Europa - 12 oktober 2022 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Philips onderuit op vlak Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdag licht lager, waarbij bescheiden koerswinsten voor techaandelen de verliezen beperkt hielden. De AEX verloor rond de klok van elf uur 0,1 procent op 636,05 punten.

Daarmee herstelden techaandelen wat van de klappen op dinsdag. Toen lagen deze aandelen onder druk, nadat bekend werd dat er “redelijk dramatische” computerverkopen zijn gerealiseerd in het derde kwartaal, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. “Ook de strengere Amerikaanse exportbeperkingen voor technologie naar China ijlde nog wat na.”

De volatiliteit op de rentemarkten, zorgen over de oorlog in Oekraïne en een aanstaande recessie in Europa, leiden volgens Wiersma tot een bedrukte stemming op de beurzen.

“Beleggers zijn vooral in afwachting van de Amerikaanse inflatiecijfers van september [op donderdag] en hopen innig op een vertraging van de inflatie.” Ook het cijferseizoen, dat op vrijdag echt van start gaat met cijfers van Amerikaanse grootbanken, zal de aandacht van de markt opeisen.

Strateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen denkt dat veel slecht nieuws al is ingeprijsd. Europese aandelen noteren volgens hem “stevig” onder het historische gemiddelde. “De korting van Europese aandelen ten opzichte van Amerikaanse aandelen is enorm. Op basis van de verwachte koers-winstverhouding zijn Europese aandelen ruim 30 procent goedkoper dan Amerikaanse”, aldus Van Leenders. Doorgaans is de korting volgens hem slechts 15 procent.

De strateeg ziet veel signalen die erop wijzen dat de aandelenmarkten ‘oversold’ zijn. “We zien dit niet als signalen om al aandelen te kopen, maar het is wel een risico voor onze onderwogen positie”, aldus de expert van Van Lanschot Kempen. “Een klein beetje positief nieuws, bijvoorbeeld in de vorm van lagere inflatie of lagere rentes, kan tot een opleving van de koersen leiden.”

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 0,9703. De olieprijzen maakten een pas op de plaats op 89 dollar.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won DSM 1,8 procent, terwijl Besi 2,6 procent steeg. Unibail leverde juist 2,1 procent in. Het vastgoedfonds lanceerde vanochtend zijn eigen mediabureau.

Philips daalde na een nieuwe winstwaarschuwing met 6,3 procent. ING sprak van een “zeer grote winstwaarschuwing”. Philips wordt hard geraakt door problemen in de aanvoerketen, vooral bij de Healthcare-divisie, terwijl de consumententak nog redelijk presteerde, zo stelde analist Marc Hesselink. Philips verwacht bovendien opnieuw een afschrijving te moeten nemen van 1,3 miljard euro in het derde kwartaal gerelateerd aan de problemen met de beademingsapparatuur van het bedrijf.

In de AMX won Alfen 1,2 procent en Vopak steeg 0,9 procent. Eurocommercial Properties daalde met 2,4 procent en CTP 1,9 procent. OCI verloor 0,6 procent, nadat zowel Berenberg als Degroof Petercam het aandeel van de kooplijst haalde. Sinds begin dit jaar steeg het aandeel met ruim 80 procent.

Onder de kleinere aandelen won Avantium 0,7 procent en Pharming 0,5 procent. Fastned verloor 2,7 procent in de nasleep van cijfers en een koersdoelverlaging door ING.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.