Europa - 19 september 2019 - Aandelen

AEX licht lager van start na Fed-rentebesluit

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting neutraal van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent.

De AEX steeg woensdag in aanloop naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank nog 0,4 procent tot 576,69 punten.

De Federal Reserve verlaagde woensdag conform verwachting de belangrijkste rente met 25 basispunten naar een bandbreedte van 1,75 tot 2,00 procent. Beleggers waren vooral gericht op hints over het toekomstige rentebeleid, in de vorm van de zogeheten dot plot en het commentaar van voorzitter Jerome Powell.

Beide schepten evenwel weinig duidelijkheid over het toekomstige rentepad. De dot plot toonde vooral de verdeeldheid onder de beleidsmakers, met tien van de 17 Fed-leden die niet rekenen op nog een renteverlaging in 2019.

De dot plot leek Wall Street behoorlijk tegen te vallen, want na het verschijnen ervan daalden de Amerikaanse indexen even met 0,7 tot 1,0 procent en liep de dollar in waarde op.

Powell klonk in zijn persconferentie meer verruimingsgezind en benadrukte dat verdere verlagingen en stimuleringsmaatregelen niet zijn uitgesloten wanneer ze helpen om de Amerikaanse economie te ondersteunen. Wat Powell in principe wel uitsluit is negatieve rentes, net als een recessie.

De Amerikaanse beurzen poetsten in het laatste handelsuur de verliezen weg en sloten per saldo vrijwel onveranderd.

Aan de verwachtingen van de Amerikaanse president Donald Trump voldeed de Fed woensdag zeker niet. Trump uitte opnieuw forse kritiek op de centrale bank en beschuldigde de Fed en Powell van een gebrek aan lef en visie. Trump acht een zeer lage rente of zelfs een negatief tarief van groot belang. Een lagere rente zorgt immers voor een goedkopere dollar waardoor exportgerichte bedrijven hun producten makkelijker kunnen slijten.

Powell weigerde in zijn persconferentie concreet te reageren op de kritiek en benadrukte in plaats daarvan de onafhankelijkheid van de centrale bank.

Olie werd twee procent goedkoper na een onverwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden. Verder heeft Saoedi-Arabië woensdag formeel Iran als schuldige aangewezen voor de luchtaanvallen afgelopen weekend. De VS kondigden nieuwe sancties op Iran aan en president Trump maakte woensdag bekend dat Robert O’Brien zijn nieuwe veiligheidsadviseur wordt.

In Azië stond vanochtend het Japanse rentebesluit geagendeerd. Terwijl de Federal Reserve woensdagavond de rente verlaagde en de Europese Centrale Bank bij het laatste rentebesluit ook in actie kwam, bleef de Bank of Japan vooralsnog op de handen zitten. Wel hintte de centrale bank op actie bij de volgende vergadering eind oktober.

Een onveranderd monetair beleid betekent nog altijd wel een aanhoudende negatieve kortetermijnrente In Japan van 0,1 procent, tot jaloezie van Trump. Later vandaag staat het rentebesluit van de Bank of England op de rol. Vanwege Brexit wordt ook hier geen actie verwacht.

De beurzen in Tokio en Sydney wonnen vanochtend ruim een half procent, terwijl Hong Kong juist  meer dan een procent prijs gaf.

In Nederland maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend bekend dat de werkloosheid in augustus is gestegen naar 3,5 procent, van 3,4 procent in juli. Het consumentenvertrouwen stond daarnaast onder druk.

Bedrijfsnieuws

IMCD nam het Indiase Monachem Additives over. In boekjaar 2018/2019 werd een omzet van behaald van omgerekend ruim 10 miljoen euro.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 sloot woensdagavond vrijwel vlak op een slot van 3.006,73 punten, de Dow Jones index steeg 0,1 procent tot 27.147,08 punten en de Nasdaq verloor 0,1 procent tot 8.177,39 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel