Europa - 8 april 2020 - Beursbrink

AEX sluit nipt boven 500 punten

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met winst gesloten. De markt leek kort voor het slot nog een pas op de plaats te maken, terwijl beleggers bleven hopen dat de coronacrisis zich minder ernstig zal ontwikkelen dan eerder werd gevreesd.

De AEX index sloot dankzij een eindsprintje 0,2 procent hoger op 500,71 punten, terwijl de AMX een winst van 0,8 procent boekte en de Smallcaps 1,2 procent stegen.

“Op zich is het niet verkeerd om een pas op de plaats te maken”, zei vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management. Hij zegt echter verbaasd te zijn dat de beurs op zo’n relatief hoog niveau blijft liggen, als je ziet hoe hard nu wordt gedacht dat de wereldeconomie geraakt zal worden door de coronaviruspandemie.

Overigens wordt de beurs vooral gedreven door computergestuurde handel, merkte Vermeulen op. Grote fundamentele kopers zijn er op dit moment volgens hem nauwelijks in de markt.

Toch verwacht de vermogenbeheerder geen hernieuwde duikeling van de aandelenkoersen. “De beurs kijkt altijd een half jaar vooruit, in goede én in slechte tijden. Misschien is dit wat ons straks te wachten staat. We gaan toch naar een andere maatschappij toe,” die zich zal moeten aanpassen aan de risico’s van het nieuwe dodelijke virus, voorspelde Vermeulen.

Beleggers waren niet geschrokken dat de Europese ministers van financiën er vannacht niet in slaagden overeenstemming te bereiken over een plan om de crisis te bestrijden. Dat wil zeggen: het Europese noodfonds ESM mag worden gebruikt, maar een veel groter programma van gezamenlijke eurobonds zit er nog niet in, omdat Nederland dwars blijft liggen.

Ook een sterke stijging van de wekelijke olievoorraden was geen schok, en de olieprijs reageerde er dan ook nauwelijks op. Nabeurs komt de Federal Reserve met de notulen van zijn laatste beleidsvergadering en donderdag volgen de wekelijkse werkloosheidscijfers in de VS.

Volgens Vermeulen zal de markt niet opkijken van een miljoen werklozen meer of minder. “Dat is de wet van de grote getallen. Bij een stijging van 20.000 schreeuwde men moord en brand, nu kijkt men niet op van nog een miljoen werklozen erbij”. De coronacrisis heeft een ongekende ontslaggolf in gang gezet in de VS, bleek afgelopen weken.

De euro/dollar noteerde op 1,0877. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0860 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0889 op de borden.

Olie noteerde woensdag 1,5 procent lager, na de publicatie van de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden.

De olievoorraden stegen sterker dan verwacht in de week die eindigde op 3 april. De capaciteitsbenutting van raffinaderijen in de VS zakte naar 75 procent, waar gerekend was op 80 procent.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter eindigden iets minder dan de helft van de aandelen met winst.

IMCD was de sterkste stijger met een winst van 4,1 procent, gevolgd door Galapagos en ASML met 2,8 en 2,4 procent.

Dalers waren de financiële waarden ABN AMRO en ASR en in mindere mate ING, terwijl ook energie- en grondstoffenzwaargewichten Shell en ArcelorMittal een veer lieten.

KPN was de grootste daler met een verlies van 2,1 procent.

RELX meldde in een onaangekondigde update dat de grootste divisies in het eerste kwartaal beperkte hinder ondervonden van het coronavirus, terwijl de divisie Exhibitions wel stevig te lijden had. Het concern benadrukte over een sterke balans en liquiditeit te beschikken. Het aandeel won 0,8 procent.

Heineken schrapte zijn verwachtingen voor 2020 in vanwege de pandemie, die een significante impact heeft op de markten waarin de brouwer actief is. In het eerste kwartaal daalden de volumes met 4 procent en Heineken verwacht dat dit in het tweede kwartaal verder zal verslechteren. Het aandeel eindigde met een koersverlies van 0,9 procent.

Ahold Delhaize rekent juist op dubbelcijferige omzetgroei in het eerste kwartaal, omdat klanten voorraden aanlegden voor een mogelijke quarantaine of   lockdown. De supermarktketen herhaalde de winstverwachting voor heel 2020, wat volgens analisten van Jefferies wel erg voorzichtig is. Zij verhoogden het koersdoel van 22,00 naar 25,50 euro. Het aandeel sloot onveranderd.

Randstad verloor 2 procent na een koersdoelverlaging bij JPMorgan Cazenove van 46,50 euro naar 38,00 euro, al bleef het advies op Neutraal.

Aalberts won 6,9 procent bij de Midkapfondsen. Het bedrijf wordt niet heel hard getroffen door de crisis, zei Vermeulen.

Eurocommercial Properties stal de show met een winst van 9,5 procent. Ook Basic-Fit was in trek en dikte 6,9 procent aan.

Aperam steeg bijna 5 procent. De Europese Commissie verhoogt de importheffingen op bepaalde roestvrijstaalproducten uit China, Taiwan en Indonesië fors, om het dumpen van buitenlands staal tegen te lage prijzen op de Europese markt tegen te gaan.

Boskalis was een sterke daler met 5,5 procent. Altice Europe werd 4,8 procent minder waard.

Fugro steeg dan weer 4,7 procent, na mediaberichten over de mogelijke gunning door het Braziliaanse Petrobras van een contract aan Seabed Geosolutions voor seismisch onderzoek van de velden van Parque das Baleais en Golfinho. Een mooie order, vond Vermeulen.

BAM Nuttal meldde dat 300 medewerkers met verlof zijn gestuurd en nog deze maand doorbetaald krijgen. Of het bedrijf ook in mei het salaris aanvult bovenop de steunregeling van de Britse regering, is onzeker.
The Falkland Islands laat BAM Nuttall een nieuwe haven in Stanley Harbour bouwen. Financiële details zijn niet vermeld. BAM sloot 2,2 procent hoger.

Onder de kleinere fondsen ging Van Lanschot Kempen aan kop met een winst van 6,7 procent. Vastned steeg 4,1 procent, terwijl NIBC 3,7 procent won. Wereldhave daalde 3,7 procent en ICT verloor 3,6 procent.

B&S Group leverde 3,3 procent in. ING verlaagde het koersdoel van 20,50 naar 6,00 euro met een onveranderd koopadvies. Na de corona-uitbraak voorzien de analisten een autonome omzetdaling van 17 procent, een  2,6 procentpunt lagere brutomarge en een 50 procent lagere EBITDA.

Brill heeft de omzet en de winstgevendheid over 2019 licht moeten aanpassen, meldde de wetenschappelijke uitgever dinsdag nabeurs. De omzet werd met 200.000 euro verlaagd naar 32,1 miljoen euro, terwijl de EBITDA 100.000 euro lager bleek te liggen dan de aanvankelijk gerapporteerde 5,3 miljoen euro. Het aandeel sloot 2,1 procent hoger.

Wall Street

Bij het slot in Amsterdam noteerde Wall Street ruim 2 procent hoger. Bernie Sanders staakt zijn poging om president van de VS te worden.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel