VIP ACTIE

Word een VIP!
dagen uren min sec
Europa - 4 januari 2021 - Aandelen

AEX start 2021 goed

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is 2021 positief begonnen. De AEX koerste richting de klok van 11 uur 1,8 procent hoger op 635,54 punten.

De maand januari werd gestart met het sentiment onder de inkopers in de industrie.

“In een aantal Aziatische landen zijn de verwachtingen van inkopers mooi gestegen, maar in China valt het tegen. Een flinke terugval van 54,9 naar 53”, oordeelde analist Corne van Zeijl van Actiam.

De eurozone deed het goed, met een inkoopmanagersindex die steeg van 53,8 naar 55,2. Vooral Duitsland en Nederland deden het goed, terwijl Frankrijk van krimp naar groei ging, aldus econoom Chris Williamson van Markit.

De euro/dollar handelde op 1,2291. Olie werd een procent duurder. Vanwege de aanhoudende coronacrisis lijkt OPEC+ voorzichtiger te worden om de productie te verhogen, schreef persbureau Bloomberg.

De dollar blijft volgens MUFG onder druk staan in aanloop naar de verkiezingen dinsdag in Georgia, waar de Democraten mogelijk ook de Senaat in handen weten te krijgen. Zij domineren al het Huis van Afgevaardigden en beide huizen onder controle zou het voor aankomend president Joe Biden een stuk makkelijker maken om zijn agenda af te werken.

“Als de Republikeinen 1 of zelfs beide zetels [in Georgia] weten te winnen, betekent dit dat Biden zal moeten ‘dealen’ met een Republikeinse Senaat voor ten minste de eerste twee jaar van zijn [vierjarige] termijn”, aldus econoom Jim Reid van Deutsche Bank.

Stijgers en dalers

Grondstoffenaandelen gingen aan de leiding. ArcelorMittal won 3,1 procent en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell 3,4 procent. Bernstein bestempelde Shell als een favoriet voor 2021. Credit Suisse herhaalde de koopaanbeveling op het aandeel, in een vooruitblik op de cijfers over het vierde kwartaal.

Philips won ook 3,4 procent.

Adyen en Just Eat Takeaway leverden 0,7 en 0,4 procent in. Citi verhoogde het koersdoel voor Adyen naar 1.470 euro, maar zette ook een verkoopadvies op het aandeel, lichtte Van Zeijl toe.

In de AMX won Fugro 4,3 procent en Basic-Fit steeg 3,7 procent. Signify dikte 3,4 procent aan. JDE Peet’s was de enige echte daler met een verlies van 1,2 procent.

Bij de smallcaps deed Accsys goede zaken met een koersplus van 5,5 procent. Alfen steeg 5,3 procent. Ajax leverde een procent in.

Het lokaal genoteerde Alumexx spoot 37,5 procent hoger. Dit gebeurde wel bij heel lage volumes.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.