Nederland - 14 april 2022

Wat kunnen we leren van de laatste NFT-cyclussen?

door SVEN VAN GASSE

In 2021 kende de NFT-markt een enorme stijging van haar populariteit. De populariteit verloopt sindsdien in golven of cyclussen. Wat kunnen we leren over de vorige cyclussen zodat je beter voorbereid in de toekomst? Om te begrijpen wat er op je afkomt, is het immers belangrijk om te begrijpen wat er in het verleden is gebeurd.

Tot nu de heeft de NFT-markt 2 cyclussen achter de rug en zouden we volgens Teng, NFT-analist bij Delphi, nu bezig zijn aan de derde.

Pre-Inflection

Een inflection point is een gebeurtenis die leidt tot een significante verandering in het verloop van een onderneming, industrie, sector of economie. Deze kan worden beschouwd als een keerpunt waarna een dramatische verandering, met positieve dan wel negatieve resultaten, wordt verwacht.

In deze periode was de NFT-markt voor het overgrote deel van de beleggers nog totaal onbekend terrein. De volumes lagen zeer laag waardoor er weinig beweging was op de markt.

Het inflection point, dat zorgde voor een enorme stijging van de populariteit, was de verkoop van het digitale kunstwerk van kunstenaar Beeple. Een collage van Beeple werd verkocht voor een recordbedrag van $69 miljoen door veilinghuis Christie’s.

Cyclus 1

De verkoop van de NFT van Beeple voor een astronomisch hoog bedrag, was het keerpunt voor de NFT-markt en luidde de start van de eerste cyclus in.

Deze cyclus was het tijdperk voor populaire NFT-collecties als Bored Ape Yacht Club en CryptoPunks. De hype werd zo groot dat CryptoPunks al snel de barrière doorbraken van 100 ether, wat toen een waarde van zo’n $285 000 vertegenwoordigde.

Niet elke project was echter zo succesvol als BAYC of CryptoPunks. De meeste projecten kenden wel een zeer veelbelovende start, maar ondanks de aanvankelijke hype hebben de meeste zich nooit hersteld in de volgende cyclus en zijn ze vandaag aan het wegkwijnen, zoals de grafiek van Creature World verduidelijkt.

Cyclus 2

De winnaar van de tweede cyclus bleek uiteindelijk de collectie van BAYC te zijn. Yuga Labs, het bedrijf achter BAYC, kondigde aan dat het “de intellectuele eigendom” van de CryptoPunks en Meebits NFT-collecties heeft overgenomen van Larva Labs. Dit was de eerste grote M&A deal in de NFT-sector.

Ook hield Yuga Labs een airdrop van hun Apecoin. Eigenaars van een BAYC konden tot wel 10 950 Apecoins ontvangen met een waarde van $140 000.

In deze cyclus deed ook de verkoop van virtueel vastgoed in The Sandbox Game het goed. De Sandbox is een op Ethereum gebaseerd spel- en ecosysteem in de metaverse waar gebruikers assets en spelervaringen in de wereld kunnen creëren, delen en te gelde maken. Hoewel het volume stevig is teruggevallen doet de verkoop het nog altijd vrij goed.

Wat ligt er voor cyclus 3 in het verschiet?

Op basis van historische cyclustrends zouden we volgens Teng het volume in april en mei kunnen zien toenemen. Hij voorspelt dat we in de komende maanden een nieuwe ATH in transactievolumes zullen zien, met wekelijkse volumes die $2 miljard en maandelijkse volumes die $10 miljard breken.

Elke cyclus wordt bepaald door 2/3 collecties die de toon zetten, zoals BAYC en CryptoPunks. Volgens Teng is het nieuwe “poster-child” van de NFT-markt op dit moment nog niet gelanceerd. Beleggers moeten dus niet ongerust zijn dat zij de boot gemist zouden hebben. De populaire projecten zullen zich onderscheiden door een sterke “narrative” of een populair verhaal.

De aandacht van beleggers verschuift snel. Iets kan vandaag super hot zijn en een paar weken later alweer vergeten. Het verhaal van de cyclus 1 vertelt dit goed. Er zullen volgens Teng daarom ook in cyclus 3 veel verliezers zijn. Zeer weinig collecties hebben over meerdere cycli beter gepresteerd. Tot nu toe zijn alleen BAYC/MAYC daar in geslaagd. Het is daarom belangrijk om de winnaars eruit te pikken en deze dan ook stevig vast te houden.

Beleggers zijn nu beter geïnformeerd dan in vorige cycli. De focus zal verschuiven naar kwaliteitsprojecten en -teams. Goedkope projecten zonder verhaal of extra voordelen zullen daarom volgens Teng nog maar zeer weinig aandacht krijgen.

Tot slot zouden Solana NFT’s een groter aandeel van de NFT-markt kunnen krijgen. OpenSea kondigde aan dat ze vanaf deze maand Solana NFT’s zullen ondersteunen. Hierdoor gaan de Solana sluizen open voor NFT-handelaars die voorheen enkel op Ethereum handelden. Het grote voordeel van Solana is dat de gasfees op dit netwerk aanzienlijk lager liggen dan op het Ethereum-netwerk.

 

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en). Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie. Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst. BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.