Europa - 9 november 2020 - Aandelen

AEX kleurt groen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten kleuren maandag flink groen. De AEX won 1,6 procent op 581,80 punten en de futures wijzen ook op een positieve opening op Wall Street.

“Een sterk herstel op de aandelenmarkten”, zei investment manager Simon Wiersma van ING, wijzend op Amerikaanse media die Joe Biden unaniem tot winnaar van de presidentsverkiezingen uitriepen.

“Vooralsnog weigert Donald Trump zich namelijk over te geven en klampt zich vast aan juridische procedures. Hij beschuldigt de Democraten van verkiezingsfraude, om niet te hoeven verliezen. Het heeft veel weg van uitstelgedrag en het zal waarschijnlijk niet lang duren voordat hij beseft dat zijn populaire uitspraak ‘You’re fired!’ op hemzelf van toepassing is”, aldus Wiersma.

De Duitse export daalde in september met 3,8 procent op jaarbasis tot 109,8 miljard euro. De import liep met 4,3 procent terug tot 89,0 miljard euro. Op maandbasis steeg de export evenwel met 2,3 procent, terwijl de import daalde met 0,1 procent.

De Chinese export uitgedrukt in dollars steeg in oktober met 11,4 procent op jaarbasis. Dat was meer dan in september en ook beter dan analisten hadden verwacht. De import van buitenlandse goederen door China steeg afgelopen maand juist minder hard dan in september, met 4,7 procent, waar economen een plus van 8,3 procent voorspelden.

Komende week staan er nog bedrijfsresultaten op de agenda, maar de drukte is duidelijk achter de rug. De macro-economische agenda is goed gevuld.

Olie werd ruim 2 procent duurder.

De euro/dollar handelde vrijwel stabiel op 1,1876. De Turkse lira steeg maandag liefst 5 procent in waarde tot 0,12 dollar nadat dit weekend de Turkse minister van financiën opstapte en de gouverneur van de centrale bank in Turkije werd ontslagen.

Stijgers en dalers

In de AEX ging alleen KPN fractioneel lager. Koplopers waren de tech-aandelen ASMI, ASML en Adyen met winsten van 2,5 tot zelfs 3,5 procent. De grootste uitblinker was evenwel ArcelorMittal met een plus van ruim 4 procent. Kepler Cheuvreux verhoogde vanochtend het koersdoel voor de staalreus met 3 euro naar 16,00 euro.

Unibail-Rodamco-Westfield ging 1,2 procent hoger ondanks dat de VE bekendmaakte dat het dinsdag tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering van het vastgoedbedrijf tegen de geplande claimemissie zal stemmen. Ondanks de weerstand vanuit meerdere hoeken verwachten analisten van Berenberg dat de claimemissie groen licht zal krijgen.

In de AMX domineerde het groen ook de koersenborden. PostNL won bijna 5 procent en Air France-KLM zelfs 5,3 procent. OCI leverde 0,1 procent in en Vopak 0,7 procent. Credit Suisse verlaagde koersdoel voor Vopak naar 50 euro.

In de AScX zag B&S de kwartaalupdate beloond met een koersstijging van 3,2 procent. Koploper Van Lanschot Kempen steeg 4,2 procent.

ING sprak van een goed kwartaal voor B&S, waarin de omzet minder sterk daalde dan gevreesd. Voor het vierde kwartaal is de consensus volgens de bank te negatief gestemd.

Acomo en Vivoryon leden kleine verliezen.

DPA, dat net als B&S met een kwartaalupdate kwam, steeg 0,9 procent. DPA heeft in het derde kwartaal de marge op peil gehouden, ondanks een lagere omzet en reorganisatiekosten voor het coronavirus.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.