Europa - 4 augustus 2021 - Aandelen

Weer een record voor de AEX

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft ook woensdag de weg omhoog weer weten te vinden. De AEX steeg 0,8 procent naar 766,24 punten.

Investment manager Bob Homan van ING vindt het niet gek dat de aandelenmarkten stijgen, nu de rentes zo laag zijn. Toch liep de Amerikaanse tienjaarsrente vanmiddag op na een sterk cijfers over de Amerikaanse dienstensector.

Beleggers hadden vanochtend eerst oog voor het sentiment onder de inkopers in de dienstensector. Die bleek in de eurozone in juni flink door te groeien. De Europese dienstensector profiteert van minder strenge coronarestricties, concludeerde econoom Chris Williamson van Markit. Hij verwacht dat de economie in de eurozone in het derde kwartaal een groeiversnelling zal laten zien.

Ook in China was het beeld positiever dan een maand eerder. Vanmiddag volgen uit de VS ook de inkoopdata. “Naar verwachting houden ze hun heel hoge niveaus vast”, voorziet Homan.

De Amerikaanse dienstensector deed het in juli onverwacht sterk, met een inkoopmanagersindex die sterker dan verwacht steeg tot een recordniveau van 64,1, volgens ISM.

Het Amerikaanse banenrapport van ADP stelde wel teleur met 330.000 banen erbij in juni, waar een toename met 653.000 werd verwacht. Vrijdag volgt het officiële banenrapport.

De euro/dollar handelde licht lager op 1,1841.

Olie werd woensdag zo’n 3 procent goedkoper. De WTI-future zakte naar 68 dollar. De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten stegen vorige week met 3,6 miljoen vaten, bleek uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

Stijgers en dalers

In de AEX ging IMCD aan de leiding met een koerswinst van 10 procent. IMCD overtrof de verwachtingen van analisten, en Degroof Petercam verhoogde het koersdoel met 25 euro naar 150 euro. “Hoewel wij al op een sterk tweede kwartaal rekenden, is de meevaller nog altijd significant”, stelde analist Fernand de Boer.

Halfgeleiderbedrijven ASMI, ASML en Besi stegen circa 3 procent.

Prosus herstelde, nadat Tencent in Hongkong 2,4 procent steeg. De Amsterdamse internetinvesteerder steegf 3 procent. Dinsdag gingen de koersen onderuit na berichten dat China strenger wil optreden tegen online gaming en tegen internetbedrijven gericht op consumenten.

De halfjaarcijfers van Wolters Kluwer leverden een koerswinst op van 0,6 procent. KBC Securities was te spreken over de resultaten en de verhoging van de outlook door het databedrijf. KBC verhoogde het koersdoel van 72,00 naar 88,00 euro.

De grootste dalers waren Just Eat Takeaway, ondanks een koopaanbeveling van Goldman Sachs, en Philips met verliezen van 1,9 en 2,8 procent.

In de Midkap ging JDE Peet’s 2,4 procent de hoogte in na goed ontvangen halfjaarcijfers. Jefferies was positief verrast door de cijfers die de koffiespecialist presenteerde. ING was wat terughoudender. “De halfjaarcijfers van JDE Peet’s zijn niet zo goed als we hadden gehoopt, maar ook niet zo slecht als de markt had gevreesd”, vatte analist Reginald Watson woensdag samen.

Alfen steeg ruim 4 procent.

Bij de smallcaps won Kendrion 3,8 procent na cijfers. CM.com won 3,3 procent.

De grootste daler was Lucas Bols met een verlies van 1,9 procent.

Bij de fondsen in de lokale lijst viel TIE Kinetix op met een koersverlies van 2,6 procent, na het openen van de boeken. De omzet daalde met bijna 5 procent in het derde kwartaal, maar het EBITDA-resultaat is na drie kwartalen wel de helft hoger dan vorig jaar.

Wall Street

Bij het klinken van de slotgong op Beursplein 5 noteerden de Dow en de S&P in het rood, en maakte de Nasdaq een pas op de plaats.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.