Europa - 26 september 2019 - Aandelen

ABN AMRO fors onderuit op groen Damrak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag met winst gesloten, waarbij toch vooral de koersval van ABN AMRO opviel. De AEX index steeg 0,8 procent tot 577,72 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een vlak slot resteerde.

De markt zag zich donderdag gesteund door nieuwe hoop op een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China.

De Amerikaanse president Donald Trump zei woensdagavond dat een deal om een einde te maken aan de langdurige Amerikaanse handelsoorlog met China “eerder dan je denkt” zou kunnen gebeuren. Hij zei tevens dat Beijing “heel erg graag een deal wil sluiten”. De markt zag zich daarnaast gesteund door het nieuws dat de Verenigde Staten en Japan een beperkte handelsovereenkomst hebben getekend.

Investmentmanager Simon Wiersma van ING adviseerde beleggers donderdag om alle politieke ruis zoveel mogelijk te negeren, hoewel dat volgens hem niet makkelijk zal zijn aangezien naast de impeachmentprocedure in de VS en de aanhoudende onzekerheid over een handelsakkoord ook de brexit weer naar de voorgrond treedt en de verkiezingsstrijd in de VS is begonnen.

“President Trump zal niet worden afgezet en wordt volgend jaar herkozen. Voor het einde van dit jaar zal hij een ‘superdeal’ met China sluiten, die heeft hij namelijk nodig om herkozen te worden. In het Verenigd Koninkrijk komen er zowel nieuwe verkiezingen als een nieuw brexitreferendum. Wat de uitslag dan wordt, is hoogst onzeker. Als dat opnieuw ‘vertrekken uit de EU’ wordt, begint het hele circus weer opnieuw”, voorspelt Wiersma.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het Duitse consumentenvertrouwen in oktober is gestegen van 9,7 naar 9,9, terwijl werd gerekend op een vlakke ontwikkeling.

De geldhoeveelheid in de eurozone is in augustus harder gestegen dan een maand eerder.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het groeitempo van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal conform een eerdere raming 2,0 procent bedroeg. Het aantal eerste steunaanvragen is vorige week met 3.000 gestegen tot 213.000 stuks, terwijl de groothandelsvoorraden en aanstaande huizenverkopen in augustus eveneens een stijging lieten zien.

De euro/dollar noteerde op 1,0937. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0951 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0941 op de borden.

Olie noteerde donderdag tot 1,7 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 21 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door RELX met een winst van 2,3 procent, gevolgd door Wolters Kluwer en DSM met winsten van respectievelijk 2,2 procent en 1,7 procent.

ABN AMRO verloor daarentegen 12,2 procent. Vanochtend werd bekend dat de bank onder het vergrootglas ligt van de Nederlandse openbare aanklager, in verband met het mogelijk tekort schieten bij het controleren van klanten op witwassen en terrorismefinanciering. Een analist van JP Morgan Cazenove stelt op basis van de summiere informatie die de bank verstrekte, niet te kunnen beoordelen hoe groot of ernstig de zaak is. “Dat helpt erg weinig.” UBS merkte op dat het risico op een boete is toegenomen.

Volgens een woordvoerder van het OM is de zaak aangemeld bij justitie door toezichthouder De Nederlandsche Bank, en gaat het om drie verdenkingen: ten eerste het gedurende langere tijd niet of niet tijdig melden van ongebruikelijke transacties, ten tweede het onvoldoende controleren van de achtergrond van klanten, en ten derde het niet tijdig afscheid nemen van klanten. Alle drie verdenkingen betreffen overtreding van de wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme.

In het kielzog van ABN AMRO verloor ING 0,2 procent. ArcelorMittal daalde 3,5 procent, terwijl Philips 0,9 procent inleverde.

In de AMX won ging AMG aan kop met een winst van 4,1 procent. AMG tekende een contract met Glencore voor de levering van ferrovanadium. Het betreft een langjarige overeenkomst om 100 procent van de ferrovanadiumproductie van de fabriek in Ohio te leveren, inclusief de nog te bouwen faciliteit. Volgens ING zal het contract een beperkte financiële impact hebben, maar geeft het wel een positief signaal af.

Eurocommercial steeg 3,3 procent, ASMI won 2,1 procent, terwijl Basic-Fit ook 2,1 procent hoger noteerde. Aperam daalde 2,7 procent, evenals Fugro.

Altice Europe verloor 2,5 procent. De kabelaar is van plan het aandelenkapitaal terug te brengen door eigen aandelen in te trekken. Op 23 september besloot het bestuur van Altice tot het intrekken van 200 miljoen gewone aandelen die in het bezit zijn van het bedrijf. Verder leverde Wereldhave 1,2 procent in.

Onder de kleinere aandelen ging Vastned aan kop met een winst van 3,5 procent, gevolgd door Accsys met een winst van 2,1 procent. Sif daalde 6,4 procent, NIBC verloor 2,9 procent en Kiadis Pharma noteerde 2,1 procent lager.

Het lokaal genoteerde Curetis won 5,0 procent. Woensdag was er juist nog een verlies van 17 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent lager op 2.969,17 punten. De Dow Jones index daalde 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.