Europa - 14 december 2020 - Aandelen

AEX start laatste volle handelsweek van 2020 in het groen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,5 procent.

Afgelopen week kwam de AEX nog per saldo amper van zijn plaats met een slotstand van 615,67 punten.

Beleggers waren afgelopen week op hun hoede doordat het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames een stijgende lijn lieten zien. Het economisch herstel komt daardoor onder druk te staan vanwege onder meer aangescherpte lockdownmaatregelen in met name de Verenigde Staten en Europa.

In Duitsland, dat lang als voorbeeld in Europa fungeerde, werd zondag besloten tot een strenge lockdown. Onder meer alle niet-essentiële winkels, scholen en culturele instellingen gaan dicht. Dinsdag worden naar verwachting strengere maatregelen in Nederland aangekondigd.

Ondertussen werd vrijdagavond wel het vaccin van Pfizer en BioNTech in de Verenigde Staten goedgekeurd, in navolging van het Verenigd Koninkrijk, en zien beleggers licht aan het einde van de tunnel.

“Maar voordat iedereen is gevaccineerd en er immuniteit is bereikt, zullen we eerst door de zure appel heen moeten bijten”, stelde analist Simon Wiersma van ING.

Tegelijkertijd staat ook Brexit weer op de beleggersagenda.

Zondagmiddag lieten de Britse premier Boris Johnson en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie na een “nuttig” telefoongesprek weten dat de onderhandelingsteams blijven praten in een poging om ondanks het late stadium toch nog tot een handelsakkoord te komen.

Het is nog slechts 18 dagen te gaan tot 1 januari 2021, wanneer Brexit van kracht is, tenzij, wederom, tot uitstel wordt besloten. Het referendum over Brexit is al weer bijna 4,5 jaar geleden.

Vooruitblikkend zullen beleggers daarnaast deze week vooral met grote belangstelling het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve op woensdagavond volgen, waarbij de eerder op de dag vrijgegeven samengestelde inkoopmanagersindices een vingerwijzing kunnen zijn voor het beleid van de centraal bankiers.

Wall Street

Ook op Wall Street hadden beleggers vrijdagavond moeite om richting te kiezen en de hoofdindices bleven uiteindelijk dicht bij huis. Daarmee herstelden ze wel flink van eerdere verliezen, opgelopen na de opening in New York en tijdens de beursuren van de Europese markten. Vanochtend noteren de Amerikaanse futures hoger.

Amerikaanse beleggers kijken vooral met haviksogen naar de ontwikkelingen over een mogelijk nieuw steunpakket, die de economische impact van de coronacrisis kan verzachten en de koopkracht van de Amerikaanse consument op peil kan houden.

De seinen leken op groen te staan voor een steunpakket ter waarde van ruwweg 900 miljard dollar, maar de Republikeinen in de Senaat lijken nog niet overtuigd. Witte rook uit Washington zou een flinke impuls voor Wall Street kunnen betekenen.

Aziē en olie

In Azië blijven vanochtend uitschieters achterwege en de beurzen laten een verdeeld beeld zien. De Shanghai Composite en de Nikkei index in Tokio winnen enkele tienden van een procent. Hongkong en Sydney verliezen tot een half procent.

Een vat West Texas Intermediate werd vrijdagavond op de settlement 0,4 procent goedkoper op 46,57 dollar, nadat donderdag nog de hoogste stand in negen maanden werd bereikt. Op weekbasis steeg de olieprijs 0,7 procent. In de Aziatische handel vanochtend stijgt de Amerikaanse olie-future met ruim een half procent.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend vlak op 1,2141.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de industriële productie in de eurozone in oktober en het maandrapport van de OPEC.

Bedrijfsnieuws

Grootaandeelhouder Ralph Sonnenberg bracht een bod uit op de aandelen Hunter Douglas die hij nog niet bezit. Via Bergson Holdings is Sonnenberg bereid om 64,00 euro per aandeel Hunter Douglas te betalen.

Jefferies verhoogde het koersdoel voor Heineken van 95,00 naar 105,00 euro en handhaafde het koopadvies. Volgens Jefferies zal het vierde kwartaal minder slecht zijn dan gevreesd. Credit Suisse ging van 97,00 naar 105,00 euro met eveneens een koopaanbeveling voor de Amsterdamse brouwer.

DGB Group behaalde in de eerste zes maanden van 2020 een positieve EBITDA en ook onder de streep schreef het bedrijf zwarte cijfers.

MorphoSys verkocht zijn resterende belang van 6,5 procent in Vivoryon via een plaatsing aan institutionele en professionele beleggers.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 eindigde vrijdag 0,1 procent in het rood op 3.663,46 punten en de Nasdaq eindigde 0,2 procent in de min op een slot van 12.377,87 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent op 30,046,37 punten.

Door: ABM Financial News.
in[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.