Nederland - 11 juni 2024 - Beursbrink
door AMY YASSIM

World Gold Council: Goud vinden steeds moeilijker

De goudmijnindustrie worstelt met het handhaven van groei doordat goudafzettingen schaarser worden. Ondanks een recordproductie in het eerste kwartaal van 2024, is er sinds 2016-2018 geen verdere groei geweest volgens John Reade, Chief Market Strategist van de World Gold Council.

Data tonen aan dat de mijnproductie in 2023 slechts met 0.5% is gestegen vergeleken met het voorgaande jaar.

Ondanks een sterke vraag, is de goudprijs momenteel teruggezakt na een periode van recordhoogtes. In de volgende grafiek zien we het koersverloop van goud:

— Ook de markt analyseren via TradingView grafieken? Check deze link! —

Goudwinning: Uitdagingen en lange ontwikkelingstijd

Goudmijnen hebben een lange ontwikkelingstijd van 10 tot 20 jaar voordat ze klaar zijn voor productie. Slechts 10% van de wereldwijde goudvondsten blijkt winstgevend genoeg te zijn voor exploitatie.

Reade wijst erop dat “na 10 jaar van snelle groei” de sector nu “stagneert.”  Hij legt uit:

“Het wordt steeds moeilijker om goud te vinden, vergunningen te verkrijgen, financiering te krijgen en het te exploiteren.”

Tot nu toe is ongeveer 187.000 metrische ton goud gewonnen, voornamelijk uit China, Zuid-Afrika en Australië, met geschatte goudreserves van ongeveer 57.000 ton.

—Lees ook: De beste energie en grondstoffen kooptips

Regulering en behoefte aan infrastructuur

Volgens Reade wordt het steeds lastiger om goud te vinden, vergunningen te verkrijgen, financiering te regelen en mijnbouwactiviteiten uit te voeren.

Dit komt door strengere regelgeving en de behoefte aan infrastructuur in afgelegen gebieden, wat de kosten verhoogt.

—Lees ook: Winstgevende mijnbouwaandelen hier

Bron: CNBC
Foto: iStock


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.