Nederland - 7 december 2022 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

Aandelen buybacks piek bereikt: wat gaat nu markten ondersteunen?

Het terugkopen van eigen aandelen is een manier om de koers van een bedrijf te ondersteunen. Nu hebben deze echter mogelijk hun piek bereikt en dit kan slechts nieuws betekenen voor de aandelenmarkten.

Een terugkoop van aandelen is een transactie waarbij een bedrijf haar eigen aandelen terugkoop op de markt. Bedrijven doen dit omdat het management de aandelenprijs ondergewaardeerd vindt en om aan te tonen dat zij vertrouwen hebben in de koers.

Wanneer een bedrijf eigen aandelen terugkoopt, vermindert het aantal uitstaande aandelen. Dit is een gunstige situatie voor de aandeelhouders. De winst moet dan immers onder minder aandelen verdeeld worden.

Grote ondersteunende rol

De terugkoop van aandelen speelde dit jaar een enorme rol in de ondersteuning van de markt. Zonder deze transacties zouden de markten mogelijk nog forser gedaald zijn.

Op dit moment houdt de terugkoop van aandelen stand op 6,8% van de omzet, zoals de onderstaande grafiek aantoont. De omzet van verschillende bedrijven bereikten dit jaar recordhoogtes, wat een goede zaak was voor de terugkoop.

Tot zover het goede nieuws. Door de nakende recessie is het waarschijnlijk dat de omzet van een groot aantal bedrijven zal dalen. Zelfs indien het percentage van 6,8% gelijk blijft, zal dit in absolute cijfers echter een forse vermindering opleveren.

Zoals reeds gezegd, ondersteunde de terugkoopprogramma’s de markten enorm. Wanneer deze ondersteunende factor afneemt, kunnen de markten hun eerdere daling mogelijk opnieuw hervatten.

— Alles weten over hoe je aandelen koopt? Bekijk het in deze handleiding. —

Bron: Twitter
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.