Europa - 23 december 2020 - Aandelen

AEX licht omhoog

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,4 procent op 619,76 punten.

Volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx reageren beleggers gematigd enthousiast op het feit dat het Amerikaanse Congres heeft ingestemd met een groot steunpakket van 900 miljard dollar en zal iedere Amerikaan zo’n 600 dollar geven.

President Donald Trump uitte echter forse kritiek op het steunpakket. De steunmaatregelen hebben volgens Trump “bijna niets te maken met Covid”. Trump zette dan ook geen handtekening onder het nieuwe steunpakket.

Trump adviseerde beleidsmakers om te kiezen de directe betalingen aan Amerikaanse burgers te verhogen van 600 dollar naar 2.000 dollar. In een reactie op Twitter zei Democraat Nancy Pelosi dat Trump steeds weigerde een bedrag te noemen die Amerikanen zouden moeten krijgen. “Uiteindelijk is de president akkoord gegaan met 2.000 dollar. De Democraten zijn klaar om dit in stemming te brengen met unanieme steun”, merkte zij op.

“Het feit dat Trump wederom voor een verandering van het coronasteunpakket heeft gevraagd, lijkt beleggers geen zorgen te baren”, zo constateerde Blekemolen.

Verder wees marktanalist David Madden van CMC Markets op een verbetering van de situatie in het Verenigd Koninkrijk. De grenzen tussen het land en Frankrijk werden weer opengesteld voor handel, mits vrachtwagenchauffeurs een negatieve coronatest kunnen laten zien. Duizenden vrachtwagens die het kanaal wilden oversteken, stonden sinds zondag stil, omdat Frankrijk de grenzen had gesloten vanwege zorgen over een nieuwe variant van het coronavirus in Engeland.

“Onduidelijk is in welke mate de huidige vaccins al dan niet werken tegen de gemuteerde variant van het virus”, aldus strateeg Peter Garnry van Saxo Bank. “Als de mutatie geen effect heeft op de werking van vaccins, dan zullen de zorgen in de markt afnemen”, verwacht strateeg Peter Garnry van Saxo Bank.

De euro/dollar noteerde op 1,2195. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2164. De olieprijzen koersten fractioneel hoger.

Op macro-economisch vlak kijken beleggers nog uit naar cijfers uit de Verenigde Staten over de wekelijkse olievoorraden, de nieuwe woningverkopen en het consumentenvertrouwen.

Nu kerst nadert, zullen de volumes teruglopen en moeten beleggers rekening houden met weinig beweging, aldus Blekemolen. “Door de lage volumes kunnen bij sommige aandelen ook juist heftige bewegingen plaatsvinden”, waarschuwde hij.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen stegen Unibail-Rodamco-Westfield en het getergde Galapagos tot 2,4 procent. Just Eat Takeaway.com leverde 0,6 procent in, terwijl Philips 0,2 procent verloor.

Pharming steeg in de AMX 3,0 procent nu het een notering heeft aan Nasdaq. De zogeheten American Depositary Shares zijn vanaf woensdag 23 december verhandelbaar.

Air France-KLM won 3,2 procent. Basic-Fit daalde met 0,8 procent. De uitbater van fitnessclubs kreeg meer ademruimte van banken. De banken verstrekten een zogeheten waiver. Basic-Fit noemde het gezien de huidige onzekere omstandigheden door de coronacrisis verstandig om uit voorzorg afspraken te maken met de banken. ING hield er al rekening mee dat banken dit jaar geen probleem zouden maken van de convenanten. Analist Marc Zwartsenburg merkte wel op dat de cashburn omhoog zal gaan van 5 miljoen tot 20 miljoen euro als de lockdowns worden verlengd en lidmaatschappen in Nederland tijdelijk worden bevroren, of in het geval van Frankrijk en België langer worden bevroren. Zwartsenburg sluit in zo’n geval een nieuwe emissie niet uit om weer verder te kunnen groeien door middel van de uitrol van nieuwe clubs.

Fugro daalde 1,2 procent.

Onder de kleinere aandelen won Alfen 5,3 procent, maar verloor Ajax 1,8 procent.

Het lokaal genoteerde AND won 6,6 procent. Het bedrijf plaatste 519.000 nieuwe aandelen onder bestaande en nieuwe investeerders, ter waarde van in totaal 830.000 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.