Europa - 16 maart 2020 - Beursbrink

AEX onder de 400 punten

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs maakte maandag opnieuw een forse duikeling, vanwege de zorgen over het coronavirus. De AEX koerste rond de klok van elf uur 7,6 procent lager op 399,99 punten.

Zondagavond zag de Fed zich opnieuw genoodzaakt om tussentijds in te grijpen met een forse renteverlaging en aanvullende maatregelen.

De Federal Reserve verlaagde de rente naar bijna nul en kondigde een nieuw noodplan aan vanwege het coronavirus. De Fed verlaagde de rente van 1,00 tot 1,25 procent naar 0 tot 0,25 procent. En de rente zal zo laag blijven totdat de centrale bank er van overtuigd is dat de economie de huidige gebeurtenissen heeft doorstaan en weer op koers ligt met betrekking tot maximale werkgelegenheid en met het doel voor prijsstabiliteit.

Ook zal de Fed voor ten minste 500 miljard dollar aan staatsobligaties en voor minimaal 200 miljard dollar aan leningen gedekt door hypotheken opkopen. Begin maart verlaagde de Fed de rente al met een half procentpunt. Ook toen gebeurde dit plotseling.

“Beleggers zijn echter niet gerustgesteld”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. “Nu het coronavirus steeds verder oprukt in ons land, worden de maatregelen steeds rigoureuzer. De economie komt nu nog verder tot stilstand.”

Volgens ING zal dit voelbaar zijn in alle sectoren. “Dat we afstevenen op een, al dan niet milde, recessie in grote delen van de wereld, zal voor niemand nu meer vreemd klinken”, aldus Wiersma.

Wiersma stelt dat het nu de vraag is hoe lang het gaat duren voordat het coronavirus onder controle is en hoe heftig de gevolgen zullen zijn. “Niemand die het weet. En dat is precies de reden waarom financiële markten zo heftig bewegen.”

Zolang de piek in het aantal nieuwe besmettingsgevallen niet is bereikt en de maatregelen om het verspreiden van het coronavirus nog drastischer worden, neemt de economische impact volgens ING verder toe. “Markten zullen dan ook zeer volatiel blijven.”

Uit macro-economische cijfers bleek vanochtend al het coronavirus een flinke klap was voor de Chinese industrie en detailhandel. De detailhandelsverkopen daalden in januari en februari met 20,5 procent op jaarbasis. In december 2019 was er juist nog sprake van een plus van 8 procent. In de eerste twee maanden van dit jaar daalde ook de industriële productie in China met 13,5 procent.

De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,1195. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag werd de munt verhandeld op 1,1109. De olieprijzen maakten opnieuw een schuiver van 9,4 procent.

Stijgers en dalers

In de vrijwel volledig roodgekleurde hoofdindex noteerde Unibail-Rodamco-Westfield onderaan met een verlies van 18,4 procent. Het vastgoedbedrijf moet winkelcentra sluiten als gevolg van de coronacrisis. Berenberg verlaagde daarop het advies voor Unibail van Kopen naar Houden met een koersdoel van 100,00 euro. Eerder was het koersdoel nog 150,00 euro. Berenberg wil meer details over de operationele plannen voor de middellange termijn. De analisten verwachten lagere winsten voor het vastgoedfonds en voorzien bovendien dat de ontwikkelingspijplijn wordt verkleind.

ING en Aegon gingen opnieuw door het putje met verliezen tot 14,2 procent.

Ahold Delhaize was de enige stijger met 1,4 procent koerswinst. Kepler Cheuvreux heeft het advies voor Ahold Delhaize verhoogd van Houden naar Kopen en het koersdoel van 24,30 naar 25,20 euro. “Zoals de meeste supermarkten, zou Ahold Delhaize moeten profiteren van de pandemie”, aldus de analisten van Kepler, die Ahold Delhaize ook een van de best gepositioneerde supermarktbedrijven vindt.

In de AMX koersten eveneens alle aandelen lager, met uitzondering van Flow Traders dat 6,1 procent won. Basic-Fit was de grootste daler met meer dan 19,1 procent. De fitnessketen maakte bekend de deuren van zijn clubs te hebben gesloten vanwege het coronavirus. ING voorziet evenwel geen problemen voor de balans van Basic-Fit, zelfs niet als de clubs twee maanden gesloten blijven.

KBC Securities en UBS verhoogden het koersdoel voor Flow Traders. “De recente piek in de volatiliteit is een ideale omgeving voor market makers als Flow Traders”, schreven de analisten van UBS.
Wereldhave verloor 18,0 procent. Het vastgoedbedrijf moet ook winkelcentra sluiten en onduidelijk is nog wat dit voor de winst zal betekenen.

Onder de kleinere aandelen verloor Neways 15,5 procent. Stern daalde 19,1 procent nadat de fusiegesprekken met Hedin zijn opgeschort.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.