Nederland - 17 december 2022 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

Warren Buffett slaagt er weer in om de markt te verslaan

Beleggers over de hele wereld proberen hun portefeuilles aan te passen aan de grote renteverhogingen van de Federal Reserve, de Europese Centrale Bank, de Bank of England en andere centrale banken. Sterbelegger Warren Buffett heeft echter geen reden om zich zorgen te maken.

Het lijkt erop dat het “Oracle of Omaha” er dit jaar weer in zal slagen om de markt te verslaan. Het aandeel van Berkshire Hathaway is dit jaar met zo’n 1% gestegen. De S&P 500 is daarentegen met bijna 20% gedaald, zie grafiek.

De stijging van Berkshire komt onder andere door het feit dat het een groot belang heeft in oliemaatschappij Chevron. Chevron is dit jaar het best presterende aandeel van de Dow met een stijging van bijna 50%.

Hiernaast heef Berkshire een grote positie in Occidental Petroleum, een ander energiebedrijf. Dit aandeel is dit jaar meer dan verdubbeld en is daarmee de grootste stijger in de S&P 500.

Buffett’s affiniteit voor “saaie” consumentenaandelen heeft hem ook goed gediend in 2022. Berkshire heeft grote belangen in Coca-Cola en Kraft Heinz, die dit jaar elk met ongeveer 10% zijn gestegen.

Berkshire houdt goed stand

Berkshire Hathaway heeft dit jaar zeer goed standgehouden te midden van de onrust in de economie en de aandelenmarkten.

Berkshire boekte een nettoverlies in de eerste 3 kwartalen van het jaar, door de stevige waardedalingen van topposities zoals Apple en Bank Of America. Andere onderdelen van het conglomeraat doen het dan wel weer goed.

Het bedrijfsresultaat van Berkshire Hathaway – de maatstaf die zowel Buffett als Wall Street-analisten bij voorkeur gebruiken als graadmeter voor de gezondheid van het bedrijf – is in de eerste negen maanden van het jaar met bijna 20% gestegen tot $24,1 miljard.

Wat geeft 2023?

Beleggers vragen zich af of Buffett zijn kunstje ook in 2023 kan herhalen. Er liggen immers meer uitdagingen in het verschiet als de olieprijzen dalen en de inflatie piekt. Dat zou Berkshire’s eigen grote energie- en nutsbedrijven kunnen schaden. Hogere rentevoeten kunnen ook een deuk blijven slaan in Berkshire’s bankinvesteringen.

Beleggers zullen ook uitkijken naar de tekenen die de vertrouwelingen van Buffett geven over de plannen die zij hebben met het bedrijf. Buffett wordt immers in augustus 93 jaar. Zijn rechterhand Charlie Munger wordt op nieuwjaarsdag reeds 99.

Je kunt je dus afvragen hoe lang de show van Warren en Charlie nog doorgaat. Gelukkig voor Berkshire-beleggers is er een opvolgingsplan. Vice-voorzitter Greg Abel wordt uiteindelijk CEO van Berkshire, terwijl Buffetts beleggingsgoeroes Ted Weschler en Todd Combs de portefeuille zullen beheren.

Bron: CNN
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.