VIP ACTIE

Word een VIP!
Europa - 13 augustus 2020 - Aandelen

AEX last adempauze in na opmars

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een vrij vlakke opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent.

Woensdag koerste de AEX onder aanvoering van ABN AMRO en Just Eat Takeaway nog 1,7 procent hoger naar 575,06 punten. Dinsdag won de index al 1,5 procent.

Ook Wall Street zat de afgelopen handelsdagen in de lift. De index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen, de S&P 500, noteerde woensdag zelfs kort op de hoogste stand ooit, alvorens gas terug te nemen. De index sloot de handelsdag af met een winst van 1,4 procent.

De hoogste stand op slotbasis werd neergezet op 19 februari, toen het besef van de impact van de corona-crisis op de aandelenmarkten nog niet was doorgedrongen. Vanaf de bodem neergezet in maart is de S&P 500 nu meer dan 50 procent opgelopen.

De Amerikaanse economie hangt evenwel nog steeds als een bokser in de touwen, met een recordkrimp in het afgelopen kwartaal en een werkloosheid van meer dan 10 procent.

Een vertraging van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in de Verenigde Staten en optimisme over een mogelijk vaccin zouden volgens marktanalisten de aanleiding zijn voor de recente koerswinsten.

Beleggers blijven daarnaast vertrouwen op economische stimuleringsmaatregelen en het lage rente-beleid van de centrale banken, waardoor alternatieven voor aandelen schaars blijven.

Een alternatief voor aandelen is goud, dat weliswaar geen rente of dividend oplevert, maar ook niet bijgedrukt kan worden. Afgelopen week profiteerde de goudprijs nog met name van een verzwakkende dollar en de december goudfuture op een troy ounce zette met een stand van 2.063 dollar overtuigend een nieuwe all time high neer. Woensdag noteerde de future op het laagste punt evenwel op 1.871 dollar.

Op het vlak van economische stimuleringsmaatregelen is de aandacht momenteel gericht op de Verenigde Staten, waar Republikeinen en Democraten over een tweede coronasteunpakket onderhandelen. Terwijl de onderhandelingen stug verlopen, gaf de Amerikaanse president Donald Trump de markten begin deze week een impuls door via decreten alvast een pakket aan steunmaatregelen ter waarde van 400 miljard dollar aan te kondigen.

In Azië was de beurs in Tokio vanochtend een positieve uitschieter met een winst van ongeveer 2 procent. De Chinese beurzen noteren vrijwel onveranderd, terwijl Sydney juist terrein prijs gaf. De Australische werkloosheid bleek vanochtend in juli te zijn opgelopen naar 7,5 procent, het hoogste niveau in 22 jaar.

De olieprijs steeg daarnaast woensdag naar het hoogste niveau sinds begin maart, dankzij een daling van de Amerikaanse handelsvoorraden ruwe olie, voor de derde week op rij. Een septemberfuture voor een vat West Texas Intermediate olie steeg 2,6 procent tot 42,67 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange. In de Aziatische handel vanochtend noteert de future stabiel.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend vrij vlak op 1,1808.

Beleggers hebben vandaag op macro-economisch vlak vooral oog voor de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen. Dit cijfer heeft de markten de afgelopen maanden vaak in beweging gezet.

Bedrijfsnieuws

Aegon heeft in de eerste zes maanden van 2020 de winst steviger onder druk zien staan dan verwacht en besloot de financiële doelen voor 2019 tot en met 2021 in te trekken

ForFarmers zag in de eerste jaarhelft de volumes met 5,6 procent dalen. De omzet nam zelfs met 8,0 procent af tot 1.173 miljoen euro. De bedrijfslasten daalden echter ook met 6,3 procent en de onderliggende EBITDA steeg met bijna 35 procent tot 48,2 miljoen euro.

Galapagos gaat samen met het Amerikaanse bedrijf Scipher Medicine werken aan de ontwikkeling van behandelingen tegen inflammatoire darmziekten, op basis van ‘targets’ die Scipher heeft ontdekt.

In het eerste halfjaar behaalde zakenbank NIBC 215 miljoen euro aan operationele inkomsten. Dat was een jaar eerder nog 251 miljoen euro. Netto daalde de operationele winst van 135 miljoen naar 98 miljoen euro en dit leverde voor aandeelhouders een kleine winst van slechts 3 miljoen euro op, 80 miljoen euro minder dan in de eerste helft van 2019.

De omzet van AND steeg in het eerste halfjaar met 22 procent tot 704.000 euro, meldde het bedrijf, in een cijferrapport dat niet werd goedgekeurd door een bevoegde accountant. Die omzet was nog lang niet genoeg om de kosten te kunnen dekken.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 sloot woensdag 1,4 procent hoger op 3.380,34 en de Dow Jones index steeg 1,1 procent. Technologiebeurs Nasdaq steeg 2,1 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.