Nederland - 11 oktober 2021 - Aandelen

Xpeng en Nio schieten sneller uit startblokken dan Tesla

door STIJN

Chinese autobouwers van elektrische voertuigen zijn hun productiecapaciteiten aan een snel tempo aan het verhogen, veel sneller dan Tesla dat deed in het begin. Xpeng zei maandag dat ze reeds 100.000 voertuigen hebben geproduceerd, amper zes jaar na de opstart van het bedrijf. Ook Nio overschreed de 100.000 stuks in april, 7 jaar na oprichting.

Het gaat hard voor Xpeng en Nio, deze Chinese startups zijn aan het groeien aan een tempo dat zelfs Telsa niet kende in het begin. Beide autobouwers zitten al aan 100.000 voertuigen amper 6 tot 7 jaar na oprichting. Het Amerikaanse Tesla had 12 jaar nodig om aan 100.000 stuks te komen.

Aandelen

Xpeng haalde onlangs deze mijlpaal terwijl Nio al aan 100.000 stuks zat in april dit jaar. Tesla zit ondertussen wel aan meer dan 1.000.000 voertuigen, een mooie voorbode voor wat Xpeng en Nio te wachten staat op mogelijks een veel kortere periode? Ondanks de mooie vooruitzichten noteren de aandelen van Xpeng en Nio respectievelijk 14 procent en 33 procent lager dan begin dit jaar.

Er is ook batterij- en autoproducent BYD, het Chinese bedrijf waar beurslegende Warren Buffett veel geld in heeft geïnvesteerd. Ook zij zitten aan meer dan 1.000.000 geproduceerde voertuigen, dat bereikten ze in mei. Het aandeel van BYD noteert 25 procent hoger dan begin dit jaar.

De cijfers liegen er niet om, elektrische voertuigen verkopen steeds meer en meer als zoete broodjes. Als startups zoals Xpeng en Nio, per kwartaal kunnen blijven groeien, dan is de kans groot dat het binnen enkele jaren gevestigde namen zullen worden binnen de automarkt. Nio is bijvoorbeeld niet alleen in China aan het uitbreiden, er zijn ook al voertuigen geleverd in Noorwegen.

Bronnen: Evelyn Cheng – CNBC

Foto: Nio

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.