Europa - 10 maart 2020 - Aandelen

AEX opent vermoedelijk in het groen na stimuleringsplan Trump

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat naar verwachting een hogere opening tegemoet nadat de Amerikaanse president Donald Trump een mogelijke belastingverlaging in het vooruitzicht stelde. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 2,6 procent.

Amerikaanse futures draaiden van lager naar fors hoger, nadat Donald Trump maandagavond laat meldde dat hij vandaag een ontmoeting zal hebben met de Senaat en de Republikeinen om een mogelijke belastingverlaging te bespreken als reactie op de economische impact van het coronavirus. De president zou onder meer denken aan een verlaging van de loonbelasting en leningen voor kleine bedrijven.

Maandag sloot de AEX index maar liefst 7,7 procent lager op 490,66 punten, waarbij Royal Dutch Shell zwaar woog op de koersvorming met een verlies van 17,5 procent. Sinds de top op 17 februari dit jaar op 632 punten is de index nu meer dan 22 procent gedaald.

Maandagavond koerste de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 op Wall Street 7,6 procent lager door zorgen over het coronavirus en een kelderende olieprijs. Er was sprake van de grootste daling sinds de financiële crisis in 2008.

“Het coronavirus is een ongekend mondiaal probleem voor beleggers”, stelde vermogensbeheerder Paul O’Connor van Janus Henderson Investors, wijzend op de onduidelijkheid over het virus zelf, maar vooral ook de mogelijke economische impact en de maatregelen die worden genomen. De ontstane shock op de oliemarkt zorgt daarnaast voor nog meer onzekerheid, aldus O’Connor.

“Eén ding is zeker, de markten zijn volledig in paniek”, concludeerde de marktvorser.

Een dreigende prijzenoorlog op de oliemarkt veroorzaakte maandag de meeste chaos op de aandelenmarkten. Saoedi-Arabië maakte dit weekend bekend de olieproductie flink op te voeren vanaf april. Ook de prijzen worden stevig verlaagd. Maandag werd een vat West Texas Intermediate 25 procent goedkoper. Dit was de sterkste eendaagse daling sinds 1991, ten tijde van de Golfoorlog. Brent daalde maandag 24 procent in prijs.

In de Aziatische handel vanochtend noteren de oliefutures tot 8 procent hoger. Ook de Aziatische beurzen noteren in het groen, na aanvankelijk lager van start te zijn gegaan, in reactie op de opleving van de Amerikaanse futures. De Chinese beurzen klimmen tot twee procent, terwijl de winst in Tokio beperkt blijft tot krap een procent.

Het coronavirus lijkt in China over zijn hoogtepunt heen en het aantal nieuw geïnfecteerden daalt.

In Europa neemt het aantal besmettingen juist hard toe. Italië is met 9.172 besmettingen het epicentrum in Europa en Rome plaatste maandagavond zelfs het hele land in quarantaine, nadat deze verregaande maatregel eerder alleen in de Lombardische regio gold. Op 25 februari telde Italië nog 320 besmettingen, een vergelijkbaar aantal als op dit moment in Nederland is geregistreerd.

De dollar wint vanochtend met driekwart procent terrein ten opzichte van de euro op een koers van 1,1355. De afgelopen dagen was de euro juist hard opgelopen.

De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld, met data uit de eurozone en Frankrijk waar de impact van het coronavirus nog amper werd gevoeld.

Bedrijfsnieuws

Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM, inclusief alle dochterondernemingen, in totaal 7,0 miljoen passagiers, een daling van 0,5 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In de cijfers over februari zijn de eerste gevolgen van het coronavirus zichtbaar. De komende maanden voorziet Air France-KLM dat de gevolgen zullen toenemen, nu niet alleen China, maar ook andere delen van de wereld kampen met het virus. In maart verwacht de maatschappij 3.600 vluchten te zullen schrappen.

Basic-Fit heeft in 2019, zoals voorzien, dankzij meer clubs en leden de omzet en winst zien stijgen. CEO René Moos van Basic-Fit liet weten tevreden te zijn over de snelle integratie van Fitland. De kosten voor de integratie bleven bovendien binnen het budget, aldus Moos. Basic-Fit heeft nog weinig effect van het coronavirus gemerkt op de bedrijfsactiviteiten en voorziet ook geen leveringsproblemen bij zijn belangrijkste toeleveranciers.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 verloor maandag 7,6 procent op een slot van 2.747 punten. De Dow Jones index leverde 7,7 procent in op 23.864 punten en de Nasdaq daalde 7,3 procent tot 7.951 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.