Europa - 27 januari 2020 - Aandelen

Winst onder druk bij Royal Dutch Shell

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones)Royal Dutch Shell heeft in het vierde kwartaal van 2019 vermoedelijk over de gehele linie minder winst geboekt. Dit blijkt uit een analistenconsensus die de energiereus liet samenstellen.

Voor het vierde kwartaal rekenen analisten op een zogenoemde CCS winst, dat wil zeggen de winst op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzonder posten toewijsbaar aan aandeelhouders, van 3.217 miljoen dollar. In het vierde kwartaal van 2018 was dit nog 5.688 miljoen dollar.

Voor het hele jaar ligt de marktconsensus op een winst van 16.744 miljoen dollar ten opzichte van 21.404 miljoen dollar een jaar eerder.

De gemiddelde analisten verwachting is dat bij de tak Integrated Gas de winst daalde naar 2,2 miljard dollar, en bij Upstream naar 700 miljoen dollar. Ook bij Downstream voorzien de analisten een winstdaling, naar 1,4 miljard dollar.

De vermoedelijke winstdaling komt waarschijnlijk niet als verrassing. UBS stelde in december vorig jaar al na de trading update van Shell dat een matig vierde kwartaal te verwachten valt. De analisten van UBS gaan ervan uit dat de winstmarges bij de divisie Downstream zwak zijn en dat de marges bij de tak chemicaliën verslechterd zijn.

Analist Thijs Berkelder van ABN AMRO stelde destijds dat de olie-en gasproductie op orde is en dat Shell profiteert als de olieprijzen stijgen. Bij de downstream-activiteiten ondervindt Shell evenwel hinder van de macro-economische omstandigheden, hetgeen wordt gevoeld in de marges.

Voor de winst per aandeel ligt de consensus van de analisten op 0,40 dollar per aandeel in 2019. Een daling van 0,29 dollar ten opzichte van 2018. Wel ligt de gemiddelde verwachting boven de inschatting van Credit Suisse.

De Zwitserse zakenbank waarschuwde dat de kwartaalcijfers een beetje rommelig zullen zijn, met veel eenmalige posten. De Zwitsers verlaagden de winstraming van 0,56 dollar per aandeel naar 0,36 dollar. Daarbij merkte de bank op dat het werkkapitaal “onvoorspelbaar” is.

De operationele kasstroom wordt volgens de consensus ingeschat op 10,9 miljard dollar. Dit ligt ongeveer 50 procent onder het niveau van een jaar eerder liggen. Het dividend per aandeel schatten de analisten in op opnieuw 0,47 dollar.

Deze consensus is gebaseerd op een olieprijs voor WTI van 56,90 dollar per vat.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.