Europa - 8 februari 2021 - Aandelen

Winterse taferelen schrikken AEX niet af

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs zit ook maandag weer op de weg omhoog. De AEX noteerde rond half 11 0,3 procent hoger op 655,43 punten.

De beurzen beginnen hoger aan de nieuwe beursweek, “onder andere omdat een nieuwe steunpakket in de VS een stap dichterbij is”, meent investment manager Simon Wiersma van ING.

In de Senaat werd eind vorige week, zoals verwacht, door de Democraten een minieme meerderheid behaald voor een plan om de overheidsbegroting met 1,9 biljoen dollar te laten oplopen.

“Toch zal het naar verwachting tot ten minste volgende maand duren voordat er steunmaatregelen kunnen worden uitgevoerd”, waarschuwt Wiersma.

Ook de kersverse minister van Financiën, Janet Yellen, heeft dit weekend nog maar eens benadrukt dat financiële steun hard nodig is om volgend jaar in de VS weer volledige werkgelegenheid te bereiken, voegde hij daaraan toe.

Hoewel het vandaag nog rustig is, belooft het een drukke week te worden, met vooral vanaf woensdag een steeds vollere stroom aan nieuwe bedrijfsresultaten. Onder meer ABN AMRO, Aegon, Adyen en Heineken openen komende week de boeken. Ook komt Shell met een strategie-update, na de kwartaalcijfers van afgelopen week.

De productiestijging van de Duitse industrie is in december, na maanden van groei, tot stilstand gekomen, zo bleek vanochtend.

De euro/dollar handelde op 1,2028. Olie werd ruim een procent duurder. Voor het eerst in een jaar tijd noteerde Brent weer even boven de 60 dollar per vat.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was ASMI met een koerswinst van 1,4 procent. ArcelorMittal won ook 1,4 procent.

Dialog Semiconductor valt in handen van het Japanse Renesas Electronic. Renesas betaalt 67,50 euro per aandeel Dialog in contanten. Daarmee wordt Dialog gewaardeerd op 4,9 miljard euro, een premie van circa 20 procent. Verder meldde Reuters dat Aziatische chipfabrikanten alles uit de kast moeten halen om het mondiale tekort aan chips, vooral voor de auto-industrie, in te lopen.

De koers van AkzoNobel liep met 1,4 procent op. Akzo liet weten zich terug te trekken uit de overnamestrijd met PPG over het Finse Tikkurila.

De grootste dalers waren Heineken, dat later deze week met cijfers komt, en Just Eat Takeaway. Zij verloren 0,9 en 1,4 procent.

In de Midcap won Besi 1,6 procent. OCI en Basic-Fit stegen 1,6 en 1,9 procent. Eurocommercial Properties verloor juist 1,8 procent.

Bij de smallcaps viel Vivoryon op met een koerswinst van 1,6 procent. Van Lanschot Kempen steeg 1,4 procent. Wereldhave leverde 1,8 procent in.

Het lokaal genoteerde Lavide steeg 21 procent. Lavide heeft een oplossing gevonden voor de financiële afwikkeling met oud-CEO Salar Azimi. “Afgelopen week meldde een derde partij zich bij Lavide met het aanbod te bemiddelen tussen de heer Azimi en Lavide”, aldus Lavide. Deze partij, die niet bij naam wordt genoemd, heeft interesse om een belang in Lavide te nemen, nadat het bedrijf meldde een intentieverklaring te hebben getekend voor een mogelijke omgekeerde beursgang.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.