VIP ACTIE

Word een VIP!
Europa - 25 oktober 2019 - Beursbrink

Zwakker kwartaal Philips verwacht

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Philips heeft in het derde kwartaal van dit jaar zwakker gepresteerd. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de consensus, nadat Philips zelf al met voorlopige cijfers kwam.

Philips heeft in het derde kwartaal van dit jaar meer omzet geboekt. In voorlopige cijfers, die eerder deze maand verschenen, mikt Philips op een omzet van circa 4,7 miljard euro met een vergelijkbare omzetgroei van 6 procent. In dezelfde periode vorig jaar realiseerde Philips nog een omzet van 4,3 miljard euro, goed voor een groei van 4 procent.

Het van origine Eindhovense bedrijf waarschuwde eerder deze maand wel dat de margegroei dit jaar beduidend lager zal uitvallen dan gedacht. Philips mikt tussen 2017 en 2020 op een vergelijkbare omzetgroei van 4 tot 6 procent per jaar en een verbetering van de EBITA-marge van gemiddeld 100 basispunten per jaar. Voor dit jaar acht Philips een dergelijke margeverbetering niet mogelijk, mede vanwege tegenwind bij Connected Care.

Dit jaar zal de aangepaste EBITA-marge niet stijgen met 100 basispunten, zoals in de afgelopen drie jaar, maar met 10 tot 20 basispunten.

“Hoewel het goed is om te zien dat de resultaten nog steeds aantrekken en dat Philips een goed trackrecord heeft voor wat betreft de margeverbetering in de afgelopen jaren, is het derde kwartaal een tegenvaller en Connected Care blijkt de boosdoener”, aldus analisten van Berenberg over de voorlopige cijfers van het bedrijf. UBS spreekt nog steeds van een sterke autonome groei

Als gevolg van de waarschuwing en de voorlopige cijfers, pasten analisten hun ramingen aan. De consensus mikt nu op een omzet van 4,7 miljard euro, conform de cijfers van Philips. Voor de aangepaste EBITA wordt uitgegaan van een bedrag van 628 miljoen euro, terwijl Philips zelf verwacht dat dit resultaat 583 miljoen euro zal zijn. In het derde kwartaal van 2018 was de aangepaste EBITA 568 miljoen euro.

Bij de divisies Diagnosis & Treatment en Personal Health verbeterden volgens Philips de marges, terwijl de marges bij Connected Care met 4,5 procentpunt daalden. Ook een daling van de licentie-inkomsten met circa 20 miljoen euro drukten op het resultaat.

Volgens Berenberg zijn de problemen bij Connected Care goed op te lossen, maar zijn er wat organisatorische en structurele veranderingen nodig. De zakenbank hoopt dat de nieuwe doelstellingen voor de middellange termijn, die in de eerste helft van 2020 worden gepresenteerd, het een en ander kunnen goedmaken.

“Hoewel het aandeel Philips er zwak bij lag in de afgelopen weken, is de ordergroei geen goede voorbode voor 2020 en beleggers blijven zich zorgen maken over de verdere ontwikkeling van de marges”, stelden analisten van de Zwitserse zakenbank UBS desondanks.

CEO Frans van Houten sprak van een “goed groeimomentum in alle divisies”, maar sprak ook zijn teleurstelling uit over de margedaling bij Connected Care. Volgens de topman had dit te maken met onder meer importheffingen en de productmix.

Onder de streep restte volgens Philips een nettowinst uit voortgezette activiteiten van 210 miljoen euro, inclusief een post van 78 miljoen euro vanwege afschrijvingen op de goodwill bij Connected Care.

Philips komt op maandag 28 oktober met de definitieve cijfers over het derde kwartaal.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.