Europa - 25 oktober 2019 - Aandelen

AEX heeft jaarrecord in vizier

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak gaat vrijdag naar verwachting een vlakke opening tegemoet. Futures op AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent.

De AEX index steeg donderdag nog 1,1 procent naar 582,4 punten. Hiermee nadert de Amsterdamse hoofdgraadmeter de jaartop van eind juli, toen een stand van 586,32 punten op de borden stond.

Beleggers verwerkten donderdag het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, gevolgd door de laatste verklaring van voorzitter Mario Draghi. Hij wordt opgevolgd door Christine Lagarde.

Conform verwachting werd de rente ongemoeid gelaten op 0,00 procent. De depositorente bleef 0,50 procent negatief en de strafrente 0,25 procent. Na het vuurwerk bij de vergadering in september, toen een flink stimuleringspakket werd aangekondigd, waren de verwachtingen vandaag al laag.

Draghi liet weten dat de neerwaartse risico’s verder zijn toegenomen en dat politieke onzekerheden de markt blijven beïnvloeden. De centrale bankier bevestigde vooral eerdere uitspraken, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Het enthousiasme onder Europese beleggers vond geen weerklank in New York, waar Wall Street donderdagavond een pas op de plaats maakte.

Beleggers konden reageren op een stroom aan bedrijfscijfers. Zo steeg Tesla 18 procent na een onverwacht winstgevend kwartaal. Twitter kelderde dan weer meer dan 20 procent na teleurstellende resultaten, die het gevolg waren van problemen met het advertentieplatform van het sociale mediabedrijf.

Nabeurs verhoogde Intel zijn outlook en overtrof Visa de verwachtingen. Amazon.com stelde teleur en het aandeel gaf in de elektronische handel bijna zeven procent prijs.

De olieprijs is donderdag opnieuw gestegen. Op een settlement van 56,23 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 0,26 dollar of 0,5 procent meer waard. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend vlak op 1,1107, terwijl de Aziatische beurzen amper van hun plaats komen.

Beleggers hebben op macro-economsich vlak vandaag onder meer oog voor het Duitse- en Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Bedrijfsnieuws

In de afgelopen negen maanden kwam de omzet van Galapagos uit op 752,5 miljoen euro tegenover 205,1 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De impact op de opbrengsten van de overeenkomst met Gilead bedroeg 596,4 miljoen euro. De R&D-kosten namen licht toe van 231,8 miljoen tot 298,2 miljoen euro.

Op jaarbasis steeg de omzet van Fugro met 1,8 procent naar 444 miljoen euro. Het orderboek liep met bijna 10 procent op naar 934 miljoen euro.

De omzet van KPN kwam afgelopen kwartaal uit op 1.372 miljoen euro, waar analisten hadden gerekend op 1.361 miljoen euro, nadat vorig jaar nog een omzet werd behaald van 1.398 miljoen euro. De aangepaste EBITDA na leases bedroeg 599 miljoen euro, wat meer was dan de analistenverwachting van 589 miljoen euro. In het derde kwartaal van 2018 kwam KPN uit op 582 miljoen euro.

Signify merkte op dat het in de tweede helft van dit jaar de impact voelt van de teruglopende marktontwikkelingen, maar dat het wel overtuigd blijft om dit jaar een aantrekkende aangepaste EBITDA-marge te realiseren. Desondanks zal de verbetering minder groot zijn dan eerder werd aangenomen.

Wereldhave zag in het afgelopen kwartaal de huurinkomsten uit de voortgezette activiteiten stijgen en hield vast aan zijn outlook.

BeterBed draaide het afgelopen kwartaal een omzet van 43,9 miljoen, een stijging met 6,8 procent op jaarbasis en 5,6 procent op een vergelijkbare basis. Het bedrijf stelde de omzetcijfers samen op basis van nu in totaal 161 winkels.

Berenberg verlaagde het koersdoel voor het aandeel RELX van 19,50 naar 19,30 Britse pond met handhaving van het koopadvies. Voor Besi ging het koersdoel juist van 25,00 naar 38,00 euro.

In het afgelopen halfjaar realiseerde Holland Colours een omzet van 52,3 miljoen euro tegenover 45,6 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

Drie bestuurders van Fagron hebben ontslag genomen als niet-uitvoerende bestuurder. Zij vertegenwoordigden aandeelhouders die hun belangen hebben verkocht.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,2 procent hoger op 3.010,29 punten, terwijl de Dow Jones-index 0,1 procent inleverde op 26.805,53 punten. Techbeurs Nasdaq won 0,8 procent op 8.185,80 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel