Nederland - 23 maart 2023 - beleggen
door STIJN

’40 procent van vraag zal uit China komen’

De terugkeer en het herstel van de Chinese mobiliteit is het beste wat de oliemarkt kan overkomen. De economie is aan het herstellen van een lange coronaperiode en is een grote drijfveer voor hogere olieprijzen. Marktkenners verwachten dan ook een grote vraag naar olie vanuit China.

Het belooft een sterk jaar te worden voor de Chinese economie, aldus onderzoeks- en adviesgroep Wood MacKenzie. Hun economen verwachten een economische groei van 7 procent dit jaar en 5,5 procent volgend jaar. Ze zijn veel optimistischer dan de Chinese overheid zelf.

“Our China high-growth scenario centers on the economy growing by 7% in 2023 and 5.5% in 2024.”

In hun rapport staat ook dat de heropening van de Chinese economie de grootste drijfveer is voor het herstel van de vraag naar olie. Ze vewachten dat China 40 procent van de wereldwijde vraag naar olie voor hun rekening zal nemen. Daarenboven voorspellen ze dat Brent zal stijgen tot 86 dollar per vat. Een recessie dit jaar zien ze voorlopig niet gebeuren.

“We don’t anticipate a global recession this year, despite recent turmoil in global financial markets following the collapse of Silicon Valley Bank.”

Economisch herstel

Hun voorspelling van een economische groei van 7 procent is volgens hen enkel mogelijk als de Chinese industrie een versnelling hoger schakelt. Want uit recente gegevens blijkt dat China een valse start heeft genomen dit jaar met teleurstellende economische gegevens.

De Chinese overheid verwacht een groei van rond de 5 procent, maar de analisten van Wood MacKenzie benadrukken dat de economie de officiële groeiprognoses in 12 van de 18 jaren wist te overtreffen. Volgens de analisten van WoodMac mag de oliemarkt zich opmaken voor een gunstig 2023.

Bronnen: Jihye Lee – CNBC

Foto: Cclark395 – FlickrCC BY-NC 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.