Europa - 22 juli 2020 - Beursbrink

AEX doet stap terug

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend lager. Kort na half elf verloor de AEX 1,2 procent op 574,52 punten.

Beleggingsspecialisten van onlinebroker Lynx merkten op dat vandaag de daling werd doorgezet, nadat de beurzen op dinsdag nog hoger openden maar wel rond het laagste punt van de dag sloten. “We krijgen geen uitbraak van de AEX-index te zien”, denkt Lynx.

Bovendien lijkt de AEX zwaarder getroffen dan andere Europese indices, zo merkten de beleggingsspecialisten op. “De oorzaak is mede te vinden bij de kwartaalcijfers van AkzoNobel.” Het bedrijf boekte veel minder winst door de coronacrisis.”

Volgens ING zijn er nog veel twijfels over de effectiviteit van het Europese herstelfonds, waarover eerder deze week een akkoord kwam. “Het geld komt pas op zijn vroegst volgend jaar beschikbaar. Bovendien is het maar de vraag of het fonds groot genoeg is en of het door alle landen afzonderlijk formeel wordt goedgekeurd”, aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING.

Ook zijn er volgens ING twijfels over de coronavaccins die in ontwikkeling zijn. “Juist nu het virus in de VS nog steeds niet onder controle is en ook in Europa weer oplaait”, aldus Wiersma.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1521, het hoogste niveau in anderhalf jaar tijd. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1528. Het akkoord dinsdag van de EU-leiders over een nieuw coronasteunpakket heeft een groot risico weggenomen, meent Commerzbank. ING ziet tegen het einde van het jaar een euro/dollar van 1,20.

Het conflict tussen China en de VS laait inmiddels weer op. De dollar/yuan noteert weer boven de 7. Het muntpaar steeg nadat Washington het sluiten van een Chinees consulaat in Houston eiste.

Een woordvoerder van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken sprak tegen de South China Morning Post van een “ongekende escalatie”. Indien de VS de eis niet intrekken, dan zal China met “noodzakelijke tegenmaatregelen” komen.

De olieprijzen liepen met 1,0 procent terug.

Op macro-economisch vlak bleek vanochtend dat Nederlandse huishoudens in mei flink minder consumeerde en bedrijven minder investeerden. Verder verbeterde het consumentenvertrouwen in juli nipt. Vanmiddag krijgen beleggers cijfers over de bestaande huizenverkopen in de VS en staan de olievoorraden op de agenda.

Na het sluiten van de Amerikaanse beurzen, komen onder meer Microsoft, Tesla, Gilead en Chipotle met de kwartaalresultaten.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg DSM 0,5 procent en ASMI 1,0 procent. Prosus leverde 2,6 procent in en AkzoNobel 0,5 procent op 84,02 euro. De verf- en chemiereus kwam vanochtend met de cijfers over het tweede kwartaal. Deze waren conform de voorlopige cijfers die AkzoNobel al vrijgaf. KBC Securities verhoogde het koersdoel voor AkzoNobel van 85,00 naar 90,00 euro bij een ongewijzigd Accumuleren advies. KBC ziet een structurele verbetering van de marges en de kostenbesparingen, waardoor ook het cyclisch stijgingspotentieel van Performance Coatings groter is dan eerder verwacht.

Ook Randstad kreeg een koersdoelverhoging van KBC Securities, na de kwartaalrapportage van dinsdag. Die cijfers waren flink beter dan verwacht, aldus de analisten. Het aandeel Randstad leverde 0,6 procent in, na een koerswinst van bijna 9 procent op dinsdag.

In de AMX won Altice Europe 3,1 procent op 3,87 euro. JPMorgan Cazenove verhoogde het advies voor de Franse kabelaar van Neutraal naar Overwogen, maar het koersdoel ging van 5,30 naar 4,70 euro. Nu de consensus voor Altice is geactualiseerd en het tweede kwartaal achter de rug is, verwachten de analisten dat het aandeel een scherpe opwaartse beweging kan maken ten opzichte van de huidige lage koers.

Pharming leverde 2,4 procent in, net als Basic-Fit.

Onder de kleinere aandelen won Sif 3,1 procent, maar verloor Accsys 2,8 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.