Europa - 1 oktober 2019 - Beursbrink

AEX heeft jaarrecord in het vizier

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,4 procent.

Maandag startte de AEX index de handelsweek nog met een plus van 0,3 procent op 580,23 punten. Het jaarrecord dateert van 25 juli, toen intradag een high van 586,32 punten werd neergezet.

De effectenbeurzen gedijen goed bij het lage rentebeleid van centrale banken wereldwijd, waardoor aandelen relatief aantrekkelijker worden dan andere beleggingscategorieën, zoals obligaties. Het afgelopen kwartaal gooiden de handelsspanningen evenwel vaak roet in het eten. Maandag was dat echter niet het geval.

Volgens de laatste berichten gaan Washington en Beijing op 10 oktober weer om tafel. Maandag werd tevens bekend dat de regering Trump vooralsnog niet van plan is om Chinese beursnoteringen in de VS te verbieden. Dat stemt beleggers voorzichtig optimistisch, volgens marktanalist David Madden van CMC Markets.

“De fundamenten van de Amerikaanse economie blijven sterk, maar de schichtigheid van beleggers heeft ervoor gezorgd dat aandelen bewegen op nieuwskoppen,” schreef Doug Peta, hoofdstrateeg bij BCA Research. “De handelsoorlog tussen de VS en China blijft opdoemen als het grootste risico voor de wereldeconomie en de belangrijkste bron van angst voor beleggers.”

Peta merkte echter ook op: “Als een hardnekkig handelsbeleid de economie in de richting van een recessie lijkt te duwen, zal de [Amerikaanse] regering waarschijnlijk haar agressiviteit verminderen.” Ook het naderen van de herverkiezingen voor Donald Trump, november volgend jaar, zal de Amerikaanse president naar verwachting in toom houden.

De index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen, de S&P 500 index, sloot maandag in New York een half procent hoger, waardoor op kwartaalbasis een winst van ruim een procent op de borden stond. Eind augustus noteerde de index nog vijf procent lager.

“Het is zeker een volatiele rit geweest, maar uiteindelijk zie je de kracht van de centrale banken en de Fed om de economische structuur zo goed mogelijk te ondersteunen,” zei Dan Deming, directeur van KKM Financial. Je ziet ook dat “de toonverandering rond het handelsverhaal van de VS en China, wat positief is.”

De olieprijs stond maandag juist onder druk en het zwarte goud sloot daarmee een heftig kwartaal bijna 8 procent lager af, ondanks de ruwe verstoring van de Saoedische olieproductie na drone-aanvallen. Op de laatste dag van de maand werd een vat West Texas Intermediate 3,3 procent minder waard op een settlement van 54,07 dollar.

In Azië hielden de beurzen in China en Hong Kong vanochtend de deuren gesloten. Tokio noteerde 0,7 procent hoger, terwijl Australië, waar de Reserve Bank of Australië het belangrijkste rentetarief met 25 basispunten verlaagde naar 0,75 procent, een half procent klom. De Australische dollar daalde vanochtend licht ten opzichte van de dollar en de euro.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0890, en de dollar zette daarmee zijn gestage opmars voort. Bij aanvang van het derde kwartaal noteerde de dollar nog op 1,1364.  Deze ontwikkeling leidt tot ongenoegen bij Trump, die continue benadrukt dat door een sterke dollar de Amerikaanse concurrentiepositie verzwakt.

Beleggers hebben vandaag vooral oog voor de vrijgave van de inkoopmanagersindices voor de industrie, die in de loop van de handelsdag in de eurozone, het Verenigd Koninkrijk en Amerika worden vrijgegeven.

Bedrijfsnieuws

KPN stelde Joost Farwerck aan als nieuwe CEO, een dag nadat het telecombedrijf afzag van de benoeming van Dominique Leroy. De 54-jarige Farwerck was al interim-bestuursvoorzitter van KPN en is sinds 2013 een lid van het bestuur. In 2014 werd hij aangesteld als operationeel directeur.

ASR kan op zoek naar een nieuwe financieel directeur, nu Chris Figee overstapt naar KPN, waar Jan Kees de Jager vertrekt. Figee treedt op 1 februari 2020 af als CFO van ASR.
PostNL wil de fusie met Sandd in de eerste helft van 2020 afronden en zal uiterlijk twee jaar geen dividend uitkeren. Dit bevestigde het postbedrijf dinsdag voorbeurs, nadat er eind vorige week groen licht kwam voor de deal.

Onderhandelingen tussen de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel en KLM hebben geen cao-akkoord opgeleverd.

Het consortium van PAI en Charles Jobson bezit met het overnamebod op Wessanen inmiddels 96,81 procent van de aandelen en zal het resterende deel via een zogeheten squeeze-out verkrijgen, waarna Wessanen in principe per 1 november aanstaande van de beurs verdwijnt.

Alfen is door Solarcentury geselecteerd voor de levering van 54 substations. De stations zijn bedoeld voor de zonnepanelenlocatie in Vlagtwedde en moeten in het eerste kwartaal van 2020 operationeel zijn.

Shurgard nam ABR Self Storage, gelegen in het Nederlandse Rijswijk, over. Het gestabiliseerde rendement van de overname zal naar verwachting binnen de richtlijnen tussen 8 tot 10 procent blijven.

MKB Nedsense rondde de in juni goedgekeurde kapitaalvermindering af en keert in het kader daarvan in totaal 820.000 euro uit aan aandeelhouders, ofwel 0,01 cent per aandeel.

De totale operationele kosten van Morefield Group, het voormalige HeadFirst Source, kwamen in de eerste zes maanden van 2019 uit op 9.000. Dit was ook het negatieve bedrijfsresultaat. In dezelfde periode in 2018 kwamen de kosten uit op 108.000 euro.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg maandag 0,5 procent tot 2.976,73 punten, de Dow Jones index won 0,4 procent op 26.916,83 punten en de Nasdaq eindigde 0,8 procent hoger op 7.999,34 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.