Europa - 10 september 2020 - Aandelen

Winst AkzoNobel op licht lager Damrak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs zakte donderdag gedurende de ochtend wat weg. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,2 procent op 551,10 punten.

Na de forse winsten voor techaandelen op Wall Street woensdagavond, nemen Europese beleggers vanochtend een adempauze in afwachting van het rentebesluit en de aansluitende persconferentie van de Europese Centrale Bank vanmiddag. Er wordt verwacht dat de centrale bank de recente stijging van de euro zal benoemen.

“ECB-voorzitter Christine Lagarde zal tijdens haar toespraak naar alle waarschijnlijkheid met een antwoord moeten komen op de recente strategiewijziging van de Fed”, aldus beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx. “Die lieten recentelijk weten de inflatie voor een bepaalde periode tot boven de heilige 2 procent uit te laten komen. De Fed zal dan niet ingrijpen en is dus bereid de markt iets meer richting oververhit te laten”, vervolgde Blekemolen. “De sterke rally van de eurokoers heeft de druk op de ECB in ieder geval al verhoogd om verder in te grijpen.”

Ook gaat de aandacht uit naar Londen, waar er een spoedberaad plaatsvindt over het besluit van de Britse regering over het voornemen om het terugtrekkingsakkoord te schenden. Persbureau Bloomberg meldde dat de Europese Unie een rechtszaak tegen de Britse regering overweegt.

Investment manager Simon Wiersma van ING zegt zich zorgen te maken over de gemiddelde waarderingen van aandelen, die “historisch hoog” blijven. Wiersma ziet het economische momentum ook afnemen. “Dat maakt de beurzen kwetsbaar voor winstnemingen, zoals we vorige week en begin deze week zagen”, aldus Wiersma.

Geopolitieke spanningen als de brexit en de spanningen tussen de VS en China, maar ook de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen kunnen de komende maanden aanleiding zijn voor toenemende volatiliteit op de beurzen, zo voorziet ING. “Naast natuurlijk de aanhoudende zorgen over het coronavirus.”

Blekemolen van Lynx sluit niet uit dat de koopgekte van woensdag zich verder doorzet in het najaar. “Mogelijk hebben beleggers gewoon nog genoeg cash langs de zijlijn staan en is de beurs de enige plek waar nog rendement gemaakt kan worden”, aldus Blekemolen. “Wellicht zullen aandelen die de afgelopen tijd zijn achtergebleven het de komende periode juist beter gaan doen. Bij de technologie-aandelen is inmiddels wel wat hoogtevrees ontstaan.”

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1835.

Naast het rentebesluit van de ECB vanmiddag om 13:45 uur, gevolgd door een toelichting om 14:30 uur, hebben beleggers vandaag ook oog voor de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen. Dit belangrijke cijfer voor de Amerikaanse arbeidsmarkt heeft de markt al meerdere malen in beweging gezet.

De olieprijzen liepen donderdag met circa een procent terug.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging AkzoNobel aan kop met een koerswinst van 3,2 procent. Het verf- en coatingsbedrijf verraste de markt door in aanloop naar de kwartaalcijfers in oktober alvast mede te delen dat het de verkooptrend ziet verbeteren, ondanks de coronacrisis. Volgens ING kan de analistenconsensus voor de omzet met 5 procent omhoog.

Heineken won daarnaast 1,7 procent. De brouwer deed een overname in Peru. In het land heeft Heineken wel sterke concurrentie van AB InBev, zo merkte Jefferies op, maar de Amsterdamse brouwer treedt zo wel toe tot één van de interessantste biermarkten in Latijns-Amerika.

Aegon sloot de rij met een verlies van 2,0 procent.

In de AMX ging Boskalis aan kop met 1,7 procent koerswinst. TKH verloor daarentegen 1,5 procent.

In de AScX won Kendrion na het afgeven van doelstellingen voor de komende jaren 4,5 procent. Het bedrijf streeft naar een omzetgroei van ten minste 5 procent per jaar. Degroof Petercam was niet heel erg verrast door de nieuwe doelen, maar er spreekt wel vertrouwen uit. Degroof verhoogde het koersdoel voor Kendrion met 3 euro naar 15,00 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.