Nederland - 16 oktober 2020 - Beursbrink

No-deal Brexit wordt steeds meer realiteit

door STIJN

We hebben er al eventjes niets meer over gehoord, dat komt uiteraard omdat er grotere problemen zijn op het wereldtoneel. Maar de onderhandelingsgesprekken tussen de Europese Unie en het Verenigde Koninkrijk zijn nog altijd volop aan de gang. Boris Johson zei na de laatste gesprekken, die op 15 oktober plaatsvonden, dat de Britten zich moeten voorbereiden op een ‘no-deal Brexit’. Een flinke streep door de rekening mocht dit werkelijkheid worden.

Voor Brits premier Boris Johnson is de maat vol. Na talloze onderhandelingsgesprekken met de Europese Unie is er nog altijd geen overeenkomst. Hij beweert dat de houding van de Europese Unie enige vooruitgang in de weg staat. Vrijdag zei hij dat, als de EU zijn aanpak niet fundamenteel verandert, het Verenigd Koninkrijk zal opperen voor een ‘no-deal Brexit’.

Unless there’s a fundamental change of approach, we’re going to go to the Australia solution, and we should do it with great confidence.

Donderdag 15 oktober was een ‘belangrijke’ datum voor premier Johnson. Het was voor hem een deadline die hij zichzelf had opgesteld om een akkoord te bereiken. Het Britse pond daalde van 1,2961 dollar naar 1,2870 dollar. In tegenstelling tot Boris Johnson, geloven de leiders van de Europese Unie wel dat er nog tijd genoeg is om een overeenkomst te sluiten.

Handelsgesprekken

Onderhandelaar voor het Verenigde Koninkrijk David Frost reageerde misnoegd. Hij zei niet akkoord te gaan met de suggestie van de EU dat het VK alle initiatief moet nemen in toekomstige gesprekken. Dit is volgens hem geen goede basis om onderhandelingen te voeren.

De handelsgesprekken tussen beide partijen lopen nu al maanden spaak inzake visserij, concurrentieregels en bestuur. Michel Barnier, onderhandelaar voor de Europese Unie, beweert dat ze alle kansen grijpen om de onderhandelingen succesvol af te kunnen ronden.

Boris Johnson stelde vrijdag voor om de gesprekken vanaf januari verder te zetten onder de regels en het toezicht van de World Trade Organization (WTO). Dit wil zeggen dat de gesprekken nog moeizamer zullen verlopen en dat de handelskosten over het Engelse kanaal duurder zullen worden.

Bronnen: CNBC

Foto: DANIEL DIAZ – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.