Europa - 21 mei 2020 - Aandelen

AEX doet stapje terug

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdag lager, waarbij vooral de verliezen bij Galapagos en Altice opvielen. Richting de klok van elf uur verloor de AEX 1,3 procent op 524,43 punten.

Beleggers zagen de spanningen tussen de Verenigde Staten en China weer toenemen, maar kregen ook macro-economische cijfers gepresenteerd die erop duiden dat de Europese economie uit een dal klimt.

De markt lijkt ook op adem te willen komen na flinke koerssprongen in de afgelopen dagen. Strateeg Christopher Smart van Barings schreef dat herstel toe aan de afnemende vrees voor de gevolgen van de pandemie. Smart zag dat het koersherstel vooral werd aangejaagd door “veerkrachtige sectoren” als de technologie- en gezondheidssector. Bovendien speelt het zicht op een lage inflatie aandelen nog steeds in de kaart, aldus de strateeg.

Volgens Smart is vooruitgang in de ontwikkeling van vaccins de belangrijkste aanjager voor een verder herstel van de wereldeconomie en de aandelenmarkten.

Woensdagavond keurde de Amerikaanse Senaat een wetsvoorstel goed, waarmee Chinese bedrijven gedwongen kunnen worden hun beursnotering in de VS op te geven als zij hun cijfers niet later controleren. Het wetsvoorstel speelt in op de jarenlange zorgen over de betrouwbaarheid van de cijfers van Chinese bedrijven. Eerder deze maand liet de Amerikaanse president Donald Trump al weten een dergelijke maatregel tegen Chinese bedrijven te overwegen. Trump twijfelde toen nog wel over de maatregel, omdat Chinese bedrijven mogelijk dan elders een beursnotering zullen aanvragen.

Europese beleggers konden vanochtend ook reageren op de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Beleidsmakers uitten toenemende zorgen over de economische gevolgen van de coronacrisis en een mogelijke tweede besmettingsgolf. Vanochtend werd uit cijfers van Johns Hopkins CSSE bekend dat er inmiddels vijf miljoen besmettingen wereldwijd zijn. Vooral de aantallen in Rusland en Brazilië lopen hard op.

Verder lieten macro-economische cijfers vanochtend zien dat de Europese economie uit een dal klimt. De economische activiteit in de eurozone daalde in mei nog wel, maar minder hard dan in de maand ervoor. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie steeg van 13,6 in april naar 30,5 deze maand.

Hoofdeconoom Chris Williamson van Markit Economics voorziet, ondanks de stijgingen van de indexen, nog altijd een economische krimp van ongeveer 10 procent in het tweede kwartaal, vergeleken met het eerste kwartaal.

Anderzijds zijn de inkoopcijfers ook een signaal dat er sprake is van een herstel, en dat die door zal zetten als de coronamaatregelen verder worden versoepeld.

Volgens strateeg Daniel Gerard van State Street Global Markets proberen beleggers de kans op economisch herstel in het derde kwartaal beter in te schatten. “Voor nu lijkt niemand actief risicovolle beleggingen zoals aandelen te willen aan- of verkopen”, aldus Gerard.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0972. Bij aanvang van de handelsweek stond er nog een stand van 1,0822 op de borden.

De olieprijs steeg woensdag al met 5 procent, nadat de Amerikaanse voorraden ruwe olie afgelopen week onverwacht bleken te zijn gedaald met 5 miljoen vaten, terwijl economen vooraf juist hadden gerekend op een toename van 2,4 miljoen vaten. Vanochtend steeg de olieprijs nog eens één procent.

Volgens Gerard is de aandacht nu vooral gericht op vrijdag, wanneer China meer inzicht zal geven in mogelijke nieuwe steunplannen, de ontwikkeling van coronavaccins en een idee geeft over de snelheid van een economisch herstel.

Stijgers en dalers

Onder de volledig roodgekleurde hoofdaandelen was Galapagos de grootste daler met een verlies van 7,1 procent. Het biotechbedrijf liet volgens Jefferies goede studieresultaten zien met filgotinib bij matige tot ernstige colitis ulcerosa bij grote doses, maar bij lagere doseringen waren de resultaten minder overtuigend. “Ik begrijp de teleurstelling”, zei analist Jos Versteeg van InsingerGilissen tegen ABM Financial News. Bij een behandeling is de hoop dat dit bij een lage dosering een effect sorteert, en dit lijkt nu met filgotinib bij colitis ulcerosa niet het geval. “Filgotinib 100 mg leverde geen statistisch significante klinische remissie op in week 10”, meldde Galapagos. Bij een hogere dosering van 200 milligram was de uitslag wel positief, aldus Versteeg.

ASMI en Unibail-Rodamco-Westfield verloren verder 3,0 tot 6,6 procent.

In de AMX verloor Altice Europe 13,9 procent. De omzet van de Franse kabelaar steeg het afgelopen kwartaal met 3,6 procent op jaarbasis tot 3,63 miljard euro. Dit was conform de verwachting van analisten. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg met 1,0 procent tot 1,31 miljard euro. Hier hadden analisten echter 1,33 miljard euro voorspeld. Na de kwartaalcijfers van Altice besloten de analisten van Credit Suisse om hun taxaties voor 2020 te verlagen. Zodoende kwamen zij tot een 0,50 euro lager koersdoel van 4,00 euro bij een ongewijzigd Neutraal advies.

Boskalis verloor 0,8 procent. Boskalis zal dit jaar volgens analisten van Berenberg minder omzetverlies lijden dan aanvankelijk gevreesd en daardoor toch zwarte cijfers schrijven. Flow Traders won 0,9 procent.

Onder de kleinere aandelen verloor Avantium 8,5 procent, na een enorme stijging in de afgelopen dagen. B&S Group steeg 0,6 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel