Europa - 10 februari 2021 - Aandelen

Adyen straalt op groen Damrak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,7 procent op 661,32 punten.

De AEX liet mede dankzij een koerswinst van Adyen van ruim negen procent een hogere winst zien dan andere Europese beurzen, die dicht bij huis bleven. Zo daalde de Duitse DAX met 0,1 procent, terwijl de Stoxx Europe 600 tot 0,3 procent steeg.

De Amerikaanse futures wijzen wel op een hogere opening voor Wall Street, na een inspiratieloos slot op dinsdag. Daarmee kwam er voor de S&P 500 en Dow Jones een einde aan zes winstdagen op rij. Techbeurs Nasdaq wist wel voor de tiende keer op recordniveaus te sluiten.

“De Amerikaanse aandelenmarkten verloren gisteren aan kracht na enkele winstdagen als gevolg van onder meer positieve bedrijfsresultaten en de hoop dat de Amerikaanse president Joe Biden zijn steunpakket erdoor kan drukken”, aldus analisten van SEB.

Volgens ING zijn beleggers nu in afwachting van goedkeuring van de concrete stimuleringsplannen van de regering-Biden door het Amerikaanse Congres. “Hoewel de vooruitzichten daarop goed zijn, kan het nog wel even duren voordat er echt geld uit Washington loskomt”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. Wel gaat hij ervan uit, dat het uiteindelijke steunpakket minder groot zal zijn dan de door president Biden gewenste 1.900 miljard dollar. Het zal naar verwachting eerder tussen de 1.000 en 1.500 miljard uitkomen, zo voorziet de bank.

Verder stelden de analisten dat de rol van Mario Draghi in de Italiaanse politiek hoop geeft dat instabiliteit in het land zal afnemen, maar ook dat de uitrol van het Europese steunprogramma succesvol zal zijn en het raamwerk voor het Europese overheidsbeleid hervormd kan worden, aldus de analisten.

Beleggers verwerken vanmorgen naast cijfers van Adyen, ook de resultaten van onder meer Heineken, ABN AMRO, Société Générale en A.P. Moeller-Maersk. Voor vanmiddag wordt nog uitgekeken naar de Amerikaanse consumentenprijzen over januari, naast een toespraak van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve over de arbeidsmarkt.

Het wordt volgens beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx vandaag ook uitkijken naar het verschijnen van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Ze zal vandaag getuigen voor het Europees parlement omtrent de aanzwellende kritiek over de uitrol van het vaccinatieprogramma.

Macro-economische cijfers uit Europa lieten vanochtend zien dat de Franse industriële productie voor de tweede maand op rij daalde in december. Ook in Nederland daalde de productie, maar wel in een lager tempo dan in november.

De euro/dollar noteerde op 1,2121. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2117 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er 1,2095 op de borden. De olieprijzen stegen met 0,3 procent.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers naast de Amerikaanse inflatie, inzicht in onder meer de wekelijkse hypotheekaanvragen en de wekelijkse olievoorraden.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg Adyen met maar liefst 9,2 procent. Volgens Jefferies presteerde het bedrijf beter dan verwacht in het vierde kwartaal. Vooral de EBITDA lag een stuk hoger, aldus de bank. De reden voor KBC Securities om het koersdoel te verhogen is de verbeterde winstgevendheid die Adyen verwacht. De EBITDA-marge stijgt naar uiteindelijk 65 procent. Bij de vorige kwartaalupdate ging de betaalspecialist nog uit van 55 procent.

Heineken verloor 2,3 procent na cijfers. De brouwer heeft in 2020 minder bier weten te verkopen dan vooraf werd voorzien. Heineken stelde dan ook teleur, aldus ING. Jefferies stelde dat de doelstelling van Heineken voor een marge van 17 procent in 2023 vermoedelijk nog niet het maximaal haalbare zal blijken te zijn.

KPN won 2,8 procent, terwijl Randstad 2,6 procent inleverde en ABN AMRO na cijfers 2,9 procent daalde. De winst van de bank viel hoger uit dan voorzien, maar de nettorentebaten vielen tegen. Volgens Morgan Stanley blijven de vooruitzichten zwak.

In de AMX won OCI 1,1 procent na een koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux en PostNL 0,8 procent. Fugro steeg met 3,5 procent tot 9,14 euro. Kepler Cheuvreux verhoogde woensdag het koersdoel voor Fugro van 7,43 naar 10,50 euro met een onveranderde koopaanbeveling.

Aperam werd 2,8 procent duurder na het openen van de boeken. De kwartaalcijfers van Aperam waren veel beter dan verwacht, maar het uitblijven van een aandeleninkoopprogramma is wel een tegenvaller, meent Morgan Stanley.
Arcadis leverde 1,4 procent in.

Onder de kleinere aandelen won AMG 4,2 procent. Alfen verloor 2,0 procent.

Het lokaal genoteerde Fastned won nog eens 8,9 procent, na dinsdag al flink te zijn opgelopen na een koopdvies van Kepler Cheuvreux. De lege beurshuls Lavide steeg 6,8 procent. Beurshandelaar Diede van den Ouden heeft een eerste belang in Lavide gemeld van bijna 11 procent. Hij nam de aandelen van voormalig CEO Salar Azimi over.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.