Europa - 5 maart 2020 - Aandelen

AEX opent in het groen na rally Wall Street

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,8 procent.

Woensdag koerste de AEX na een aarzelend begin al 1,4 procent hoger op 555 punten, dankzij onder meer een positieve start op Wall Street. Zwaargewichten Unilever, ASML en Shell trokken de kar op Beursplein 5.

Wall Street zette ’s avonds zijn opmars voort en hoofdgraadmeter S&P 500 sloot 4,2 procent in het groen. De Dow Jones index en de Nasdaq wonnen respectievelijk 4,5 en 3,9 procent

De aandelenmarkten in New York haalden woensdag onder meer steun uit de onverwachte overwinningen die oud-vicepresident Joe Biden behaalde in de voorverkiezingen op Super Tuesday. Zakenman Michael Bloomberg trok zich na een teleurstellend resultaat dinsdag terug als presidentskandidaat en schaart zich nu achter Biden. Hiermee is de kans dat Bernie Sanders de nominatie krijgt een stuk kleiner geworden.

De winnaar van deze voorrondes neemt het in november op tegen Donald Trump voor het presidentschap. Beleggers prefereren als democratische kandidaat de gematigde Joe Biden boven de socialistische Bernie Sanders, die onder meer een gratis gezondheidszorgstelsel voor iedereen wil invoeren. Volgens critici is dit onbetaalbaar.

Ondernemingen actief in de gezondheidszorgsector wonnen flink. UnitedHealth, Humana en Anthem klommen 10 tot 15 procent.

Met de stijging van woensdag wisten de Amerikaanse aandelenmarkten de verliezen van dinsdag ruimschoots goed te maken. De Fed verraste toen vriend en vijand door plotsklaps de rente te verlagen met een half procentpunt naar een bandbreedte van 1,00 tot 1,25 procent. Dit om de Amerikaanse economie te beschermen tegen de impact van het coronavirus. In het Beige Book dat woensdagavond verscheen, benadrukte de Fed opnieuw dat de impact van het coronavirus steeds meer zichtbaar wordt in de VS, met name in de reisbranche en toeristische industrie.

In navolging van de Fed verlaagde de Canadese centrale bank woensdag de rente en de verwachting is dat ook andere mondiale centrale banken spoedig extra stimuleringsmaatregelen gaan aankondigen.

Volgens Randy Frederick van Schwab Center for Financial Research stemde dit beleggers optimistisch. “Er is een meer gecoördineerde samenwerking wereldwijd qua monetair beleid en de toewijzing van [financiële] middelen.”

In China lijkt volgens officiële overheidscijfers het coronavirus over zijn hoogtepunt heen. Vanochtend werden er slechts 139 nieuwe besmettingen gemeld, allemaal in de regio waar het virus uitbrak.

Buiten China grijpt het virus evenwel snel om zich heen.

In de VS gaat het om 159 besmettingen, in Japan om 331 en Zuid-Korea heeft 5.766 gevallen gemeld.

In Duitsland zijn er 262 besmettingen. In Frankrijk gaat het om 285 gevallen. Verder zijn er 85 meldingen in het Verenigd Koninkrijk. Spanje kent 222 gevallen. Ook zijn er steeds meer meldingen in andere Europese landen, waaronder 23 in België en 38 in Nederland.

In Italië loopt het aantal besmettingen hard op, ondanks maatregelen van Rome om de uitbraak in te dammen. Onder meer scholen en universiteiten gaan op slot. In Italië zijn er nu 3.089 besmettingen gemeld.

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) besloot vanochtend om 50 miljard dollar vrij te spelen om de economische impact van het virus wereldwijd te bestrijden.

In Azië noteerden de Chinese beurzen vanochtend circa twee procent hoger. Tokio, Sydney en Seoel wonnen ruim een procent.

Olie deed woensdag niet meer aan het beursfeestje en het zwarte goud sloot in New York zelfs 0,8 procent lager op 46,78 dollar. Vanochtend koerste olie in de Aziatische handel evenwel 1,4 procent hoger.

Oliebeleggers zijn in gespannen afwachting van een OPEC+ vergadering. Vandaag vergadert het kartel alleen met zijn leden en morgen ook met bondgenoten als Rusland.

Volgens de laatste berichten wil Saoedi-Arabië de productie verder terugschroeven, in de hoop vraag en aanbod meer in balans te brengen. Ook de oliemarkten hebben veel last van de gevolgen van het coronavirus. Rusland ligt echter dwars en vindt de huidige productiebeperkende afspraken afdoende.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1138.

De macro-economische agenda is vandaag matig gevuld. Beleggers hebben nog wel oog voor de Amerikaanse fabrieksorders in januari.

In Nederland werd vanochtend bekend dat de inflatie is teruggelopen. De consumentenprijzen stegen afgelopen maand met 1,6 procent. In januari was dit nog 1,8 procent.

Bedrijfsnieuws

De EBITDA van Boskalis steeg in 2019 van 354 miljoen naar 376 miljoen euro. De consensus zat op 358 miljoen euro. De omzet steeg ook, met 2,9 procent van 2.570 miljoen naar 2.645 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op 2.684 miljoen euro.

De nettowinst van Pharming over het vierde kwartaal bedroeg 12,1 miljoen euro, wat het jaartotaal op 36,2 miljoen euro bracht. Dat is 45 procent meer winst dan in 2018. Het operationele resultaat steeg afgelopen jaar met 60 procent tot 60,9 miljoen euro. De omzet bedroeg 45,7 miljoen euro in het vierde kwartaal, wat de jaaromzet naar 169,0 miljoen euro bracht, 25 procent meer dan in 2018. De omzet was net iets hoger dan in het derde kwartaal.

TKH Group heeft in het afgelopen halfjaar een licht hogere omzet geboekt, terwijl de winst verder opliep. Dit

Frank Cocx is door Lucas Bols voorgedragen als nieuwe CFO. Cocx was in het verleden onder meer de financiële topman van Blokker en hij werkte 10 jaar bij KPMG.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg woensdag 4,2 procent op een slot van 3.130 punten. De Dow Jones index en de Nasdaq gingen 4,5 en 3,9 procent hoger op respectievelijk 27.091 en 9.018 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.