Europa - 1 oktober 2020 - Aandelen

Winsten AEX lopen wat terug

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdag licht hoger, al werd een deel van de openingswinsten al weer verspeeld. Kort na elf uur won de AEX 0,4 procent op 550,08 punten.

De Amsterdamse aandelenmarkten stegen, net als omliggende beurzen, na een positief slot op Wall Street op woensdag. Beleggers reageerden optimistisch op een mogelijk nieuw stimuleringspakket in de Verenigde Staten om de klap van de coronacrisis mee op te vangen.

“De oorsprong van de beurswinsten vandaag lijkt de vooruitgang die wordt geboekt tussen de Republikeinen en Democraten over een nieuw steunplan”, aldus analist Connor Campbell van Spreadex. “Het hernieuwde optimisme aangaande een deal leidde tot een aardige start van de handelsdag in Europa”, zo stelde Campbell.

Het blijft evenwel de vraag of er op korte termijn daadwerkelijk akkoord komt over een steunpakket. Analisten van Goldman Sachs achten die kans klein en stelden dat als Democraten zouden stemmen op hun steunpakket van 2,2 biljoen dollar, dit het einde zou betekenen van de onderhandelingen met het Witte Huis. “Als er een stemming plaatsvindt, dan zou de kans nihil zijn dat het steunpakket er voor de verkiezingen nog komt”, aldus de marktvorsers. Volgens Goldman Sachs kan een vertraging van de stemming juist een positief signaal zijn, al blijven er nog genoeg obstakels om daadwerkelijk tot een overeenkomst te komen.

Verder blijven beleggers de ontwikkelingen rond de coronacrisis nauwlettend in de gaten houden. Het aantal besmettingsgevallen in Europa neemt nog altijd toe. Nieuwe regels in de meeste delen van Spanje leiden ertoe dat openbaar vervoer wordt beperkt en dat winkels slechts de helft van het aantal klanten mogen binnenlaten. Frankrijk komt mogelijk donderdagavond met nieuwe restricties. Over de afgelopen zeven dagen groeide het aantal besmettingen in Spanje, Frankrijk en Nederland het hardst van alle grote landen, aldus Deutsche Bank.

Beleggers kregen vanochtend cijfers over het sentiment van de inkopers in de industrie in september te verwerken. In veel landen trok de activiteit aan, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk. Daar groeide de industrie minder hard nadat in augustus nog het hoogste niveau in 30 maanden werd bereikt. Vooral de Duitse industrie deed het goed, met een duidelijke groeiversnelling.

Daarnaast zal de vrijgave van de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen op extra aandacht kunnen rekenen. Vrijdag staat het officiële banenrapport op de agenda.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1727. De olieprijzen daalden met 1,1 procent na een opleving op woensdag.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen koerste Aegon aanvankelijk bij opening 6 procent hoger, maar gedurende de ochtend werd de winst beperkt tot 4,2 procent op 2,31 euro. De Amerikaanse zakenbank JPMorgan Cazenove zette de verzekeraar op de kooplijst. Het koersdoel werd opwaarts bijgesteld van 2,60 naar 2,80 euro. JPMorgan zie dat de nieuwe CEO Lard Friese flinke stappen kan maken met het stroomlijnen en opsplitsen van de verzekeraar.

In de techhoek wonnen de halfgeleiderfondsen ASMI en indexzwaargewicht ASML 1,6 tot 4,3 procent. STMicroelectronics kwam met een outlookverhoging en ASMI profiteerde ook van een koopaanbeveling van Bank of America. Unibail-Rodamco-Westfield leverde 3,8 procent in.

In de AMX won Besi, ook een toeleverancier van de halfgeleidersector, 2,8 procent. Signify en Corbion wonnen 2,5 procent. Intertrust en Eurocommercial Properties behoorden tot de grootste dalers met verliezen tot 1,5 procent.

Onder de kleinere won TomTom 1,9 procent. B&S Group verloor juist 3,5 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.