Nederland - 11 december 2018 - Beursblik

AEX herstelt tot ruim 500 punten

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs laat dinsdag een herstel zien. Rond de klok van half twaalf noteerde de AEX 1,1 procent hoger op 500,91 punten, nadat de hoofdgraadmeter maandag juist nog 1,7 procent inleverde.

Sales trader Gert Berendse van ING noemde twee zaken die het herstel in de hand werkten. Allereerst een telefoongesprek tussen enkele Chinese en Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders, waardoor er toch weer wat perspectief komt in het conflict tussen de twee economische grootmachten.

Daarnaast lijkt de rente in zowel Amerika als Europa laag te blijven, aldus Berendse, en dat betekent een goed klimaat voor beleggen.

Nu Frankrijk om de ‘gele hesjes’ stil te krijgen toezeggingen heeft gedaan, dreigt een overheidstekort van tenminste 3,5 procent. Daarmee zit Frankrijk boven de Europese afspraken, en dat geeft Italië weer ruimte om ook niet te bezuinigen. “In dit klimaat zal de ECB de rente laag houden”, meent Berendse.

Daarbij is het een chaos rondom Brexit, en ook hier geldt dat de ECB geen gebrek aan liquiditeit wil als het misgaat.

De 27 EU-leiders komen donderdag bijeen om onder meer de Brexit te bespreken. Maandag bleek dat de Britse premier Theresa May de stemming over de Brexit-deal, die vandaag in het parlement zou plaatsvinden, heeft afgezegd. May hoeft echter niet te verwachten dat er opnieuw kan worden onderhandeld over de Brexit-deal, zeiden zowel voorzitter Jean Claude Juncker van de Europese Commissie als EU-president Donald Tusk.

“We zullen niet opnieuw onderhandelen”, aldus Tusk maandagavond.

Macro-economisch was het een rustige ochtend. De Britse werkloosheid bleef stabiel op 4,1 procent. De Duitse ZEW index verbeterde aanzienlijk, van 24,1 negatief naar 17,5 negatief. Economen hadden slechts een minieme verbetering voorzien.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1381.

Stijgers en dalers

In de AEX ging Vopak aan de leiding met een koerswinst van 3,5 procent. Altice Europe volgde met een stijging van 3,4 procent.

Aegon en Signify waren de enige dalers, met verliezen van respectievelijk 0,2 en 1,0 procent.

In de Midcap was Wereldhave koploper met een koerswinst. ABN AMRO verhoogde het advies van Houden naar Kopen, maar verlaagde het koersdoel van 35,00 naar 33,00 euro. Wereldhave steeg 4,5 procent naar 28,28 euro.

BAM werd 3,5 procent duurder en Arcadis, dat New York helpt bij het beter inrichten van zijn afvalverzamelingsproces, steeg 3,4 procent.

De grootste daler in de Midcap waren PostNL en Flow Traders met verliezen van respectievelijk 2,6 en 3,6 procent.

Onder de kleinere aandelen was Binck één van de koplopers met een koerswinst van 3,5 procent. De Franse vermogensbeheerder Amiral Gestion meldde een eerste belang van 3,14 procent. Amiral is opgericht in 2003 en heeft meer dan 3,8 miljard euro in beheer. Er wordt vooral geïnvesteerd in Franse en Europese small- en midcaps.

Verder won Heijmans 4,5 procent en VolkerWessels 3,7 procent, maar leverde Kendrion 1,4 procent in.

Het lokaal genoteerde Lavide viel op met een stijging van 8,3 procent. Met ruim 20.000 stukken verhandeld is er relatief veel handel in het aandeel. Market Wizards meldde per 7 december een verhoging van het belang in Lavide van 4,63 naar 5,22 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel