Europa - 24 november 2020 - Aandelen

AEX overtuigend hoger

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen koersten dinsdagochtend overtuigend hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,9 procent op 606,72 punten.

Volgens analisten van SEB werd het sentiment ondersteund door de machtswisseling in de Verenigde Staten, die inmiddels formeel in gang is gezet nu president Donald Trump zijn staf heeft gevraagd om Bidens team de ruimte te geven voor de overdracht.

Ook de mogelijke nominatie van voormalig Fed-voorzitter Janet Yellen als nieuwe minister van Financiën, wordt volgens investment manager Simon Wiersma van ING door beleggers goed ontvangen.

“Yellen heeft zich tijdens de pandemie openlijk uitgelaten dat de overheid meer fiscale stimuli moeten gebruiken”, voegde beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx toe. “De beurs reageert hier positief op.”

De markt verwacht volgens Verstraete duidelijk dat Yellen het verlenen van meer steun aan de economie opnieuw bespreekbaar zal maken. Ook is er volgens hem een zeker vertrouwen van Wall Street in Yellen. “Onder haar bewind bij de centrale bank, kon de Amerikaanse beurs floreren, zelfs met enkele renteverhogingen, wat normaal weegt op de prestaties van aandelen”, aldus de beleggingsspecialist.

“Bovendien geeft het recente nieuws rondom de ontwikkeling van coronavaccins een wat duidelijker beeld aangaande het einde van de pandemie”, aldus de marktvorsers van SEB. “Meer en meer landen laten een duidelijke verbetering zien in het onder controle krijgen van het virus.”

Ook de olieprijzen trokken aan dankzij de verbeterde economische outlook, zo concludeerde SEB. De olieprijzen stegen vanochtend met 1,0 procent na een stijging van 1,5 procent op maandag. Vorige week won de olieprijs ook al circa 5 procent op weekbasis.

Het muntpaar euro/dollar noteert daarnaast vanochtend stabiel op 1,1884.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat zowel het Duitse als Franse ondernemersvertrouwen daalde in november. De Duitse economie groeide in het derde kwartaal met 8,5 procent op kwartaalbasis, zo werd bekend. Dat was nog iets meer dan in een eerdere raming.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Unibail-Rodamco-Westfieldaan kop met 5,2 procent koerswinst. ING volgde met een winst van 4,5 procent. Royal Dutch Shell won 4,5 procent. Adyen en IMCD noteerden met verliezen van 2,7 tot 3,0 procent in het rood.

In de veelal groengekleurde AMX won Air France-KLM 10,1 procent. Bouwer BAM Groep klom daarnaast liefst 14 procent nadat het aandeel op maandag al 21 procent won. De bouwer en pensioenfonds PGGM bereikten toen overeenstemming om hun pps-samenwerking uit te breiden.

Ook Fugro zat met 5,2 procent in de lift. De bodemonderzoeker heeft bij de Wereldbank een opdracht in de wacht gesleept om in Roemenië te helpen bij het voorkomen van overstromingen.

In de AScX klom B&S Group 6,1 procent. Oprichter Willem Blijdorp van B&S nam ruim 14,2 miljoen aandelen over van Lebaras Belgium, dat wordt gecontroleerd door voormalig CEO van B&S Bert Meulman.

Alfen won 6,2 procent en AMG 4,8 procent.

Het lokaal genoteerde Fastned steeg nog eens 38,5 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.