Europa - 4 juni 2020 - Aandelen

AEX neemt gas terug na dagenlange opmars

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting licht lager van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 0,3 procent.

Woensdag koerste de AEX nog 2,8 procent hoger naar 561,31 punten. De maand juni kent daarmee een voortvarende start met een winst van 5,4 procent in de eerste 3 handelsdagen. De markten worden onder meer gesteund door veel nieuw geld dat aan het begin van de maand zijn weg naar de financiële markten moet vinden.

Geholpen door de rugwind van centrale banken reageren beleggers daarnaast de laatste weken sterk op meevallend macro-economisch nieuws. Woensdag leidde een meevallend banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP een vervolg van de beursrally in.

De werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten kromp in mei met 2,76 miljoen banen, na een banenverlies van bijna 20 miljoen banen in april. Voor de maand mei had de markt echter gerekend op een daling van de werkgelegenheid met 8,75 miljoen banen.

Volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank valt het cijfer sterk mee en duidt dit erop dat het ergste achter de rug is voor de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het ADP rapport wordt als een voorbode beschouwd van het officiële banenrapport dat morgen wordt vrijgegeven.

Op Wall Street sloot hoofdgraadmeter S&P 500 woensdagavond de handelsdag 1,4 procent hoger af.

Handelaren op Wall Street benadrukken dat optimisme over het heropenen van de Amerikaanse economie en de overheidsstimuleringen momenteel het sentiment bepalen.

“De maand mei zou wel eens het keerpunt kunnen zijn geweest worden voor de coronacrisis”, schreef analist Brad McMillan van Commonwealth Financial Network. “Juni zal ons vertellen of die trend doorzet. Maar op dit moment? Het ziet er veel beter uit dan we een maand geleden hadden verwacht”, voegde hij toe.

De olieprijs zat woensdag ook in de lift, na berichten dat Saoedi-Arabië en Rusland het eens zijn geworden over een verlenging van de productiebeperking die bedoeld is om te voorkomen dat de olieprijs instort door de vraaguitval vanwege het coronavirus.

De juli-future voor een vat Amerikaanse ruwe olie sloot woensdag 1,3 procent hoger op 37,29 dollar. In de Aziatische handel vanochtend daalt de future evenwel met 2 procent.

De Aziatische aandelenmarkten zijn vanochtend terughoudend en komen per saldo amper van hun plaats. Ook in Azië moeten beleggers bijkomen van de beursrally van de afgelopen handelsdagen.

De euro/dollar noteert daarnaast vanochtend op 1,1215. Midden in de uitbraak van de pandemie beschouwden beleggers de dollar nog als vluchthaven en het muntpaar noteerde half maart op 1,0655. De aansterkende euro van de afgelopen anderhalve week weerspiegelt dan ook het gevoel onder beleggers dat het ergste achter de rug is.

Rentebesluit van ECB

De Europese Centrale Bank zal vanmiddag vermoedelijk zijn Pandemic Emergency Purchase Programme, beter bekend als PEPP, verhogen, maar de kans dat dit gepaard gaat met een verlaging van de rente is niet zo groot. Dit is de verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde economen.

De ECB maakt vandaag om 13:45 uur het rentebesluit bekend. De belangrijkste rente wordt vermoedelijk gehandhaafd op 0,00 procent en de strafrente op 0,25 procent. De depositorente blijft waarschijnlijk op 0,50 procent negatief staan, hoewel Rabobank een verlaging tot 0,60 procent negatief niet uitsluit.

In dat geval duikt de euro/dollar weer onder de 1,11 dollar, voorspelt marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

Bedrijfsnieuws

Galapagos en partner Gilead Sciences hebben positieve resultaten gepresenteerd op het vlak van werkzaamheid en veiligheid voor hun reumamiddel filgotinib. De Finch1 en Finch3 testen voor het middel “tonen een aanhoudende werkzaamheid en een consistent veiligheidsprofiel aan voor de 52 weken behandeling met filgotinib bij reumapatiëntenpopulaties”, aldus Galapagos.

Berenberg verlaagde het koersdoel voor Air France-KLM van 7,00 naar 4,75 euro bij handhaving van het Houden advies. De marktvorsers zijn van mening dat een afronding van het herstelplan van de luchtvaartmaatschappij nog langer zal duren, vanwege de oplopende uitdagingen rond de vrije kasstroom. Het aandeel Lufthansa kwam zelfs op de verkooplijst van Berenberg.

HAL heeft bouwbedrijf Van Wijnen Holding overgenomen. Dit maakte HAL woensdag nabeurs bekend zonder een overnameprijs te noemen.

AND International Publishers is door Euronext naar het strafbankje van de beurs verwezen, omdat de maker en leverancier van navigatiekaarten niet in staat is gebleken zijn jaarrekening van 2019 goedgekeurd te krijgen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot woensdag 1,4 procent hoger op 3.122,87 punten, de Dow Jones index steeg 2,0 procent en technologie-index Nasdaq steeg 0,8 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments