Nederland - 17 oktober 2022
door SVEN VAN GASSE

Welke activa presteren goed tijdens hoge inflatie?

De inflatie blijft in verschillende landen verder oplopen. Om de stijgende levenskosten te verlichten gaat de staat California haar inwoners stimulus cheques ter waarde van $1 050. Economen vrezen dat dit de inflatie nog verder omhoog kan stuwen. Desondanks zijn er in zulke omstandigheden nog steeds goed presterende activa. 

Op het eerste zicht lijkt het idee van stimulus cheques een goed idee. Door deze cheques krijgen de inwoners immers meer financiële ademruimte. Ze kunnen de cheques gebruiken om de extra kosten, voor een deel, te drukken.

Gratis geld kan inflatie hoger stuwen

Op langere termijn zou dit er echter voor kunnen zorgen dat de inflatie hoog blijft. Dit komt door de volgende cyclus:

Inflatie –> stijgende armoede –> politici onder druk –>  gratis geld –> nog meer inflatie

Doordat politici mensen gratis geld geven, zullen zij hun koopgedrag niet sterk veranderen. Ze zullen immers producten aan de hoge prijzen blijven kopen, omdat dit nu eenmaal gaat met dit gratis geld. Hierdoor bestaat echter het risico dat de inflatie nog verder stijgt.

Welke activa zijn goed tijdens inflatie?

Inflatie en dan vooral de hoge rentetarieven om de inflatie te bestrijden, zijn geen goede zaak voor de aandelenmarkten. Toch zijn er in deze economische omgeving zeker ook nog winnaars. Hiervoor moeten beleggers kijken naar zogenaamde “harde activa” zoals grondstoffen of energie.

In de jaren 1970 was de inflatie ook zeer hoog. De onderstaande grafiek geeft een beeld van welke activa het in deze periode wel goed deden.

Het is niet verrassend dat de harde activa zoals energie maar ook value stocks het goed doen. Value stocks zijn voor hun waardering immers meer afhankelijk van het heden. Bijgevolg zijn zij relatief ongevoelig voor veranderingen in de inflatie.

 



Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.