Nederland - 28 maart 2022 - crypto

3 bodemsignalen bij bitcoin

door SVEN VAN GASSE

Bitcoin, en bij uitbreiding de gehele cryptomarkt, zitten reeds enkele maanden in een berenmarkt. Sinds bitcoin in november 2021 zijn recordkoers van meer dan $69 000 bereikte, is de munt gedaald tot $42 500. Op een bepaald moment halveerde bitcoin zelfs tot een waarde van iets boven de $30 000.

Ondanks de daling en de grote onzekerheid in de markt, zien wij 3 bodemsignalen die mogelijk de aanloop kunnen zijn van een nieuwe bullrun.

1. Inactief aanbod

Een eerste signaal dat duidt op een bodem is het stijgende actieve aanbod ten opzichte van de inflatie.

De zwarte lijn is de koers van de Bitcoin. De roze lijn is de ratio tussen het inactieve aanbod bitcoins en de inflatie. Een aanbod is inactief als het langer dan een jaar in dezelfde wallet zit en beleggers hun coins dus vasthouden. Inflatie is de hoeveelheid munten die per jaar in circulatie komen.

De stijgende roze lijn betekent dat het inactieve aanbod steeds groter wordt. Beleggers verkopen hun munten dus niet, wat zorgt dat het aanbod kleiner wordt. Daarnaast neemt de inflatie af over de langere termijn (door de Bitcoin Halvings). Hoe lager de inflatie, hoe lager het nieuwe aanbod munten in de markt, wat ook een prijsopdrijvend effect heeft.

De laatste vier keer dat de ratio de huidige stand bereikte, betekende dit de start van een mooie rally.

2. Stijgende lange termijn trend

Een tweede signaal dat dat wijst op een bodem voor de Bitcoin en de rest van crypto, is de terugval tot een trendlijn die al jaren standhoudt.

Op de grafiek zien we dat de prijs van bitcoin een mooi stijgend verloop kent. Ondanks de hoge mate van volatiliteit, volgt bitcoin nog quasi perfect zijn stijgende trendlijn op lange termijn. De prijs noteert dicht aan de trendlijn, waardoor deze mogelijk opnieuw de weg naar boven kan opzoeken. Wanneer bitcoin echter door de trendlijn breekt, zou dit een voorbode van een verdere daling kunnen betekenen.

3. Interesse op laagste punt in 12 maanden

Het laatste signaal is het feit dat de interesse in bitcoin op zijn laagste punt in 12 maanden noteert. De onderstaande grafiek geeft de zoekinteresse van bitcoin op Google aan.

Zoekinteresse op Google (geïndexeerd van 0 tot 100, waar 100 meeste interesse is) geeft de retail interesse aan. Wanneer niemand meer geïnteresseerd is in een actief, is dat vaker dan niet een gunstig moment om te kopen. De laatste keer dat de zoekinteresse naar Bitcoin op een zelfde niveau als vandaag noteerde, was tijdens de vorige bodem in de cryptomarkt.

Waakzaam blijven

Hoewel er veel positieve signalen zijn, is het belangrijk om waakzaam te blijven. Zeker gezien de macro-economische situatie in de wereld.

Het conflict tussen Oekraïne is nog steeds in alle hevigheid aan de gang. Niemand weet hoe de oorlog verder zal verlopen en welke implicaties dit dat hebben op de wereld. Rusland kan zijn agressie bijvoorbeeld verder opvoeren en mogelijk een nucleaire oorlog ontketenen. Hiernaast kan het financiële systeem in de problemen geraken door een recessie vanwege de hoge grondstoffenprijzen.

Zo’n “black swan event” heeft in het verleden de langere termijn trendlijn gebroken. Het meest recente voorbeeld hiervan is de Covid-crisis die in het westen in 2020 losbarstte.

  • Up-to-date blijven met de laatste trends in de cryptomarkt en weten welke coins wij koopwaardig vinden? Check dan onze Crypto Gids.
  • Liever informatie vergaren via visuele content? Check dan zeker ons YouTube-kanaal
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.