Nederland - 6 oktober 2022 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

5 tekenen dat de wereld afstevent op een recessie

Wereldwijd geven de markten waarschuwingssignalen dat de wereldeconomie op de rand van de afgrond staat. Volgens economen is de vraag echter niet langer of, maar wanneer de recessie zich zal afspelen.

De afgelopen week werd de ongerustheid van beleggers nog wat groter. De Federal Reserve maakte immers duidelijk dat ze zal doorgaan met haar meest agressieve monetaire verstrakkingscampagne in decennia om de inflatie te bestrijden.

Volgens onderzoeksbureau Ned Davis is er nu een kans van 98% op een wereldwijde recessie. De kans op een recessie is slechts twee keer eerder zo hoog geweest, in 2008 en 2020. Tijdens beide momenten voltrok de recessie zich ook effectief.

Er zijn 5 signalen die aangeven dat ook nu de wereld afstemt op een recessie.

#1 De machtige Amerikaanse dollar

De Amerikaanse dollar speelt een buitensporige rol in de wereldeconomie en de internationale financiën. En op dit moment staat deze op haar sterkste punt in 2 decennia.

De eenvoudigste verklaring komt terug op de Federal Reserve.

Wanneer de Amerikaanse centrale bank de rente verhoogt, zoals ze sinds maart doet, wordt de dollar aantrekkelijker voor beleggers overal ter wereld. Hiernaast is de Amerikaanse dollar nog steeds de onbetwiste veilige haven in tijden van economische problemen.

Terwijl een sterke dollar een leuk extraatje is voor Amerikanen die naar het buitenland reizen, zorgt hij voor problemen voor zowat iedereen. De waarde van onder meer het Britse pond, de euro, de Chinese yuan en de Japanse yen is fors gedaald. Dat maakt het voor die landen duurder om essentiële zaken als voedsel en brandstof te importeren.

De sterkte van de dollar heeft ook destabiliserende gevolgen voor Wall Street, aangezien veel van de S&P 500-bedrijven zaken doen over de hele wereld. Volgens een schatting van Morgan Stanley heeft elke stijging van de dollarindex met 1% een negatieve impact van 0,5% op de winst van de S&P 500.

#2 Economische motor van de VS hapert

De Amerikaanse economie is de grootste ter wereld, waardoor deze een enorme invloed heeft op de wereldeconomie.

De nummer 1 motor van ’s werelds grootste economie zijn de consumentenuitgaven. En Amerikaanse shoppers zijn echter moe. Na meer dan een jaar van stijgende prijzen voor zowat alles, en lonen die geen gelijke tred hielden, hebben de consumenten zich teruggetrokken.

Nogmaals, de reden voor de terugval heeft veel te maken met de Federal Reserve.

De rente is in een historisch tempo gestegen, waardoor de hypotheekrente het hoogste niveau in meer dan tien jaar bereikte en het voor bedrijven moeilijker werd om te groeien. Uiteindelijk zouden de renteverhogingen van de Federal Reserve de kosten globaal moeten drukken. Maar in de tussentijd krijgen consumenten een een-tweetje van hoge rentetarieven en hoge prijzen, vooral als het gaat om eerste levensbehoeften zoals voedsel en huisvesting.

#3 Amerikaanse bedrijven halen de broeksriem aan

Gedurende het grootste deel van het pandemische tijdperk is het bedrijfsleven in alle sectoren gegroeid, zelfs met een historisch hoge inflatie die de winsten aantast. Dat is (opnieuw) te danken aan de hardnekkigheid van het Amerikaanse winkelpubliek. Bedrijven konden hun hogere kosten immers grotendeels doorberekenen aan de consument om de winstmarges op te vangen.

Dit feestje kon echter niet blijven duren.

In september herzag FedEx onverwacht de vooruitzichten en waarschuwde dat de vraag afnam en de winst waarschijnlijk 40% zou dalen. FedEx is actief in meer dan 200 landen, waardoor het vaak gebruikt wordt als soort van economische klok.

In een interview werd de CEO gevraagd of dit de voorbode is van een wereldwijde recessie. Hij antwoordde:

Ik denk het wel. Deze cijfers voorspellen alleszins niet veel goeds.

#4 Aandelenmarkten in een berenmarket

De aandelenmarkten zijn fors gedaald en anticiperen volop op een wereldwijde recessie. De Amerikaanse markten zijn op weg naar hun slechtste jaar sinds 2008.

Een ongelukkige wending is dat de obligatiemarkten, doorgaans een veilige haven voor beleggers wanneer aandelen en andere activa dalen, ook in een neerwaartse spiraal zitten.

Nogmaals, is de Federal Reserve hier de belangrijkste oorzaak. Inflatie, samen met de sterke stijging van de rente door de centrale bank, heeft de obligatieprijzen omlaag gedrukt, waardoor de obligatierente omhoog gaat.

De conclusie is dat er momenteel weinig veilige plaatsen zijn voor beleggers. Dit zal waarschijnlijk niet veranderen totdat de wereldwijde inflatie onder controle is en de centrale banken hun greep versoepelen.

#5 Oorlog, stijgende prijzen en radicaal beleid botsen op elkaar

Nergens is de botsing van economische, financiële en politieke rampen pijnlijker zichtbaar dan in het Verenigd Koninkrijk.

Net als de rest van de wereld heeft het Verenigd Koninkrijk te kampen gehad met stijgende prijzen, gevolgd door de handelsverstoringen als gevolg van de Russische inval in Oekraïne. Toen het Westen de invoer van Russisch aardgas afsloot, stegen de energieprijzen en slonken de voorraden.

Deze gebeurtenissen waren op zich al erg genoeg. Maar toen, ongeveer een week geleden, kondigde de pas geïnstalleerde regering van premier Liz Truss een ingrijpende belastingverlaging aan. Economen van beide zijden van het politieke spectrum uitten forse kritiek op dit plan.

In het kort: de regering Truss zei dat zij de belastingen voor alle Britten zou verlagen om uitgaven en investeringen aan te moedigen en, in theorie, de klap van een recessie te verzachten. Maar de belastingverlagingen worden niet gefinancierd, wat betekent dat de regering schulden moet maken om ze te financieren.

Wat nu op de aandelenmarkten?

Hoewel de consensus is dat een wereldwijde recessie ergens in 2023 waarschijnlijk is, is het onmogelijk te voorspellen hoe ernstig die zal zijn of hoe lang die zal duren. Niet elke recessie is immers zo erg als de Grote Recessie van 2007-2009, maar elke recessie is natuurlijk wel pijnlijk.

Belangrijk om te benadrukken is dat beleggers vooral niet moeten panikeren. Een wereldwijde recessie zorgt bijvoorbeeld ook voor een mindere vraag naar goederen en energie. Hoewel dit nefast is voor de economie, zou dit de inflatie wel kunnen vertragen. Hierdoor zouden centrale banken wereldwijd, en de Federal Reserve in het bijzonder, hun beleid kunnen omdraaien en opnieuw geld in de economie pompen.

Dit zou de beurzen fors kunnen doen stijgen. Deze zijn immers zeer gevoelig voor het beleid van de Federal Reserve. Aan de andere kant zal een recessie ook voor slechte bedrijfsresultaten zorgen. Dit zou dan weer een negatieve impact hebben op de beurskoersen.

Bron: CNN
Foto: iStock



Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.