VIP ACTIE

Word een VIP!
dagen uren min sec
Europa - 28 september 2020 - Aandelen

AEX start handelsweek fors in het groen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 1,4 procent.

Afgelopen week daalde de AEX op weekbasis juist nog 1,8 procent naar 540,91 punten. Daarmee zat het Damrak in het voetspoor van de Europese hoofdindices, waar zorgen over de ontwikkelingen op het corona-front leidden tot terughoudendheid onder beleggers.

Het aantal infecties in de Verenigde Staten blijft aanhoudend hoog, terwijl Europa worstelt met de aanpak van een nieuwe golf van het coronavirus. Daarnaast maakte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu afgelopen woensdag bekend dat voor een periode van 2 weken een “complete lockdown” van kracht zou gaan worden.

Ook in Frankrijk besloot de regering dat de teugels in hoofdstad Parijs flink worden aangetrokken. Vanaf deze week zijn bijeenkomsten met meer dan 10 personen niet meer toegestaan, fitnessclubs, waaronder 80 filialen van Basic-Fit, moeten de deuren sluiten en bars moeten vanaf 22.00 uur dicht. In onder meer de zuidelijke stad Marseille moeten zelfs alle cafés en restaurants dicht.

Op Wall Street wisten beleggers vrijdagavond de corona-zorgen van zich af te schudden en hoofdgraadmeter S&P 500 sloot 1,6 procent hoger. Op weekbasis resteerde voor de index van de ongeveer 500 grootste Amerikaanse ondernemingen wel een verlies, voor de vierde week op rij, hoewel minder dan 1 procent. Techbeurs Nasdaq eindigde op weekbasis wel in het groen.

De Aziatische beurzen noteren daarnaast vanochtend overwegend hoger. Tokio en Hong Kong winnen meer dan half procent, terwijl de beurs in Seoel bijna anderhalf procent klimt. De Shanghai Composite noteert daarentegen licht lager.

De Amerikaanse olieprijs koerste vrijdagavond vlak. Op weekbasis gaf het zwarte goud wel 1,5 procent prijs op 40,25 dollar.

Amerikaanse presidentsverkiezingen en overheidsstimuleringen

Amerikanen gaan zich langzamerhand opmaken voor de presidentsverkiezingen die geagendeerd staan voor 3 november.

Afgelopen weekend droeg de Amerikaanse president Donald Trump Amy Coney Barrett voor als nieuw lid van het negenkoppige Amerikaanse Hooggerechtshof. Indien goedgekeurd, dan geldt de benoeming voor het leven en de conservatieve Barrett zal dan de opvolgster worden van de onlangs overleden Ruth Bader Ginsburg, die in 1980 werd voorgedragen door de Democratische president Jimmy Carter.

Na de benoeming van Barret zetelen 6 rechters in het Supreme Court die door Republikeinse presidenten zijn voorgedragen, terwijl de overige 3 rechters op voordracht van een Democratische president zijn benoemd. De Democratische presidentskandidaat Joe Biden riep de Senaat direct op de vacature open te laten tot na de verkiezingen, waardoor de voordracht tot inzet kan worden gemaakt van de presidentsverkiezingen.

Morgen staat het eerste debat op de agenda tussen president Donald Trump en Joe Biden, respectievelijk 74 en 77 jaar oud. Wegens corona lagen de campagnes lang stil en de ogen zullen vooral gericht zijn op Joe Biden, die tijdens de radiostilte door Trump consequent ‘sleepy Joe’ werd genoemd, vanwege onder meer zijn vermeende gebrek aan improvisatievermogen en verbale zwakte.

Analist Nicholas Colas van DataTrek Research voorspelt dat de volatiliteit op de Amerikaanse markten aan zal houden tot duidelijk is wie de presidentsverkiezingen in de VS heeft gewonnen en er een nieuw coronasteunpakket wordt aangekondigd.

Volgens de laatste berichten bereiden de Democraten een pakket van ongeveer 2,4 biljoen dollar voor, dat luchtvaartmaatschappijen, restaurants en kleine ondernemingen steun zou moeten bieden. Maar de Republikeinen menen dat de kans op een akkoord vóór de verkiezingen klein is.

“Gezien de voortdurende politieke impasse, denken we dat de kans op een nieuw steunpakket nu onder de 20 procent is gezakt. Als er eind september geen akkoord is bereikt, zal dat vrijwel zeker pas volgend jaar gebeuren”, aldus Benedicte Lowe, strateeg bij BNP Paribas London.

Hoofdeconoom Holger Schmieding van Berenberg heeft er meer vertrouwen in dat er een steunpakket komt. “Het is een kwestie van tijd: voor of na de verkiezingen. Er komt aanzienlijke steun. De Fed vraagt erom”, aldus Schmieding.

UBS waarschuwt ondertussen om niet de zijlijn op te zoeken door aandelen te verkopen, ondanks de onzekerheid. “Zolang er monetaire steun in overvloed is, blijven aandelen relatief gezien aantrekkelijk tegenover het historisch lage rendement op obligaties. Bovendien verwachten we meer vooruitgang in de zoektocht naar een veilig en effectief coronavaccin”, aldus analisten van de Zwitserse bank.

De macro-economische- en bedrijfsagenda is vandaag vrijwel leeg.

Bedrijfsnieuws

Reumabehandeling filgotinib van Galapagos kreeg na Japan, ook van de Europese Unie groen licht. Dit maakte Galapagos vrijdag nabeurs bekend.

Air France voert vanwege de huidige reisbeperkingen door het coronavirus in november en december 50 procent van zijn oorspronkelijk geplande vluchten uit.

ArcelorMittal verkoopt zijn Amerikaanse activiteiten aan staalconcern Cleveland-Cliffs. ArcelorMittal verwacht 1,4 miljard dollar te ontvangen.

Het EBITDA-resultaat van bouwer Oranjewoud daalde in de eerste jaarhelft op jaarbasis van 50,4 miljoen tot 41,1 miljoen euro. De omzet liep ook terug, maar bleef nipt boven de 1 miljard euro. De orderportefeuille van Oranjewoud was eind juni voor 3,2 miljard euro gevuld.

Kiadis Pharma sloot een overeenkomst met de Amerikaanse bloedbank Gulf Coast Regional Blood Center voor de levering van universeel donormateriaal voor zijn K-NK Natural Killer-celtherapieproducten.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 sloot vrijdag 1,6 procent in het groen op 3.298,46 punten en de Dow Jones index steeg 1,3 procent op 27.173,96 punten. De Nasdaq eindigde 2,3 procent in de plus op een slot van 10.913,56 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.