Europa - 29 april 2020 - Beursbrink

AEX licht hoger

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,2 procent op 520,78 punten.

Vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer sprak van een rustige ochtendhandel, waarbij beleggers een afwachtende houding aannemen na twee “mooie” beursdagen.

Volgens Nijkamp kijken beleggers vooral uit naar cijfers over de Amerikaanse groei in het eerste kwartaal, die voor vanmiddag geagendeerd staan. Er wordt door economen een terugval voorzien van circa vier procent, zo merkte de vermogensbeheerder op. “Een sterke afwijking van de verwachting, kan de beurzen vanmiddag nog in beweging zetten”, zo voorspelt de vermogensbeheerder.

Nijkamp noemde een terugval van vier procent overigens fors. “De Verenigde Staten kregen pas in de laatste weken van maart echt te maken het het virus, hetgeen ongeveer een zesde deel van een heel kwartaal is. Als er dan al een terugval is van vier procent, dan belooft dat een ramp te worden voor het lopende tweede kwartaal”, aldus Nijkamp.

Woensdag wordt in de VS bovendien een van de drukste dagen dit cijferseizoen, met onder meer cijfers van Boeing, Facebook, Tesla en meer. De vermogensbeheerder van Fintessa merkte op dat de cijfers van een andere techreus, Alphabet, dinsdagavond goed werden ontvangen. Het aandeel steeg nabeurs met acht procent.

Voorzitter Jerome Powell van de Fed zal woensdag ook spreken, na afloop van een tweedaagse rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank. Er worden geen aanpassingen aan de rente verwacht. Wel wordt voorzien dat Powell een geruststellend bericht zal afgeven aan beleggers, dat de huidige crisis onder controle is na diverse stimuleringsmaatregelen in de afgelopen weken en na plannen om de Amerikaanse economie weer langzaam open te stellen.

De olieprijzen stegen vanochtend met 14 procent. Op dinsdag daalde de olieprijs nog. Beleggers, waaronder ook indexfondsen, verlaten massaal hun beleggingen in de oliefuture die recht geeft op levering van een vat olie de volgende maand. Zij willen voorkomen dat ze daadwerkelijk met de olie blijven zitten, terwijl er geen of nauwelijks opslagcapaciteit te vinden is.

De euro/dollar noteerde op 1,0866. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0834 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,0829 op de borden.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won indexzwaargewicht Royal Dutch Shell 3,8 procent in navolging van een opleving in de olieprijs. ArcelorMittal schreef 2,3 procent bij.

DSM leverde vanochtend juist 2,6 procent in. ING zette het aandeel op de verkooplijst en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 115,70 naar 90,94 euro. ING betoogde woensdag dat de markt de veerkracht van het bedrijf in de coronacrisis overschat. Het aandeel noteert slechts nipt onder zijn hoogste stand en kent een premie ten opzichte van zijn sectorgenoten.

In de Midcap kon Eurocommercial Properties op bijval van beleggers rekenen met een plus van 12,1 procent, gevolgd door Fugro met een winst van 9,1 procent.

Signify droeg de rode lantaarn met een verlies van 2,4 procent.

Onder de kleinere aandelen won Kendrion 7,3 procent, maar verloor Vivoryon Therapeutics 10,7 procent. Vanochtend werd bekend dat MorphoSys zijn exclusieve optie om een kankerbehandeling van Vivoryon in licentie te nemen, niet heeft gelicht.

Het lokaal genoteerde Core Laboratories won 2,6 procent. De Amerikaanse oliedienstverlener stelde het kwartaaldividend vast op 0,01 dollar per aandeel in contanten.
Alumexx steeg 8,0 procent. Het Mountainshield Capital Fund heeft het belang in Alumexx vrijwel helemaal afgebouwd, zo bleek uit een melding bij de AFM.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments