Beleggen in hoge dividend aandelen kan een goede manier zijn om je vermogen te laten groeien, maar het kan lastig zijn om te weten waar te beginnen. Hoewel er verschillende soorten dividendaandelen zijn, kijken we in dit artikel specifiek naar aandelen met een hoog dividendrendement. Hoewel het risico van deze hoge divdend aandelen iets hoger kan liggen, kunnen ze op de lange termijn juist een zeer aantrekkelijk rendement opleveren!
In dit artikel vertellen we je alles over deze hoge dividend aandelen. En ook welke specifieke aandelen wij heel aantrekkelijk vinden voor het opbouwen van je vermogen via dividend.
Een dividend aandeel is een aandeel die dividend uitkeert aan de aandeelhouders. Deze betalingen kunnen in de vorm van contanten of extra aandelen zijn, afhankelijk van het beleid van het bedrijf.
Dividenden bieden een stimulans voor investeerders om een aandeel te kopen en vast te houden, aangezien het hen voorziet van extra inkomen.
Waarom is dividend belangrijk? Aan de ene kant, omdat dividend in de meeste gevallen goed is voor meer dan de helft van jouw rendement.
Met andere woorden: het is dus niet zozeer de ontwikkeling van de aandelenkoers (prijs) maar juist de ontwikkeling van dividend die van belang is.
Dat is goed nieuws voor beleggers, want het is veel makkelijker om te bepalen of een bedrijf nog in staat is om in de komende 10 jaar dividend te betalen, dan in te schatten waar de S&P 500 over 10 jaar staat.
Om dat in een grafiek helder te maken, delen we de onderstaande grafiek van Advisor Perspectives:
In deze afbeelding zie je hoe belangrijk dividend is voor het rendement. Voor een gemiddelde aanhoudperiode van 1 jaar, zijn dividend maar goed voor 27% van het totale rendement. In deze grafiek wordt niet weergegeven wat het totale rendement dan precies is, maar gemiddeld genomen betekent dat dus dat ongeveer 1/3 van een rendement van 10, 20 of bijvoorbeeld 30%, tot stand is gekomen dankzij het dividend.
Merk op dat hoe langer je kan aanhouden, hoe belangrijker dividend wordt. Wie een aandelenportefeuille heeft met een outlook van minimaal 20 jaar, weet dat hij of zij straks voor 60% afhankelijk gaat zijn van dividend.
Dat zijn interessante cijfers. En realiseer ook dat bovenstaande grafiek enkel heeft gekeken naar de S&P 500 en alle aandelen die daar in zitten. Dus ook aandelen die géén dividend betalen. Als je die er uit zou laten, zou het resultaat nog veel indrukwekkender zijn.
Lees hier meer over het belang van dividend aandelen in je portefeuille!
Een hoog dividend aandeel is in de regel een aandeel met een dividendrendement van meer dan 5%. Natuurlijk zijn er altijd beleggers die een andere ondergrens aanhouden, maar voor het gemak rekenen we met 5%.
Hoe komen we aan die 5%? Heel simpel, door het gemiddelde dividendrendement van de S&P 500 in de afgelopen jaren te pakken. Dat fluctueert net iets onder de 2% (momenteel 1,66%). Een aandeel met een hoog dividend is dan driemaal dit dividendrendement. Drie maal 1,66% maakt 5%.
Wie nu bijvoorbeeld met €100.000 naar verhouding alle 500 aandelen uit de S&P 500 koopt, krijgt jaarlijks 1,66% aan dividend uitgekeerd. Heb je dan een aandeel met een dividendrendement van 1,2%? Dan zouden we spreken van een laag dividendrendement.
Om het niet te moeilijk te maken:
– Een laag dividendrendement is alles onder het gemiddelde van de S&P 500 (1,66%)
– Een hoog dividendrendement is zo’n 3x het gemiddelde van de S&P 500 (5%)
Bij het zoeken naar de beste dividend aandelen die het meeste dividend uitkeren, is het belangrijk om vele verschillende soorten hoog-dividend aandelen te overwegen.
Deze kunnen onder andere gemeenschappelijke aandelen en preferente aandelen omvatten, maar ook bijvoorbeeld de onderstaande 5 typen hoog dividend aandelen:
REITs zijn bedrijven die investeren in vastgoed. Ze zijn verplicht om ten minste 90% van hun belastbare inkomen als dividend uit te keren.
REITs kunnen investeren in verschillende soorten vastgoed, zoals kantoren, winkels, hotels, woningen, enzovoort. Het dividend rendement van REITs varieert afhankelijk van het type vastgoed waarin ze investeren.
MLPs zijn beperkte partnerschappen die worden verhandeld op openbare beurzen. Ze worden voornamelijk gebruikt in de energie-industrie, zoals olie- en gaspijpleidingen en opslagfaciliteiten.
MLP’s bieden vaak een hoog dividend rendement vanwege hun structuur als beperkte partnerschappen. Dit betekent echter ook dat ze complexe belastingimplicaties kunnen hebben voor beleggers.
BDCs zijn bedrijven die speciaal zijn opgericht om investeringen te doen in kleine en middelgrote ondernemingen (MKB). Ze worden vaak beschouwd als een type closed-end fonds, dat zich richt op het verstrekken van financiering en groeikapitaal aan bedrijven die niet openbaar verhandeld worden.
BDC’s zijn opgericht als onderdeel van de Investment Company Act van 1940, en genieten daarom belastingvoordelen als ze minstens 90% van hun belastbare inkomen uitkeren in de vorm van dividenden aan aandeelhouders.
Bij BeursBrink hebben we een speciaal rapport toegewijd aan BDCs. Deze vind je in het Dividend Rapport (link hiernaartoe laatsen).
Utility-aandelen zijn aandelen van bedrijven die nutsvoorzieningen leveren, zoals gas, elektriciteit en water. Deze bedrijven hebben vaak een stabiele inkomstenstroom en bieden daarom vaak een hoog dividend rendement. Ze worden vaak beschouwd als defensieve aandelen die minder gevoelig zijn voor economische veranderingen dan andere sectoren.
Dividend Aristocrats zijn bedrijven die elk jaar gedurende ten minste 25 opeenvolgende jaren het dividend hebben verhoogd. Dit impliceert een solide financiële positie en een consistent dividendbeleid.
Deze groep wordt daarom ook wel dividend kings genoemd.
Hoewel het dividendrendement van Dividend Aristocraten misschien niet het hoogst is, bieden ze vaak een stabiel en groeiend dividend en worden ze beschouwd als veilige en betrouwbare beleggingen.
Iedereen die zich een dividendbelegger noemt, moet bekend zijn met de kracht van samengestelde rente. Ook wel het rente op rente effect genoemd.
Deze samengestelde rente betekent dat je geïnde rendementen herinvesteerd. Als gevolg groeit je kapitaal en krijg je de volgende periode een hoger rendement, zonder dat je eigen kapitaal hebt ingelegd. Stel je begin met 100 euro en je krijgt een rendement van 10%, dan ontvang je 10 euro. Door het te herinvesteren heb je 110 euro. 10% hierover is 11 euro. Als je dit voor een langere periode doet, kan je vermogen explosief groeien.
Hieronder een voorbeeld van een investering van 1.000 euro met 10% rente jaarlijks herinvesteren.
Het uitgekeerde dividend herbeleggen is een manier om gebruik te maken van deze kans. Albert Einstein had de volgende woorden voor dit rente op rente effect.
Bij het herinvesteren van dividenden telt elke cent – letterlijk! Je initiële investering kan misschien klein zijn, maar door deze winsten uit het uitbetalen van dividenden te herinvesteren, begint dat geld uiteindelijk harder en slimmer voor jou te werken.
Dit proces heeft bewezen dat het de totale investeringsopbrengst aanzienlijk verhoogt in vergelijking met het ongeïnvesteerd laten van diezelfde fondsen of het elders verplaatsen na ontvangst van een uitbetaling.
Zie in deze grafiek van Hardford Funds bijvoorbeeld het verschil tussen het niet en wel opnieuw investeren van dividenden in de afgelopen jaren:
Er zijn drie bijkomende ratio’s die je als belegger in het achterhoofd dient te houden wanneer je investeert in dividend aandelen. Dit zijn de return on equity (ROE), de debt-to-equity en de payout ratio’s.
Wat vertellen deze drie ratio’s ons over het potentieel van het dividend van een bedrijf?
Als je op zoek bent naar een hoger dividendrendement aandeel, is het rendement op eigen vermogen een belangrijke ratio om te overwegen.
Dit meet hoe efficiënt het bedrijf zijn eigen vermogen gebruikt om winst te genereren en kan aangeven of het in staat is om dividend uit te keren.
Een hogere ROE geeft over het algemeen aan dat het bedrijf sterke inkomsten heeft in verhouding tot hun schuld, dus beleggers moeten op zoek gaan naar aandelen met goede rendementen op eigen vermogen voordat ze erin investeren.
De schuld-tot-eigen vermogen ratio meet hoeveel een bedrijf heeft geleend ten opzichte van zijn eigen vermogen en is een goede indicator van hun financiële risico en vermogen om dividenden te blijven uitkeren.
Als je ontdekt dat een aandeel te veel schulden heeft in vergelijking met zijn eigen vermogen, kan dat een teken zijn dat ze op de lange termijn niet hetzelfde dividend uitkeren.
De payout ratio is het percentage van de winst dat een bedrijf uitkeert als dividend. Als een bedrijf bijvoorbeeld $100 winst maakt en $25 uitkeert als dividend, dan is de payout ratio 25%.
Beleggers letten op de payout ratio om te bepalen of een bedrijf genoeg winst overhoudt om te investeren in de groei van het bedrijf. Een te hoge pay out ratio kan de groei van het bedrijf belemmeren, terwijl een te lage payout ratio onaantrekkelijk kan zijn voor beleggers die op zoek zijn naar stabiele inkomsten.
Het is belangrijk om de payout ratio te vergelijken met andere bedrijven in dezelfde industrie om te bepalen of het bedrijf een goed dividend rendement heeft en tegelijkertijd genoeg winst overhoudt om te investeren in de toekomst.
Kijken we naar de historische opbrengst van aandelen, dan zien we dat dividendgroeiers veruit het beste presteren. Dat zijn bedrijven die steevast meer en meer dividend uitkeren. Dit komt natuurlijk omdat hoog dividend aandelen al op een hoog dividend zitten, en amper ruimte hebben om dit te laten groeien.
Dit zie je ook terug in onderstaande grafiek, waarbij hoog dividend aandelen tot de oranje grafiek behoort:
Deze dividend growth aandelen, zoals ze ook weleens worden genoemd, zijn dus eigenlijk de beste dividend aandelen.
Het is wel zo dat dividend aandelen die meer dividend betalen over een langere periode het goed doen ten opzichte van de rest van andere beursgenoteerde bedrijven.
Uit een studie van Hartford Funds bleek bijvoorbeeld dat het hoogste kwintiel van aandelen met uitgekeerde dividenden (dat wil zeggen de 100 aandelen met de hoogste dividendrendementen) tussen januari 1930 en december 2021 een gemiddeld jaarlijks rendement had van 11,19%, terwijl de S&P 500-index een gemiddeld jaarlijks rendement had van 9,68%.
Zolang de houdbaarheid van het hoge dividend goed zit, zijn het historisch gezien dus de beste dividend aandelen. Dit wil zeggen dat het bedrijf het hoge dividend moet kunnen blijven uitgeven. Maak dus wanneer je gaat beleggen niet de fout om een aandeel te pakken met een dividend dat zo hoog is, dat het te mooi is om waar te zijn.
Voor hoog dividend aandelen kijken we dus naar aandelen met een hoger dividend rendement dan 5%. In het Dividend Rapport volgen we meerdere van dit soort aandelen.
De hieronder genoemde genoemde bedrijven komen uit het Dividend Rapport.
Een eerste voorbeeld die we delen is Freenet AG, een Duitse aanbieder van telecommunicatie en webcontent. Met een dividendrendement van zo’n 6,86% in 2022, behoort dit aandeel tot in het rijtje.
— Ook de markt analyseren via TradingView grafieken? Check deze link! —
KBC Ancora is een Belgisch bedrijf dat zich voornamelijk bezighoudt met zijn aandeel in KBC Group. Het bezit namelijk 18,6% van de aandelen. Met een dividendrendement van ongeveer 10,64% in 2022 is ook dit aandeel zeker een met een hoog dividend.
Het derde voorbeeld betreft een speciaal soort aandeel van een van de grootste onafhankelijke transporteurs van energie, Tsakos Energy Navigation. Het aandeel van de serie ‘F’ heeft een dividendrendement van zo’n 10,61% in 2022!
Hoewel hoge dividend-aandelen een geweldige manier bieden om uw portfolio inkomen te verhogen, is het belangrijk om de risico’s te begrijpen die ermee gepaard gaan. Hier geven we je 5 risico’s die aan hoge dividend-aandelen hangen:
Het is belangrijk voor particuliere beleggers om rekening te houden met deze risico’s bij het overwegen van investeringen in hoge dividendaandelen en om een evenwicht te vinden tussen het genereren van inkomsten en het beheersen van risico’s.
Op de beurs is het zo dat de beste dividend aandelen vaak niet de bekendste zijn. Als iedereen de kans ziet, is de koers vaak zo hoog, dat het aandeel niet meer interessant is.
Bij kleinere bedrijven die dividend betalen, small cap dividend aandelen, is dat niet het geval. Naast dat ze niet op de radar van veel beleggers staan en daarom vaak een aantrekkelijke waardering hebben, bieden ze ook veel potentieel om dividend te laten groeien.
We zien ook dat deze aandelen het in de loop van de geschiedenis beter doen dan grotere groeiaandelen:
Bovendien bezorgen deze small cap dividendbetalers minder kopzorgen, omdat ze doorgaans een lagere volatiliteit hebben.
Kortom, de aandelen die wij dividend king noemen, zijn small cap dividend aandelen. Dit vinden we de beste dividend aandelen wereldwijd.
Je vindt ze in het Dividend Rapport.
Met deze ETF’s kan je jouw holdings te diversifiëren over meerdere sectoren of landen, terwijl u nog steeds blootstelling heeft aan dezelfde onderliggende vermogensklasse.
Drie voorbeelden van dit soort ETF’s die bekend zijn bij internationale beleggers zijn:
Het grote nadeel aan veel grote ETFs is alleen dat ze niet toegankelijk zijn voor Europese beleggers als gevolg van Europese wetgeving.
Bij het selecteren van dividend aandelen ben je op zoek naar aandelen die jaarlijks flink dividend uitkeren, en dit voor een langere periode kunnen blijven doen.
Om de houdbaarheid van het dividend in te schatten kan je altijd kijken naar de kasstroom, cashpositie en structuur van het bedrijf, maar ook de eerder benoemde drie ratio’s; return on equity, debt-to-equity en payout.
Maar het uiteindelijk selecteren van de écht goede hoge dividendaandelen waarvan zijn dividend realistisch en houdbaar is, kan een ingewikkelde taak zijn. Ook kan dit beleggers veel tijd kosten.
In het Dividend Rapport doen we dit zoekproces voor jou! We zoeken naar allerlei dividendknallers, waaronder hoog dividend aandelen, die beleggers een mooie dividendstroom kunnen opleveren. Ook ontvang je wekelijks updates hoe onze dividend beleggingen ervoor staan.
Mis dit gemak niet en sluit je hier aan bij het Dividend Rapport voor slechts €149 per jaar!
Vraag jij je nu af of je een groot kapitaal nodig hebt om te beginnen, en of een jaarlijks bedrag van €149 voor het complete Dividend Rapport het waard is? Check dan hieronder een voorbeeld van een eerdere presentatie voor het Dividend rapport van BeursBrink.
Wanneer je slechts 1.000 euro investeert met 10% rente, ga je met herinvesteringen in 40 jaar naar 452.592 euro aan kapitaal.
Je hebt dus niet veel geld nodig om te starten met investeren. Bovendien maakt hoeveel geld je iedere maand kan inleggen. Als je in plaats van 1.000 euro, op dit moment nul euro hebt, maar wel 100 euro per maand kan inleggen, dan zal je vermogen over 40 jaar veel en veel harder groeien.
Beleggers op zoek naar stabiel inkomen kunnen hun oog laten vallen op hoge dividend aandelen. Dit zijn aandelen van bedrijven die een hoog percentage van hun winst uitkeren in de vorm van dividend aan hun aandeelhouders.
Hoewel het beleggen in hoge dividend aandelen een aantrekkelijk rendement kan opleveren, brengt het ook risico’s met zich mee, zoals de mogelijkheid dat bedrijven hun dividend verlagen of schrappen. Daarnaast kunnen belastingen een rol spelen bij dividenduitkeringen.
Als belegger is het belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je in hoge dividend aandelen investeert en rekening te houden met je eigen beleggingsdoelen en risicobereidheid.
Bij het Dividend Rapport doen we dit onderzoek dus uitgebreid voor jou, en geven we wekelijkse updates hoe de dividend portefeuille ervoor staat!
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Dividend
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.