Crypto Cashflow - 2 februari 2023 - Beursbrink
door RAJA SPEET

Wat is een NFT en wat kun je ermee?

Tegenwoordig zijn de zogenaamde NFT’s steeds vaker in het nieuws. Ze kunnen ook nog best wat waard zijn, want sommige NFT’s leveren duizenden of soms zelfs miljoenen euro’s op. Er is ook een kans dat je nog nooit van deze techniek hebt gehoord en geen idee hebt wat het betekent. Om deze reden maken we je graag wegwijs over wat dit precies is en wat je ermee kunt.

Zo werkt een NFT

Als je deze afkorting leest, is de kans groot dat je denkt: ‘Wat is NFT?’ In principe is dit een non-fungible token. De letterlijke vertaling is ‘niet-vervangbare token.’ Dat betekent dat het hier gaat om digitale bestanden die zijn gekoppeld aan een digitaal voorwerp. Denk bijvoorbeeld aan een foto, een filmpje of een bericht op Twitter. Voorbeelden van NFT’s zouden bijvoorbeeld een digitaal exemplaar van de Mona Lisa of de eerste tweet ooit kunnen zijn. In een NFT staat dan wie dit digitale voorwerp precies bezit. Hij is dan de rechtmatige eigenaar volgens het digitale grootboek. Het is belangrijk te onthouden dat een screenshot maken niet hetzelfde is als een NFT. Je wordt de rechtmatige eigenaar van het digitale object.

Je kunt een NFT het best vergelijken met bijvoorbeeld een Bitcoin. De digitale eigendommen ofwel NFT’s worden verspreid over de hele wereld en opgeslagen in een groot bestand. Dit noemen we het digitale grootboek. Het is mogelijk om een NFT te verhandelen, waardoor deze van eigenaar wisselt. Dat kan in sommige gevallen geld opleveren, maar soms juist ook een verlies.

Dit levert een NFT op

Een NFT verkopen kan behoorlijk lucratief zijn. Niet voor niets zijn het meestal de veilinghuizen die deze NFT’s verkopen. De eigenaar van de NFT wordt gekoppeld aan het digitale voorwerp middels de blockchain. Deze wordt ook gebruikt voor het verhandelen van cryptomunten zoals Bitcoin of Ethereum. Dit online grootboek heeft allerlei ingewikkelde algoritmes. Daardoor is het niet te kraken en is het bijna onmogelijk om met de data te knoeien.

Als je een NFT koopt, wordt er op de blockchain gezet dat je de nieuwe eigenaar bent. Zo’n blockchain staat niet op één computer, maar wordt op duizenden servers over de hele wereld verspreid.

Hoe bepaal je de waarde?

Het kan lastig zijn om de waarde van een NFT te bepalen. We zijn immers gewend om binnen onze samenleving overal een waarde aan te koppelen. Denk bijvoorbeeld aan een dure sportauto of een Rolex. Een digitaal object is niet evenveel waard als een fysiek object. Het kopiëren van digitale objecten is van alle tijden en daarmee was het bewijzen van eigendom erg lastig. Met de komst van NFT’s is het mogelijk om unieke digitale voorwerpen te maken en een rechtmatige eigenaar te bepalen. Zo ging de Nyan Cat – een vliegende kat op een herkenbaar melodietje – voor 500.000 euro naar een nieuwe eigenaar.

De waarde van de NFT kan dus behoorlijk verschillen. Dat is afhankelijk van wat de NFT precies is, hoe schaars de NFT is (van de eerste tweet is er bijvoorbeeld maar één) en de populariteit.

— Meer weten over NFTs en hoe je er in investeert? Bekijk deze pagina —

Foto: iStock

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Crypto Cashflow

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Crypto Cashflow

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 jaar geleden

There is definately a lot to find out about this subject. I like all the points you made

1 jaar geleden

猫可以吃酸橙吗?

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.