Europa - 5 maart 2021 - Aandelen

AEX in het rood

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend licht lager. Rond de klok van elf uur daalde de AEX 0,4 procent op 654,96 punten.

Volgens analisten van SEB zijn beleggers teleurgesteld dat voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve in zijn optreden van donderdag bij The Wall Street Journal niet voldoende zijn zorgen uitte over de stijging van de rentes. “Hoewel de Fed ‘dovish’ blijft in haar boodschap dat de beleidsrentes laag zullen blijven en dat een tijdelijke stijging van de inflatie dat niet zal veranderen, was dat jammer genoeg niet voldoende om te voorkomen dat de tienjaarsrentes alsnog verder stijgen”, aldus de marktvorsers.

Powell benadrukte donderdag opnieuw dat een volledige werkgelegenheid nog lang niet is bereikt en dat hij geen reden ziet om de rentes omlaag te drukken via extra obligatieaankopen. De Amerikaanse beurzen daalden donderdag flink, waarbij vooral techaandelen weer onder druk stonden.

“De onzekere beleggers kregen een onzekere boodschap”, zo oordeelde topman Michael Farr van Farr, Miller & Washington. “Er werd bevestigd dat de Fed een afwachtende houding wil aannemen.”

“Beleggers reageerden teleurgesteld op de uitspraken van Powell. “Geen of minder hulp meer van de centrale banken, dat is blijkbaar het vooruitzicht. En straks is er ook minder hulp van regeringen via extra overheidsuitgaven en -investeringen”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

In het licht van de flink opgelopen waarderingen op de aandelenmarkten, zullen centrale banken de ontwikkelingen op de beurzen nauwlettend in de gaten houden, aldus SEB.

De Amerikaanse olie-future zit vanochtend met een winst van 2,2 procent in de lift. Donderdag koerste de future al 4,2 procent hoger naar 63,83 dollar per vat, ofwel het hoogste niveau in bijna 2 jaar.

De markten reageerden enthousiast op de verlenging van de bestaande productie-afspraken van OPEC en zijn bondgenoten tot en met april.

De dollar trekt ondertussen aan ten opzichte van de euro. Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,1925. Woensdag stond er nog een stand van 1,2100 op de borden.

Hét agendapunt vandaag is het Amerikaanse banenrapport, dat ook wel wordt beschouwd als ’s werelds belangrijkste macrocijfer. Om half drie wordt de banengroei en werkloosheid in februari bekend gemaakt.

Stijgers en dalers

Onder de bijna volledig roodgekleurde hoofdaandelen was Randstad met 2,2 procent een grote daler, net als Just Eat Takeaway.com en Unibail-Rodamco-Westfield met verliezen van 1,8 tot 2,2 procent. ASMI en ASML stegen tot 0,7 procent, na de afstraffingen eerder in de week.

In de AMX ontsprong Flow Traders de dans met een koersstijging van 2,9 procent naar 34,70 euro. De flitshandelaar, die profiteert van een hoge volatiliteit op de aandelenmarkten, kreeg een koersdoelverhoging van 34,00 euro naar 36,00 euro van de Amerikaanse zakenbank Jefferies.

Boskalis won daarnaast 4,4 procent. De recente stroom aan nieuw toegekende projecten van sectorgenoot CFE lijkt een ommekeer in de baggersector in te luiden, aldus analist Tijs Hollestelle van ING.

Cijfers van Corbion werden daarentegen flink afgestraft met een verlies van 7,9 procent. Degroof Petercam verlaagde het koersdoel voor Corbion van 56,00 naar 54,00 euro bij handhaving van het koopadvies. De omzet in het vierde kwartaal viel hoger uit dan verwacht, aldus analist Fernand de Boer, maar de EBITDA schoot “duidelijk” tekort.

Ook Air France-KLM stond met een daling van 3,0 procent onder druk.

In de AScX won ICT-Group maar liefst 29,0 procent op 14,20 euro. Een consortium onder leiding van NPM Capital biedt 14,50 euro per aandeel ICT Group, zo werd voorbeurs bekend.

Accell klom daarnaast 9,2 procent. De fietsenfabrikant zag de omzet stijgen van 1,1 miljard euro in 2019 naar bijna 1,3 miljard euro in 2020. Onder de streep restte een winst van 64,8 miljoen euro. Dat was in 2019 slechts 2,8 miljoen euro. Voor 2021 is de fabrikant positief gestemd. ING sprak van een erg sterk jaar voor de fietsenfabrikant.

Alfen noteerde onderaan met een verlies van 2,5 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.