Europa - 12 maart 2020 - Aandelen

Weer klap op Damrak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs krijgt donderdag, net als de omringende aandelenmarkten, weer rake klappen. Kort na de klok van elf uur leverde de AEX 6,0 procent in op 455,03 punten.

Marktanalisten van Rabobank zien de markt volledig gedomineerd worden door het coronavirus.

“De Italiaanse premier Conte heeft gisteren rigoureuze maatregelen genomen. Daarnaast heeft president Trump vannacht een inreisverbod voor Europeanen afgekondigd”, aldus analist Stefan Koopman van Rabobank.

“Het kan niet vaak genoeg gezegd worden dat het risico op ‘Italiaanse toestanden’ in andere Europese of Amerikaanse regio’s zeer reëel is”, meent Rabobank.

Vanmiddag is de beurt aan de Europese Centrale Bank. Er wordt door beleggers gerekend op nieuwe stimuleringsmaatregelen om de economische impact van de corona-uitbraak tegen te gaan.

Economen van Berenberg rekenen vanmiddag op een verlaging door de ECB van de depositorente met 10 basispunten, tot -0,60 procent, waarna in juni mogelijk nog een verlaging met 10 basispunten volgt.

Verder verwachten de marktvolgers dat de ECB zijn lange termijn herfinancieringsoperaties verlengt, met gunstigere tiering-voorwaarden voor banken komt en wellicht het obligatie-opkoopprogramma uitbreidt naar 30 miljard euro per maand, en daarbij meer bedrijfsobligaties gaat opkopen.

“Geen van deze maatregelen stopt het verspreiden van het virus maar het zijn de beste maatregelen om te voorkomen dat de economische schade nog heviger wordt”, denkt Berenberg.

Veel macro-economisch nieuws was er vandaag niet. Wat meeviel was dat de industriële productie in de eurozone in januari met 2,3 procent steeg ten opzichte van december.

De euro/dollar handelde op 1,1242. Olie werd 5,5 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX noteerden alle aandelen lager. Met een verlies van 2,7 procent presteerde IMCD het beste. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell beperkte het verlies tot 4,5 procent.

ArcelorMittal en Aegon waren de sterkste dalers met verliezen van 10,0 en 10,3 procent. Ook andere financials hadden het moeilijk, met bijvoorbeeld ING dat 8,6 procent inleverde en ASR dat 7,6 procent goedkoper werd.

In de AMX wist Flow Traders het groen te vinden met een winst van 1,0 procent.

Verder noteerden de Midkappers echter ook in het rood. Een aantal fondsen leverde zelfs meer dan 10 procent in, waaronder Wereldhave, Air France-KLM en Fugro. Met een daling van 12,2 procent presteerde AMG het slechtst.

Basic-Fit daalde 9,9 procent. Toch haalde Morgan Stanley het aandeel van de verkooplijst, omdat het bedrijf beter beschermd is tegen de huidige malheur dan sectorgenoten.

ForFarmers boekte in 2019 ondanks een iets hogere omzet toch minder winst, mede door een Britse afschrijving. KBC Securities verlaagde het koersdoel voor ForFarmers van 6,75 naar 6,00 euro. Het aandeel daalde 4,4 procent.

Ook in de AScX was het verder armoe troef. Hier was de grootste daler Accsys met een verlies van 13,9 procent.

Het lokaal genoteerde Hunter Douglas leverde 6,6 procent in. De fabrikant van Luxaflex wist de winst flink aan te jagen, ondanks een slechts iets hogere omzet.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.