Europa - 20 maart 2020 - Beursbrink

AEX overtuigend hoger

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend overtuigend hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 5,9 procent op 447,59 punten.

Investment manager Simon Wiersma van ING zag al wat rust ontstaan op Wall Street donderdagavond, na een reeks aankondigingen door de Amerikaanse overheid, maar ook door de stimuleringsmaatregelen van de Federal Reserve in de afgelopen dagen. “De koopjesjagers verschenen op het toneel”, aldus Wiersma.

Evenwel is het volgens Wiersma nog te vroeg om te spreken van een bodem.
Hoewel het bemoedigend is dat centrale banken en overheden ingrijpen, verwacht ook marktstrateeg Jeffrey Kleintop van Charles Schwab dat echte bodemvorming pas kan worden bereikt wanneer het aantal coronabesmettingen piekt, of als op het medische vlak een doorbraak wordt bereikt.

ING wees nog wel op de rally van de dollar op donderdag. “Een wat zwakkere dollar zou een belangrijk signaal zijn om iets van ontspanning op de financiële markten te kunnen verwachten. Maar met de aangekondigde lockdown in Californië en de weer oplopende besmettingsgevallen in Azië en in de rest van de wereld zal dat waarschijnlijk nog wat langer duren dan gehoopt”, aldus Wiersma.

Wiersma verwacht verder nog een wisselvallige beursdag vandaag, vanwege de optie-expiratie. Dit kan volgens hem nog leiden tot “zeer heftige” koersbewegingen.
Vandaag is ook de laatste dag dat Aalberts en Vopak in de AEX zitten. Hun plek wordt ingenomen door midkappers ASMI en Just Eat Takeaway.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat het overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans van de eurozone in januari op maandbasis is gestegen van 33 miljard tot 35 miljard euro.

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,0723. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag werd de munt verhandeld op 1,0677.

De olieprijzen herstelden vrijdag verder met een plus van circa tien procent, nadat de olieprijzen op donderdag al krap 24 procent meer waard werden. Woensdag daalde de olieprijs echter nog met 24 procent, de op een na grootste daling sinds 1991.

Stijgers en dalers

In de bijna volledig groengekleurde hoofdindex ging Aegon aan de leiding met een winst van 15,7 procent. Ook indexzwaargewicht Royal Dutch Shell lag er met een plus van 10,6 procent goed bij, na de recente forse stijging van de olieprijs.

Philips leverde als enig hoofdaandeel in, maar het ging slechts om een minieme 0,9 procent.

In de AMX won Grandvision maar liefst 20,7 procent. De overname door EssilorLuxottica staat volgens de optiekketen niet op losse schroeven ondanks de coronacrisis. KBC Securities achtte het aandeel als gevolg weer koopwaardig.

WDP won 15,9 procent, maar Flow Traders verloor 1,8 procent. Het aandeel Flow Traders deed het de afgelopen periode juist erg goed, vanwege de toegenomen volatiliteit op de aandelenmarkten, waarvan het bedrijf profiteert. Dit jaar staat het aandeel al 16 procent in de plus.

Onder de kleinere aandelen in de AScX won Kendrion 13,6 procent, maar Sligro verloor 1,1 procent. Momenteel is circa 70 tot 75 procent van de bezorgomzet van Sligro weggevallen, zo merkten analisten van KBC Securities op na een waarschuwing van de groothandel op donderdagavond. KBC vindt het aandeel bovendien niet meer koopwaardig.

In de lokale lijst presteerde CM.com 20,9 procent hoger en won Curetis 17,8 procent. CM.com zegt een significante volumestijging te ervaren bij zowel bestaande als nieuwe klanten als gevolg van de coronacrisis.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.