Nederland - 22 januari 2023 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

10 aandelen met ‘skin in the game’

Bedrijven kunnen in het bezit zijn van externe aandeelhouders. Maar het kan ook zijn dat de oprichters of controlerende families nog steeds een groot deel van het bedrijf bezitten. Dit wordt ook wel ‘skin in the game’ genoemd. Het is doorgaans een positief teken voor andere aandeelhouders. Omdat oprichters en oorspronkelijke families vaak de langere termijn belangrijker vinden. Terwijl externe aandeelhouders vaak direct winst op de kortere termijn willen zien, wat ten koste kan gaan van de toekomst.

De UBS Global Family-owned index is een index die is samengesteld uit bedrijven die nog voornamelijk in handen zijn van de stichtende familie of oprichters. Denk hierbij aan Barry Callebaut, AB Inbev of Berkshire Hathaway. De lange termijnvisie van aandelen met ‘skin in the game’ loont dus op de beurs.

In dit artikel bespreken we 10 aandelen met skin in the game.

#1 Copart

Winstmarge: 31,10%
Marktwaarde:
$30 miljard
Earnings Yield:
4%

Copart biedt leveranciers van voertuigen, voornamelijk verzekeringsmaatschappijen, een verscheidenheid aan diensten voor de verwerking en verkoop van beschadigde voertuigen via veilingen.

Copart is voor 14% in het bezit van insiders. De grootste individuele aandeelhouder is oprichter Willis J. Johnson. Hij bezit 6,70% van het bedrijf, wat goed is voor een totale waarde van zo’n $2 miljard.

#2 Arista Networks

Winstmarge: 28,50%
Marktwaarde: $35,50 miljard
Earnings Yield: 4,20%

Arista Networks levert cloud-netwerkoplossingen voor datacenters en computeromgevingen.

Het bedrijf is voor meer dan 28% in het bezit van insiders. Oprichter Andy Bechtolsheim heeft bijna 20% van de aandelen in bezit. Hiernaast heeft CEO Jayshree Ullal een positie van meer dan 5% in Arista.

#3 LVMH

Winstmarge: 18,70%
Marktwaarde: $400 miljard
Earnings Yield: 4,40%

LVMH is een gediversifieerde groep van luxegoederen. De onderneming produceert en verkoopt wijn, cognac, parfums, cosmetica, bagage, horloges en juwelen. Het bedrijf is vooral bekend van de merken Louis Vuitton en Moët.

Meer dan 48% van het bedrijf is in het bezit van insiders. Deze aandelen zijn allemaal in het bezit van de familie Arnault. Oprichter Bernard Arnault bezit het grootste deel van deze aandelen en is hierdoor uitgegroeid tot de rijkste persoon ter wereld. Zijn vermogen bedraagt op dit moment zo’n $211 miljard.

 #4 Lifco

Winstmarge: 13,70%
Marktwaarde: $8 miljard
Earnings Yield: 3,50%

Lifco is een Zweedse investeringsmaatschappij die zich richt op kleine en middelgrote bedrijven. Het bedrijf is vooral werkzaam in niches op het gebied van onder meer tandheelkunde en kranen- en graafmachines.

Voorzitter van de Raad van Bestuur Carl Bennet heeft met 50,17% een meerderheid van de aandelen in het bezit.

#5 L’Oreal

Winstmarge: 14,20%
Marktwaarde: $206 miljard
Earnings Yield: 3,40%

L’Oreal is een wereldwijd opererend cosmeticabedrijf. Het bedrijf produceert mascara, lipgloss, foundation, oogschaduw, nagellak, …

De familie van Françoise Bettencourt Meyers, kleindochter van oprichter Eugene Schueller, heeft meer dan 33% van de aandelen in hun bezit.

#6 Nike

Winstmarge: 12,90%
Marktwaarde: $200 miljard
Earnings Yield: 3%

Nike is een bedrijf dat de meeste mensen wel kennen. Het is één van de bekendste sportmerken en heeft één van de sterkste merken ter wereld.

Nike is een Amerikaans bedrijf en bij deze bedrijven is het minder gebruikelijk dat insiders een groot deel van de aandelen aanhouden. In de Verenigde Staten is het aandeelhouderschap meer gefragmenteerd.

Toch bezitten insiders ongeveer 1,27% van het bedrijf. Oprichter Philip Knight is de grootste individuele aandeelhouder met een positie van ongeveer 0,86%. Deze positie heeft een huidige waarde van $1,70 miljard.

#7 Ferrari

Ferrari is mogelijk het meest iconische automerk ter wereld. De knalrode sportwagens doen meteen denken aan de Italiaanse klasse van het merk.

Winstmarge: 19,50%
Marktwaarde: $200 miljard
Earnings Yield: 2,80%

Piero Ferrari, de zoon van oprichter Enzo Ferrari, bezit nog steeds meer dan 10% van het bedrijf.

#8 Monster Beverage Corp

Winstmarge: 24,90%
Marktwaarde: $53 miljard
Earnings Yield: 2,80%

Monster Beverage Corp is een bedrijf dat energiedranken produceert. Het bekendste drankje is de Monster energiedrank. Deze wordt gekenmerkt door de enorme blikken van een halve liter.

In 2015 kocht Coca Cola een positie van 16,70% in het bedrijf ter waarde van $2,15 miljard. Oprichters Hilton Schlosberg en Rodney Sacks bezitten elk nog steeds een kleine 10% van Monster.

#9 Netease

Winstmarge: 19,20%
Marktwaarde: $482 miljard
Earnings Yield: 6,70%

Netease is een Chinees internetbedrijf dat onlinediensten aanbiedt. Het bedrijf ontwikkelt en exploiteert online pc- en mobiele games, reclamediensten en e-commerceplatforms in China. Netease is één van de grootste internet- en videogamebedrijven ter wereld.

Oprichter Lei Ding is de grootste individuele aandeelhouder van Netease. Hij bezit zo’n 47% van de aandelen.

#10 Paycom

Winstmarge: 18,60%
Marktwaarde: $17 miljard
Earnings Yield: 2,20%

Paycom is een Amerikaanse leverancier van online payroll en human resource-technologie. Het bedrijf wordt beschouwd als één van de eerste bedrijven die de loonlijsten van werknemers volledig online verwerkt.

Chad Richison richtte Paycomm op in 1998 en is tot de dag van vandaag nog steeds de CEO van het bedrijf. Richison bezit hiernaast nog zo’n 15% van de aandelen.

Bron: Quality Compounding
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.