Nederland - 4 oktober 2018 - Banksector

Aegon gewild op lager Damrak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde donderdag lager. Rond de klok van elf uur koerste de AEX index 0,7 procent in het rood op 548,85 punten. De index werd gedrukt door koersverlies van zwaargewicht Unilever. Aegon lag er daarentegen wel goed bij.

Het Damrak volgde daarmee niet de positieve stemming op Wall Street van woensdagavond.

“De stemming op de beurs is vandaag heel rustig”, stelde vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. “Er is heel weinig bedrijfsnieuws. alleen Aegon kwam vandaag met een bericht. Hierdoor zien beleggers geen redenen om hun portefeuille te muteren. In de VS sluiten de beurzen constant op recordniveaus, maar in Europa zie je weinig van dit optimisme terug. Het verschil in waardering neemt toe. Je ziet ook dat Chinese en Amerikaanse beleggers huiverig zijn om in Europese aandelen te beleggen. Dat heeft te maken met de aanhoudende onzekerheid in Europa rond de Brexit en de problemen in Italië.”

De macro-economische agenda van donderdag is gevuld met twee Amerikaanse data, te weten de wekelijkse steunaanvragen voor de week die eindigde op 29 september en de fabrieksorders over september. Voor de steunvragen wordt uitgegaan van 215.000 aanvragen tegen 214.000 aanvragen een week eerder. De fabrieksorders stijgen naar verwachting op maandbasis met 2,2 procent tegen een krimp van 0,8 procent in juli.

De euro/dollar noteerde op 1,1489. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1516 en bij het openen van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1488 op de borden. De Amerikaanse tienjaarsrente noteert op 3,222 procent.

De olieprijzen verloren tot 0,2 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen was RELX de grootste daler met een verlies van 2,2 procent. Ook de voedingsfondsen Unilever en Heineken lagen er slecht bij. Zij verloren respectievelijk 2,2 procent en 1,8 procent.

Aegon ging juist aan kop met 1,7 procent koerswinst. Transamerica, de Amerikaanse dochtermaatschappij van Aegon, bereikte een schikking ter waarde van 195 miljoen dollar over premieverhogingen van Amerikaanse levensverzekeringspolissen. Volgens KBC Securities-analist Jason Kalamboussis verandert de visie van KBC hierdoor niet significant en doet Aegon er verstandig aan om schoon schip te maken in 2018. Maar aan de andere kant tovert Aegon wel onverwacht een nieuw probleem uit de hoed. De analist zou er graag meer zicht op krijgen, of er nog meer van dit soort zaken spelen.

Het aandeel van Aegon profiteerde mogelijk van de oplopende Amerikaanse lange rente. Verzekeraars zijn erg gevoelig hiervoor en Aegon genereert een groot deel van zijn omzet in de VS. Ook sectorgenoten van Aegon deden het goed. Zo wonnen ASR en NN allebei 1,6 procent.

ING stond praktisch onveranderd. De bank worstelt met de transitie naar een nieuw IT-systeem in België, waardoor transacties vertraging oplopen en er grote achterstanden zijn ontstaan in de afhandeling van hypotheekaanvragen, zo schreef persbureau Bloomberg donderdag.

In de AMX steeg oliedienstverlener SBM Offshore 1,2 procent winst. Een november-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 1,6 procent hoger op 76,41 dollar, het hoogste niveau in bijna vier tijd.

Besi verloor juist 1,1 procent. Een winstwaarschuwing van chipverpakker Rudolph Technologies onderstreept nog maar eens de onzekerheid die voor sectorgenoot BE Semiconductor Industries in het verschiet ligt, aldus analist Edwin de Jong van NIBC.

Onder de kleinere aandelen won Alfen 9,3 procent op 13,75 euro, nadat Berenberg startte met het volgen van het aandeel met een koopadvies en een koersdoel van 20,00 euro. De analisten menen dat de producent van laadpalen voor elektrische auto’s, transformatoren en opslagsystemen over een sterke expertise en een uniek aanbod beschikt. Ze vinden ook dat het bedrijf uitstekend gepositioneerd is om te profiteren van de energietransitie in Europa. Berenberg merkte ook op dat Alfen “nog niet gewaardeerd” wordt door beleggers. De analisten voorzien dat de EBITDA-marge stijgt van 5 procent in 2017 naar 14 procent in 2024.

Daarentegen moest ForFarmers 1,2 procent inleveren.

Esperite daalde op de lokale markt 4,4 procent nadat de verkoopovereenkomst met Go-Life Healthcare over de verkoop van het belang in CryoSave South Africa is geannuleerd.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.