens vertrouwelijke Amerikaanse documenten verweten over een lange periode betrokken zijn geweest bij witwassen en beleggers vrezen nu boetes.

De Amerikaanse olieprijs zat afgelopen week flink in de lift met een winst op weekbasis van 10 procent op 41,11 dollar.

Met name donderdag koerste de prijs voor een vat ruwe olie fors hoger na een virtuele vergadering van het technisch comité van OPEC+, dat hamerde op de naleving van de productie-afspraken. De Saoedische olieminister prins Abdulaziz bin Salman liet zich bovendien kritisch uit over shortsellers.

De strengere naleving van de OPEC+ afspraken betekent dat de productie in de deelnemende landen afneemt. Hiermee kan volgens analist Eugen Weinberg van Commerzbank een overaanbod worden vermeden en zullen de mondiale voorraden aanzienlijk teruglopen. Dit is gunstig voor de olieprijzen die op hun huidige niveaus voor problemen zorgen bij grote olieproducenten.

Marktstrateeg Helima Croft van RBC Capital Markets verwacht dan ook dat het oorspronkelijke plan van OPEC+ om de productie volgend jaar verder op te schalen, zal worden uitgesteld wanneer de groep in december weer een vergadering heeft.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1867.

De macro-economische agenda is vandaag vrijwel leeg.

Bedrijfsnieuws

De Poolse dochter van ING heeft een belangrijke rol gespeeld bij het wegsmokkelen van miljarden dollars uit Rusland. Dit blijkt uit onderzoek van de krant Trouw, het Financieele Dagblad en onderzoeksplatform Investico.

Galapagos haalde met de uitgifte van 86.280 aandelen ruim 2,4 miljoen euro op. Het uitstaande kapitaal werd verhoogd via de uitoefening van inschrijvingsrechten.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 sloot vrijdag 1,1 procent in het rood op 3.319,47 punten en de Dow Jones index daalde 0,9 procent op 27.657,42 punten. De Nasdaq leverde 1,1 procent in op een slot van 10.793,28 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.