Nederland - 7 april 2022 - crypto

5 crypto koersdoelen van traditionele beleggers

door SVEN VAN GASSE

In de absolute beginjaren werd de cryptomarkt beschouwd als een uithoekje van de financiële markten waar enkel crypto-believers te vinden waren. Nu zetten echter steeds meer traditionele, institutionele beleggers hun eerste stappen op de cryptomarkt. In dit artikel geven we een overzicht van de koersdoelen die enkele traditionele beleggers geven voor de cryptomarkt.

Eind 2020 gaven wij onze koersdoelen op BTC en ETH. We zullen snel met een update hiervan komen.

#1 VanEck

VanEck, een grote ETF-aanbieder met 65 miljard dollar onder beheer, berekende recent (april 2022) een scenario waarin het bitcoin tot 4,8 miljoen dollar per munt ziet stijgen.

De Amerikaanse dollar wordt sinds oudsher als belangrijkste reservemunt gezien. Het imago van de dollar heeft door de invasie van Rusland echter wel een flinke knauw gekregen. VanEck berekende in april 2022 een scenario waarin bitcoin de rol van de Amerikaanse dollar zou overnemen.

Wanneer bitcoin effectief de enige reservemunt van de wereld wordt, zou de waarde van de munt volgens VanEck kunnen stijgen tot $4,8 miljoen. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat bitcoin effectief de enige reservemunt ter wereld gaat worden. Wat wel waarschijnlijker is, is dat bitcoin een deel van de rol van de dollar als reservemunt zal overnemen. VanEck stelt bijvoorbeeld dat bitcoin $1,3 miljoen per munt kan halen, wanneer goud en bitcoin de enige reserves zouden zijn.

#2 Ark Invest

Ark Invest is het investeringsbedrijf van sterbelegger Cathie Wood. Wood maakte in 2020 furore door volop in te zetten in technologie- en innovatieaandelen, te midden van de Covid-pandemie. Deze strategie wierp zijn vruchten af. Het belangrijkste fonds van Ark Invest rondde 2020 af met een winst van 150%.

Wood ziet vooral een groot potentieel in ether, de tweede grootste cryptomunt van de wereld. Ether zal volgens Ark Invest tegen 2030 een marktkapitalisatie van $20 biljoen kunnen bereiken en zelfs overtreffen, zo blijkt uit een rapport van januari 2022. 1 ether zou dan geprijsd worden aan $170 000-$180 000. Op basis van het huidige niveau zou ether zo’n 7 000% moeten stijgen om dit doel te behalen. Wood verklaarde dat ethereum veel traditionele financiële diensten zou kunnen vervangen naarmate DeFi aan populariteit wint.

Ook voor bitcoin ziet Ark Invest de toekomst rooskleurig in. De prijs van bitcoin zou tegen 2030 tot meer dan $1 miljoen kunnen stijgen. De marktkapitalisatie van de munt is nog steeds slechts een fractie van de totale wereldwijde activawaarde. Deze zal volgens Ark blijven groeien naarmate andere landen El Salvador volgen en bitcoin als wettig betaalmiddel invoeren.

#3 Standard Chartered

De Britse Bank Standard Chartered maakte in een cryptorapport uit september 2021 zijn bullish visie op zowel bitcoin als ether bekend. De bank ziet net zoals Ark Invest vooral een veelbelovende toekomst voor ether.

Volgens Standard Chartered is Ethereum meer een financiële markt. In deze markt zouden verschillende transacties kunnen gebeuren zoals leningen en verzekeringen. Bitcoin daarentegen lijkt meer op een echte munteenheid. Gezien de bredere toepassingsmogelijkheden van ethereum in vergelijking met bitcoin, denkt Standard Chartered dat de totale marktkapitalisatie van ethereum deze van bitcoin mettertijd zal inhalen.

De bank schat de waarde van bitcoin op langere termijn op $50 000-$175 000. Deze van ether wordt geschat op $26 000-$35 000. Om ether daar te krijgen zou bitcoin echter eerst de $175 000 moeten halen, aldus de bank.

#4 JPMorgan

JPMorgan is de grootste bank van de Verenigde Staten en één van de grootste in de wereld. CEO Jamie Dimon was lang een tegenstander van crypto geweest en noemde bitcoin regelmatig waardeloos en pure speculatie. Analisten van de bank denken hier echter anders over, zo blijkt uit verschillende rapporten van november 2021.

Volgens analisten van JPMorgan zou bitcoin op lange termijn kunnen stijgen tot $146 000. Een belangrijke voorwaarde is echter wel dat de volatiliteit afneemt. Hierdoor zouden meer institutionele beleggers bitcoin boven goud kunnen verkiezen als veilige haven.

JPMorgan is ervan overtuigd dat bitcoin marktaandeel van goud als veilige haven en bescherming tegen inflatie zal overnemen. Millenials zullen in de komende jaren immers rijker en machtiger worden in het belegginsuniversum. Zij geven een duidelijke voorkeur aan bitcoin boven goud.

#5 Citibank

In november 2020 zette ook Citibank een opmerkelijke koersdoel voor bitcoin. De bank verklaarde dat bitcoin tegen december 2021 een prijs zou kunnen bereiken van $318 000. Analist Thomas Fitzpatrick deed deze voorspelling op basis van een technische analyse van de grafiek van de munt en vergeleek bitcoin met de goudmarkt.

Fitzpatrick noemde de exponentiële beweging van bitcoin in 2010-2011 zeer vergelijkbaar met de goudmarkt in de jaren 70. Goud had 50 jaar lang een beperkte prijsrange van $20-$35 gekend voordat er een uitbraak kwam, toen president Nixon de goudstandaard afschafte. De ontkoppeling van goud van fiatgeld, de Covid-pandemie en de wens van centrale banken om een extreem soepel monetair beleid te voeren, zouden volgens Fitzpatrick verder kunnen leiden tot een explosieve prijsgroei van bitcoin.

Hoewel het koersdoel van Citibank niet behaald is in de gegeven tijdspanne, heeft de thesis van de bank nog steeds een meerwaarde voor de toekomstige prijs van bitcoin.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.