Nederland - 18 november 2022 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

5 blue chip-aandelen om nu te kopen

De aandelenmarkten zijn de beste manier om extra geld te verdienen om bijvoorbeeld je pensioen veilig te stellen. Niet iedereen is echter bestand tegen de schommelingen die de markten kunnen doormaken. Voor deze beleggers biedt de aandelenmarkt toch ook soelaas: blue chip aandelen.

Blue chip-aandelen zijn de aandelen van bekende, hoogwaardige bedrijven die leider zijn in hun sector. Deze bedrijven hebben de tand des tijds doorstaan en worden gerespecteerd door hun klanten en hun aandeelhouders.

Blue chip-bedrijven hebben solide bedrijfsmodellen en indrukwekkende trackrecords van rendementen voor beleggers. Ook geven deze bedrijven vaak regelmatige en groeiende dividenden. Hierdoor schommelen de aandelenprijzen van deze bedrijven minder en zijn deze ideaal voor beleggers die niet willen wakker liggen van hun beleggingen.

— Check hier waarom de aandelenmarkt voor een opwaartse periode kan staan —

#1 Apple

Apple is een van de grootste bedrijven ter wereld en heeft in de loop van zijn geschiedenis baanbrekend werk verricht op technologisch gebied. Het bedrijf innoveerde met zijn Macintosh-computers in de jaren 80, maakte media draagbaar met zijn iPods in het begin van de jaren 2000 en zijn iPhones, iPads en Apple Watches zijn tegenwoordig alomtegenwoordig. In een wereld waar consumenten massaal op zoek gaan naar de nieuwste technische snufjes, zorgen de producten van Apple voor een opmerkelijke loyaliteit van het klantenbestand.

De marktkapitalisatie van Apple klom in 2018 tot boven de $1 biljoen en vervolgens tot een ongekende $2 biljoen in 2020. Op 3 januari 2022 schreef Apple opnieuw geschiedenis door kortstondig de grens van $3 biljoen te overschrijden.

Maar ook Apple was niet immuun voor de daling van de aandelenmarkten in 2022. Met een daling van 17% doet Apple het wel een stuk beter dan de Nasdaq die in diezelfde periode een verlies van 28% laat optekenen.

#2 Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway, het bedrijf van meesterbelegger Warren Buffet, is een belangrijke speler in de verzekeringssector. Het bedrijf biedt verschillende soorten commerciële en persoonlijke verzekeringen aan via dochterondernemingen GEICO en Gen Re.

Maar Berkshire bezit ook diverse bedrijven zoals restaurantketen Dairy Queen, spoorweggigant BNSF en nutsbedrijf Berkshire Hathaway Energy. Met zo’n breed scala aan bedrijven heeft het bedrijf een reputatie van veiligheid, zekerheid en consistente prestaties.

Het is belangrijk om te vermelden dat Berkshire het enige blue chip-aandeel in de lijst is dat geen dividend uitkeert. Buffet is immers één van de beste beleggers ooit en heeft nog steeds vertrouwen in zijn kunnen waardoor hij het geld liever in zijn bedrijf investeert in plaats van het uit te keren.

#3 Coca-Cola

Coca-Cola is al meer dan een eeuw toonaangevend in de drankenindustrie en heeft met zijn gelijknamige frisdrank een wereldwijd imperium opgebouwd. Maar Coca-Cola is ook met zijn tijd meegegaan en biedt nu een veel breder scala aan producten, waaronder sappen, sportdranken en gebotteld water dat is afgestemd op meer gezondheidsbewuste consumenten.

Coca-Cola onderscheidt zich vooral door zijn stelselmatig dividend te verhogen. Haar reeks van opeenvolgende jaarlijkse dividendverhogingen gaat terug tot het begin van de jaren 1960. Deze staat van dienst heeft haar in de top 10 van dividendaandelen op de markt geplaatst.

#4 Johnson & Johnson

Johnson & Johnson is vooral bekend om zijn populaire consumentenproducten, waaronder babyshampoo, pleisters en pijnstiller Tylenol. Maar J&J is een echte gezondheidsgigant, die een breed scala aan medische apparatuur maakt om artsen en andere medische professionals te helpen levensreddende procedures uit te voeren.

J&J zal zich in november 2023 in 2 bedrijven splitsen. Dit is een gebeurtenis om in de gaten te houden. Het ene bedrijf zal zich richten op gezondheidsproducten voor de consument, wat beschouwd wordt als het zwakste segment van J&J’s activiteiten. De andere zal het hoog aangeschreven segment farmaceutica en medische hulpmiddelen bevatten.

#5 American Express

American Express is een kredietkaartbedrijf maar ook een betalingsnetwerk. De belangrijkste inkomstenbronnen zijn credit card- en vergoedingen voor transacties.

American Express is meer dan 170 jaar oud, maar blijft relevant. Meer dan de helft van de nieuwe kaartrekeningen in de Verenigde Staten in 2021 waren millennials en Gen Z-consumenten, wat zeker een bemoedigend teken voor de toekomst is.

Het management van American Express gelooft dat het de winst de komende jaren met dubbele cijfers kan laten groeien. Hiernaast is het ook van plan om ongeveer een kwart van de winst uit te betalen als dividend voor de aandeelhouders. American Express heeft zijn dividend al met 20% verhoogd in 2022. Aanhoudende winstgroei zou moeten leiden tot extra verhogingen in de komende jaren.

— Alles weten over hoe je aandelen koopt? Bekijk het in deze handleiding. —

Bron: The Motley Fool
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 jaar geleden

I agree with your point of view, your article has given me a lot of help and benefited me a lot. Thanks. Hope you continue to write such excellent articles.

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.